23 June 2013

Kurma Cookies

okey, yang ni pulak, resepi yang disukai oleh orang dewasa suka..cair dalam mulut..makan sekeping x puas..pandai x aku gebang? hebat x hebat mama una? hahaha...

okey, jom rujuk resepi ikot kepala otak aku..sorry yer, resepi ni aku bantai sukatan sendiri sahaja..maaf dipinta sekiranya, rasa biskut yang korang buat ikot resepi aku tidak memenuhi citarasa anak tekak korang..muehmuehmueh..

bahan-bahan:
1. tepung atta 2 cawan
2. tepung jagung setengah cawan
3. tepung gandum setengah cawan
4. kurma 2 biji ( direbus buang kulit dan dijadikan puree)
5. sebiji telur
6. 3/4 cawan unsalted butter
7. cream cheese setengah cawan

cara-cara:
1. gaulkan tepung atta, tepung ganjum dan tepung jagung bersama-sama unsalted butter sehingga sebati.
2. masukkan cream cheese dan puree kurma.. gaul atau uli sehingga adunan betol2 sebati..kemudian masukkan telur.
3. pastikan adunan x melekat ditangan..aku buat adunan lembik sikit sebab aku pikir, baby senang hadam..eh eh..ni teori aku jer..
4. rehatkan adunan, dan korang boleh canai dan tekap ikot ape sahaja acuan..
5. bakar pada suhu 180c dalam masa 20 minit api atas bawah..siap



kuda, stroller, rompers and botol susu :)

CUTE CUTTERS NI AKU JUAL SEKARANG JOM ORDER SEKARANG RM 15 INCLUDE POSTAGE :) (Update 23/12/2013)

Hello Kitty Almond Bread



assalamualaikum.. selagi x habes serbuk almond yang aku beli, nama resepi cookies una, kompem ade perkataan Almond..bajet x bajet mama ngko una..ngan anak pun berkira kan..hahaha..

okey, aku nak share secara pantas, resepi untuk buat biskut hello kitty ni..bahan utama adalah cutter hello kitty yang korang boleh beli di pasar pasar maya yang berdekatan..nanti korang search lah post berkaitaan cutter cute..esok luse aku try hapdate okey..ari ni nak pulun share resepi dulu..

okey, lets go..

bahan-bahan:
1. Roti Gardenia
2. unsalted butter
3. sebuk almond

cara-cara:
1. gaulakan unsalted butter sesudu dengan sesudu serbuk almond.ketepikan..
2.mudah sangat, amik sekeping roti, tekap pakai cutter hello kitty..kenudian, sebelum cop muke hello kitty tu, korang sapu lah bancuhan tadi tu..butter and serbuk almond.
3. susun atas para pemanggang dan bakar dalam masa 15 minit pakai api atas bawah. suhu 175c.
4. sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
suci murni hello kitty ni..hahaha..


taraaa..yang telah siap dibakar

hello kitty yang kene sumpah..hahaha

22 June 2013

D.o.n.u.t

Ni ha, donut paling sedap kat alam semesta..korang ade? Hahaaha
Meh la trg kalo nk try...k bye

21 June 2013

Weekend Project

Will upload the resepi soon...hikhikhik..x sempat nak mengarang lagi..tunggu yer.. aku busy kan...hahaha..nak share resepi kene elok2 la kan...

19 June 2013

Salmon panggang





aku lupa ni salmon jenama ape..tapi kat tag harga tu dia memng tulis salmon bla bla bla je.. harga bawah 5rgt..berminat? sila pm..eh eh..merepek*
yang ni aku sapu minyak zaitun n letak herbs sikit..oregano n lada hitam or black pepper



aku panggang dalam 15 minit jer..pastu aku buang kulit ikan tu..mcam dalam gambar.

taraaa..sile buang tulang tengah ikan salmon korang dan bahagikan kepada beberapa bahagian.
itu sahaja..siap....

Icepacks

what type of icepacks do u use? miahahaha..ni ha, aku nak jugak share icepacks murah..murah sangat kot..boleh lah sekiranya korang bajet bajet nak beli barang murah..boleh ler beli yang jenis/jenama ini..x de besar sangat..just okey2..thank lah kalau nak travel for 5-6 hours kot...


RM 6.90

dapatkan di kedai kecil jepun di WANGSA WALK MALL..itu sahaja.

18 June 2013

I love u

This is una..the big daughter now! Alhamdulillah, 9 months plus plus already..thanks to Allah sebb kasi aku rezeki murah utuk fully breastfeed and masak makanan una sendiri..

For now, una memng x makan nestum or ape ke..remember, aku pnah beli readymade solidfoods dulu...aku ihgt dia suke..tak okey..tak..una memilih! Ggrrrr..but, x pe..i love cook for u sayang!

To all babies, what ever ur mummy do for u, cook or buy food, formula or original milk, they love u so much! Dont compare..keep loving people..

16 June 2013

Stok Ayam

type cepat2 sebab x de mase nak tulis panjang panjang..eh tapi ni dah panjang pun..maaf..

ini adalah bahan-bahan okey..aku pakai bahagian rib..sebab nak jimat..nak tulang and isi skali..pastu bawang besar n bawang merah,bawang putih ,halia, serai, kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, dan buah pelaga.
halia dan serai tu ketok2 sahaja,
bawang besar dan bawang merah tu mayang tebal tebal


ni konon cara nak susun dalam periuk..tapi kalu korang nak bantai jer pun okey lah jugak..hahah..x payah samik na wa ato' na sangat dengan ape yang aku tunjuk..aku pun men hentam je 

bila dah mendidih, ayam dah masak, aku amik isi ayam tu, pastu aku tikam tikam pakai garfu sampai hancur lunyai..aku still biarkan tulang ayam dalam periuk dalm 2 jam gitu..aku malas nak tunggu lame2..pastu bile air dah nak kering, aku masukkan bawang goreng n daun sup...pastu, aku tutup api and sejukkan, dah sejuk aku blend halus stock tu.jangan la tanya aku blend skali ke tulang tu..aku x kasi anak aku makan tulang ooiii..tulang, rempah ratus, serai, halia semua aku buang..aku blend utk hancurkan bawang2 tu jer.then aku buat mcm dalam gambar..
eh eh, kalu korang x paham kan, meh tnya aku la..aku x reti nak explain satu2 ..DONE.


ANAK 7 BULAN: stock ayam korang buat lah, tapi x payah taruk segala rempah ratus bermutu tu..korang pakai rangka ayam jer..pastu letak bawang besar 1 labu n bawang putih 2 ulas..isi ayam aku x amik mase buat stock untuk una mase dia 7 bulan..

stock ni aku buat utk 2 minggu jer..tapi kalu ade lebih, minggu ketiga pun aku kasi jer...hahaha..elok je una, mum cooks always the best food ever..agagaga..

ok..nak g mengepam susu..tata :)

14 June 2013

Baby banana Pancake

Hahaha..pancake ke? Lempeng pisang sudah..mak kan kampong..mihmihmih.. ni menu hari khamis..gigih dan gagah perkasa aku bangun pagi2 buat dua menua terus unuk una g skolah..mane nak masak, mane nak amik gamba kongsi kat korang..gile kuat semangat dan gigih..pelis puji sikit..hahaha

Bahan bahan :
1. Banana or pisang
2. Tepung atta 5 sudu
3. Tepung gandum 2 sudu
4. Tepung jagung 1 sudu
5. Unsalted butter 2 sudu
6. Ebm 2 oz
7. Air masak 2 oz

Cara cara :
1. Masuk semua bahan bahan dan gaul...jangan cair sangat jangan pekat sangat..kalo cair pandai2 korang lah alter sendiri..y aku kasi ni resepi ni, boleh buat dalam 3 biji je tau..lepas bancuh tu korang rehatkan la 15 minit baru masak dlam pan..

Ok..itu aje..dua resepi utk hari khamis...nanti resepi stock ayam tu aku kasi ye..slalu lupe..maaf kan aku..lawyer kan busy slalu..hahahaa..

Creamy pumpkin pasta

Alhamdulillah, sekali lagi berpeluang buat makanan utk una..yeaahhh..aku buat resepi pasta pulak..so, here we go..

Bahan-bahan:
1. Baby pasta
2. Pumpkin
3. Stock ayam bersama isi ayam
4. Potato
5. Air masak

Cara-cara:
1. Rebus pasta dan toskan.ketepikan.
2. Potong kentang dan labu nipis nipis dan rebus guna air masak.
3. Apabila labu dan kentang mendidih, masukkan stock ayam dan isi ayam.
4. Rebus sampai labu dan lentang empuk.
5.  Apabila dah empuk, sejukkan dan blend halus.
6. Tuang creamy pumpkin ke atas pasta..siap

Hohoho..senang je kan..creamy lah sangat..mihmihmih...sile coba ya ibu ibu semua..una bekal g skolah, katenya cikgunya dia makan okey :)

06 June 2013

JARANG

kita selalu perasan orang buat silap.. kita selalu perasan orang mengata orang, kita selalu perasan orang itu tidak sempurna dan kita selalu perasan KITA SAHAJA YANG BETOL.


aku yakin, ramai antara kita selalu menunding jari kat orang lain bile berlakunya masalah..kecik atau besar, mudah atau payah untuk diselesaikan, kita akan menyalahkan orang lain..berharap kesalahan kita dapat dikurangkan.


kita sangat jarang dan mungkin tidak pernah mengakui kesilapan diri sendiri, jarang melihat kekurangan diri sendiri, jarang mahu menerima kelebihan orang lain, jarang dan payah untuk terima kekurangan diri orang lain..itulah kita.. ORANG YANG JARANG TETAPI SELALU.


belajar lah untuk berubah..menerima dan memberi selalu, tidak kedekut dan bukan terlalu pemurah sehingga tidak tahu pezakan akan kemahuan dan keperluan..aku berpesan buat diri yang sudah bertukar status..KITA JUGA TIDAK MAHU ANAK BERPERANGAI BURUK? bukan kah begitu?so dont be a model for them :)

selamat hari khamis :)

03 June 2013

Millet

haish..aku terskip lah cara masak millet ni..hadeey..seriously lah kan aku duk janji nak share cara nak prepare makanan untuk travel..last2 aku sendiri yang lupe..maafkan lah kesalahan aku ini...

apa yang korang perlukan adalah.

MILLET
ReadyMade Puree


THERMOS

Cara-cara:
Ya ampuun...mudah sangat.. korang letak millet dalam thermos, tambah air PANAS separuh .. kemudian tutop thermos ketat2..biarkan mileet masak untuk 10 minit mcam tu.. millet sedia utk dimakan apabila millet telah mengembang...kemudian, if ade lebihan air dalam thermos tu, korang buang la..lepas tu masukkan sedikit puree readymade..done..siap :)
aku tahu, puree readymade tu manis sikit, so, pelis jangan letak bnyak2..just kasi ade rase sipi2 jer..x der lah baby pelik makan millet kosong :)

Almond Bread Finger

yeaaahh..another project.. kali ni aku buat bread finger..finger bread..hahaha..yang ni memng paling senang lah..pejam mate pun boleh buat mak noks...

korang intai-intai dulu gambar versi malas hapload bnyak2 aku ni...



bahan-bahan:
1. roti gardenia (aku suke ni sebab lembut sangat)
2. unsalted butter
3. serbuk badam

cara-cara:
mula2, sapukan butter kat atas roti tu..then, tabur serbuk almond..jangan banyak2...pastu kan kite buang bahagian keras yang tepi tu..pastu potong panjang-panjang macam jari..hikhikhik.. bakar pada suhu 180c dalam 15-20 minit. siap..


kalau tgk dalam gambar, koti tu aku cantum 2 keping.. ekceli x payah pun x per.. x cantum lagi sedap weh.. untuk buat almond finger ni, aku rase, x payah buat bnyak2 sebb takot cepat rosak dan x fresh untuk kasi kat prince or princess.. buat sikit2 bagi menjamin kualiti makanan anak..eceece..daaa...

menikmati  :)