02 December 2010

Tips Ikan Goreng Cantik

okey, sebagai seorang pompuan yang bakal menjalani kehidupan rumah tangga bla..bla..bla...

lupakan pendahuluan kat atas..x seronok betul bile bukak dengan keadaan skema..hanim nak kongsi something dengan orang yang baru nak blajar duk kat dapur..

hari ini kite blaja macam mane nak kelar ikan..oh ikan bagus untuk mendapatkan anak lelaki..jugak bagus untuk otak..jadi amalkan makan ikan bile nak exam yer sayang-sayang sekalian..

tahu kah kamu,untuk mendapatkan ikan goreng yang cantik dan berselera untu dilantak ke dalam perot, pe"ngelaran" ikan adalh penting. Untuk mengelar ikan, terdapat teknik yang betul..oh..dah tahu..dah tahu anda x perlu baca bebelan saye yang seterus nyer..cukup sampai di sini..hoho

bagi yang x tahu, mari tgk gambar kat bawah okey..simple jer bnda nih..

ni ikan yang saye kelar..berseni kan..hahahha

cara nak kelar ikan ni, kita kene ikot arah tulang kat ikan tu..nampak x??
tulang yang kat bahagian dada ikan..ah..ikan ada dada..hahha
okey, u all buat garisan dengan pisau..jangan pakai pensel dan pembaris sudah..
buat lah elok2..nanti cantik..serong2 sikit..
nanti goreng lawa lah :)


itu sahaja..bukan susah..bnda senang, tapi yang biase x masuk dapur x tahu kan??x kan??
ok..thanks for reading :)

3 comments:

SweetSyaza said...

ikan kecik2 senang nak siang,tapi ikan beso2 memang tak gheti..salu soh penjual ikan tu je yg siangkan...huhu

Nurul Ain said...

nak goreng ikan cantik2 ade tips jugak ye..hehe..saya tak reti siang ikan..wuu!!~

Nur said...

hahahha....ada plak ikan cantik..muahhaha...