30 July 2012

Ayam Masak Kicap ibu Mengandung

alhamdulillah, bakal ibu ini maseh lagi mampu untuk berpuasa..cuma bertarung dengan berat badan yang tidak sudah-sudah pergi meninggalkan ibu mengandung..makan bnyak, namun kerja dan perjalanan yang byak turut membuat berat badan pergi..

dah 1/3 ramadhan baru sempat nak share resepi bulan puasa...jom tgk resepi mudah dan ringkas..

bahan-bahan:
1. ayam (dipotong ikot saiz yang digemari)
2.kunyit serbuk
3. garam halus
4. halia
5. cili api
6.serai.
7.bawang besar
8.bawang putih
9.tomato segar
10. kacang bendi
11. kicap pekat
11. kicap cair
12. minyak masak
13.air

cara-cara:
1. perapkan ayam yang telah dipotong bersama serbuk kunyit dan garam..kemudian goreng sehingga 3/4 masak.ketepikan
2. tumis bawang besar,bawang putih, halia, serai dan cili padi..
3, apabila tumisan dah wangi, masukkan sedikit air (ikot suke nak kuah bnyak atau sikit), kemudian masukkan kicap pekat dan kicap cair..
4. masukkan ayam yang dah siap di goreng tadi. tunggu sehingga mendidih
5. masukkan tomato dan kacang bendi yang telah siap di potong..reneh selama 3-4 minit dan...SIAAPPPP!

bukan gambar lauk bukak puase :)
selamat mencoba :)
Glitter text generator

20 July 2012

Alhamdulillah..bertemu sekali lagi

esok Ramadhan.. 1 Ramadhan ..cane semua..dah ready nak tahan segala nafsu dan segal-galanya?

Allah panjangkan usia kite untuk bertemu lagi skali dengan Ramadhan.,.sepatutnya bersyukur okey...

malam ni, jangan lupe niat niat puasa esok tau..pastu bangun sahur..kalau malas sangat nak makan waktu sahur tu, cukuplah makan sebiji kurma dengan air suam..tu pun dah okey untuk dapatkan pahala..

teruskan kesyukuran kite okey..Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak :)



Glitter text generator

18 July 2012

MP-BizGiveaway

dekat setahun dah kot x join mane2 GA ni.. n skang mama pipie yang selalu berbalas komen dengan sy kat chatbox ajak join GAyang die buat..x susah pon..banyak senang..

dan seperti biase,saye memng suke support orang buat GA ni..hari ni diebuat kite join, esok luse kite buat die join..oh senang sangat nak join nyer..klik banner untuk maklumat lanjut yer :)

:)

Glitter text generator

maaf

thanks untuk kawan-kawan, kenalan baru dan lama yang datang klik2 dekat blog hanim ni..sy memng x sempat nak kunjungi blog kalian..mane yang sempat kunjung tu saye kunjung, cume x sempat nak tinggal komen or read post yang menarik tu..sori k..

thanks for coming here n tinggalkan link..i will reply soon:)
Glitter text generator

13 July 2012

Quotes

think like a lawyer,calculate like an accountant,structuring like an engineer,and finally kill like an assasint,and u will get wut d best for ur life. :D -anonymous-





Glitter text generator

11 July 2012

Analisis Tentang Diri sendiri

ANALISIS UMUM
################################

NO. PERIBADI : 6

ELEMEN : Logam

CIRI UTAMA : Wang

SINOPSIS : Disukai kerana kekayaan, namun ego dan mahu menguasai. (bahaya sungguh..kalau miskin semua kawan lari nih)

TAFSIRAN UMUM : Kawal wang, citarasa mewah, berdikari, menguasai.

WARNA SESUAI : Kuning, perak dan putih.

STATUS BMI : 23 => Normal (mempunyai berat badan yang ideal). Kekalkan gaya hidup yang sihat melalui pemakanan yang sihat dan seimbang serta bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

PENYAKIT UMUM : Masalah pernafasan, paru-paru, asma, alahan kulit.


PERINCIAN ANALISIS PERIBADI
################################
- Anda akan membelanjakan wang untuk menghiburkan orang berpengaruh,(macam ade gaya nak hulur rasuah jer..kahkahakah,,nauzubillah..mintak simpang) belanja atau tolong kawan dengan duit. Pelaburan yang tiada pulangan, sibuk ke sana sini untuk kehidupan. Wang dibelanjakan dengan bijaksana, kedekut. Wang dibelanjakan dengan perancangan yang berhati-hati, labur untuk pendidikan. Pelaburan akan berjaya.

Terlalu mudah mempercayai orang, mudah ditipu. Mudah belanja orang, mudah kasihan orang. Banyak idea, tercari-cari kekayaan/kejayaan, mudah bosan dan terlalu suka berangan. Suka bergerak sana sini, tidak suka duduk satu tempat. Terlibat dalam aliran wang, mudah terlibat dalam rasuah. Bakat pada suara, boleh bercakap dengan laju, spontan dan berhujah. Cakap lepas dan pedas. Sesuai menjadi guru, pensyarah, penceramah, ahli politik, pemasaran, penyanyi. Suka berniaga dan mudah untung. Memiliki gerak hati, ilham, firasat dan muslihat.


PERINCIAN ANALISIS KERJAYA
################################
(KERJAYA SESUAI)
Firma perundangan, bank, institusi kewangan, pajak gadai, pejabat kerajaan, senjata, memburu, lawan pedang, peralatan senaman, industri automotif, perkakasan elektrik, tenaga kerja industri kewangan, agen bursa saham, penguatkuasa, polis, pusat sains dan penyelidikan, alat jentera, pengangkutan, kejuruteraan, perlombongan, barang kemas, pengawal keselamatan.

(KERJAYA TERBAIK)
Perabut, kertas, pendidikan, perpustakaan, pertukangan, pakaian, kebudayaan manusia, buku, studio rekaan, fabrik, penanaman, perladangan, hortikultur, perkebunan, perhutanan, kilang papan, perubatan, hospital, keagamaan, pelukis, doktor, ahli farmasi, guru, profesor, penerbit, pegawai perhubungan, pentadbir pejabat.

sesaje jer buat..nak tahu potensi diri..ada yang dirasakan betol and ade yang dirasakan tidak betol..:) Tapi saye mahu jadi kerani yang bergaji besar..kehkehkeh
Glitter text generator

06 July 2012

Misteri Sebuah BE

buffered earning atau dalam kate-kate singkatannya, BE adalah sesuatu yang ditunggu-tunggu oleh para blogger..tidak mengira junior or senior blogger, mereka akan bersorak bile di anugerahkan satu list panjang berjela BE...

yang menajdi kemusykilan saya sampai hari ini, kenape BE ini hanya muncul dikala saya mahu melangsungkan perkahwinan dan juga memberanakkan anak yang ade dalam rahim ini? adalah nuffnang sangat menjaga kebajikan para blogger mereka?

seriusly, mase nak kawen hari tu ade 8 BE dilistkan..walaupun satu BE hanyalah seringgit, namun ianya sesuatu yang misteri..bukankah? dan sekarang, list BE semakin berjela di account nuffnang..adakah nuffnang mahu membantu persiapan saya menyambut Khalifah kecil Allah kedunia ini..wah wah, kalau betol memng nuffnang adalah satu badan kebajikan..ekekeke..

kesyukuran sentiasa dipanjatkan..oleh itu, kepada sesiapa yang belum ade BE, elok lah kawen atau, mengandung..hahaha..itu shaja dari saya, pemilik BE yang bnyak dengan jumlah yang ciput..BYE :)
Glitter text generator

04 July 2012

Doa Malam Nisfu Syaaban

alhamdulillah, Allah bg kesempatan kepada kita semua untuk sekali lagi merasai malam nisfu syaaban..seriously, saya memg cetek bab agama ini..org cakap malam nisfu syaaban, saya pun cakap..orang cakap bace yassin 3 kali saya pun baca..tapi hakikatnya x tahu ape sebenarnya yang sangat-sangat penting dengan nisfu syaaban..* my bad

namun, bile dah skolah tinggi, masuk uni, kite kenelah pepandai sendiri cari alternatif untuk pahami dan hayati malam nisfu syaaban...jangan duk sibuk follow je sedangkan x tahu ape-ape tentang sesuatu..x elok..silap2 boleh jadi sesat..nauzubillah..

untuk itu, sekadar sedikit effort kecil yang saya buat untuk peringatan diri sendiri, saye nak share doa malam nisfu syaaban..nak bercakap tentang malam ini, saya bukan seorang yang pakar..jadi ayuh kita survey n google mane2 blog yang mungkin boleh bg kite inf\put berguna tentang malam yang penuh rahmat ini..InsyaAllah..

credit untuk tuan belog :)

Glitter text generator

03 July 2012

Lagi Kerja Tak Berguna

huahuahua..seriously..mcam x der kerja sangat dekat opis ni sampaikan barang yang memng langsung x diperlukan untuk menyambut baby saye survey..

pasal ape lah barang-barang baby ni cumil dan gojes sangat..hadoii...ni semua salah siapa?salah siapa yang mencipta barangan baby yang sangat cumil nih..eee...

hadoii, memng terasa nak grab one lah..boleh guna untuk baby..errkk..ni mcam gaya nak mintak ceramah peree dari emak dan suami tercinta..hohoho..okey, kite pospone tunggu bayi tu besar dulu baru kite bazirkan duit untuk beli benda ni..tapi, still nak share picture barangan yang cumil itu..lets look babeh :)






errkk..suami belikan lah satu..nanti saye nak bersalin bleh lah kite pg hospital macam ni..
x ade lagi orang buat kan..kihkihkih :)


Glitter text generator

02 July 2012

Comelnya

seyes sungguh comel..sy dah buat widget angkat dah..terima kasih kepada AHYAT..pereka widget ibu mengandung yang sungguh comel..

pastu ibu tu pakai baju pink lagi..omakaii..memng sosuai dengan tema blog saye..terus isi borang widget angkat..hakhakhak..ade sesape agi nak widget angkat?rase nye ahyat memng pemurah nak share widget yang die buat tu..cute2 semua..jom lah singgah blog die tgk widget angkat yang comel tu :)








Glitter text generator

01 July 2012

Meleleh air Liur tgk strollers baby

haish..baby still sound in mummy's tummy and mummy dah busy survey itu dan ini..dulu x der excited cenggini..now, makin dekat due date, maken excited plak..hari-hari duk bukak website baby tgk ape yang murah, ape yang patot beli and ape yang tidak..ini kalau bapak die tahu mahu jugak dapat ceramah peree barang 20 30 minit..kohkohkoh..

memang serunak melihat barangan baby yang kiut miut..namun apakah daya, gaji seciput, mane mungkin boleh beli segala-galanya dalam satu masa.. lagi-lagi stroller yang mungkin tiada gunanya sehingga baby dah mencecah 3-4 bulan..

tapi, sebagai seorang manusia yang suke mencuci mata melihat sesuatu yang cantik, gojes, jelita, rupawan, maka, berpandukan bajet yang ade, terkeluarlah list stroller seperti dibwah..haish..melelh air liur, kalau x siuman,memng dah lame beli..ekeke :0

RM 400

RM 400

RM 400++

RM 300

haish, jangan lah pk saye mahu keempat-empatnya...salah satu jer okey..InsyaAllah if ade rezeki lebih, akan terbeli lah makhluk ini satu..buat jadi transport baby :)

Glitter text generator