19 June 2014

LAPOR DIRI

Salam 1 Malaysia.


Mood fefeeling pegawai kerajaan sementara iaitu dengan jawatan kontrak yang selamanya kontrak.kahkahkah.


Today dapat email dari pihak JPA. Lapor diri will be on Tuesday 1hb July 2014. Tapi kene tunggu surat daripada pihak mereka untuk maklumat penuh.


Sape kawan2 yang dapat lagi. jom jumpe nanti. kahkahkah. eh kalau nak kontak kite wassap tau. hiks :)

11 June 2014

Baby Bullet

Baby bullet ni aku beli dah lame. dah tak pakai sekarang sebab una dah pun makan makanan same mcam mak pak dia makan. so, yang ni semua ade kat kampung nu. di dalam store kalau x silap. kalau nasib x baik mungkin opah una dah campak dalam tong sampah besar tepi jalan tu..


ekceli, sekarang, as u oll nows, aku pun jual barang baby. so, sesape la kan nak beli blender ni, boleh la wassap aku 019334229. tapi benda ini x de warranty. aku beli dulu pun x ade jugak. tapi x de la rosak ke hape. elok je pakai, sampai boleh simpan buat harta karun bagai.hiks.


okey, benda ini bagi aku sangat best untuk prepare puree bagi baby yang baru nak belajar makan solid foods. macam2 puree yang boleh kita buat. x tau resepi sila scroll blog aku..ade la 3 4 resepi makanan baby :)


okey, jika berminat terus pg beli. sungguh mudah.hiks







09 June 2014

Taska Sri Ayu

hi.

Ade sesape baru beranak? baru pindah kL? baru tukar tempat kerja yang memerlukan pertukaran/perpindahan rumah dan secara tak langsungnya terpaksa tukar taska atau tadika anak? phuuuuuu.


aku hantar anak dekat Taska Sri Ayu Taman Melati. macam gambar kat bawah. rumah teres dua tingkat corner lot adalah tadika dan sebelahnya adalah taska. Aku suka taska ini sebab bukan pernah test taska lain pon. kahkahkah. tapi nak cakap, taska ini sangat baik bagi pandangan ibu yang x berapa cerewet macam aku ni.


Makanan adalah disediakan. Bubur campur sayur2 dan ayam for baby and toddlers. sometimes, cikgu dia kasi jugak cookies or snack. kalau mak mak cerewet, sila jaga anak sendiri. Kebersihan memuaskan. Bayaran untuk baby bawah 2 years RM 350. Overtime RM 7 per hour start after 6.30pm.


Kat sini, memg ade cikgu yang tinggal di taska. so, kalau balik malam, lewat dari biase, just give them a call. jangan la bajet2, cikgu tu x der life nak henjoy tgk wayang kat kLcc pulak. hiks.


okey, tips untuk cari taska.

1. make sure ade lesen (mesti di pamerkan di bangunan)
2. kalau anak breastfeed makesure taska ade peti ais and the cikgu cikgu kow how to handle EBM. failure of this, sometimes lead to bigger problems. (Cikgu sri ayu sangat pandai bajet susu dan mereka sangat menyayangi susu ibu :))
3. kebersihan kawasan sekitar
4. berapa ramai baby dan berapa ramai cikgu
5. yuran

itu hanya beberapa tips. yang lain2 pk la sendiri. lain orang lain cerewetnya.

Till then, aku puas hati, korang aku tak tahu. hihi.

bye






06 June 2014

INTERVIEW SPA

Salam 1 Malaysia

Aku dapat interview pada 6/5/2014. mase tu macam pelik pelik jugak sebab setahu aku, aku x de apply pulak jawatan Pegawai Tadbir N41 ni..tapi x pe, mungkin aku berezeki, maka aku di panggil.


So, disebabkan aku sedang memerah keringat di Kuala Lumpur dan interview dijalankan di terengganu, maka aku telah meminta cuti daripda puan Bos. Alhamdulillah dia kasi. btw, sebelum tu aku call SPA, mencuba nasib untuk tukarkan pusat temuduga ke KL. tapi permohonan aku se akan tidak mendapat layanan sepatutnya daripada pihak pengurusan SPA. cet.


On that day, aku pg interview kazenk yang hantar dan kazenk yang ambil, una, mak dan ayah aku jage.Suami kerja di kolumpo hanya kirim doa dan semangat dari jauh.Yang best, aku tersilap pegi bangunan mase nak interview, supposely aku pg WISMA DARUL IMAN, tapi aku pg WISMA NEGERI..yeaa..


Interview pada pukul 3.30 petang, tapi ade kerani call aku suruh datang awal. bila aku tny, what time, dia cakap kul 2. okey. aku sampai tepat pkul 2. ade seorang je yang sedang menunggu turn untuk masuk jumpa panel. aku cakap dalam hati, im always be the last person. OMG..tapi x pe lah. then aku isi-isi borang, borak sikit2, bace doa, then merewanglah pikiran ke mana-mana..


Pastu bile tibe giliran aku nak masuk, muncul satu lagi manusia..yeaa..aku bukan orang terakhir.ayuh berjuang di hadapan panel.hikhik..bagi salam 1 malaysia, ketuk pintu dan masuk. bagi fail dan tunggu arahan untuk duduk. Panel aku, IR LEE SOON JIN dan ENCIK EMANG. sebelum duduk dia tanya aku dah makan? aku cakap dah.padahal belum. makan ape? nasi ayam aku jawab. brape harga? aku bantai rm 4.50. that is the cheapest u can get in Terengganu.menipu


Pastu dia suruh duduk, perkenalkan diri, cerita pasal kelebihan diri. pong pang pong pang. pastu dia tny aku prepare ape untuk interview, aku cakap aku bace pasal current isu, GST, pasal SPA sikit dan pasal negara sikit. itu shaja. dia tny sapa pengerusi SPA, aku jawab. mase tu aku ingat, sekarang x ingat dah.hahaha


Pastu dia tny kenapa x interview kat KL as aku kerja sana. aku cakap permohonan aku untuk tukar tempat temuduga x dilayan. aku cakap semua nama pegawai spa yang aku berhubung. dia mcm teruja sebab aku ingat nama pegawai-pegawai tu. well, aku kan loyer.hahaha..


Dia tny lagi kenapa aku nak join government, aku jawab sebb aku nak tahu kenapa orang kerja government ni payah sangat nak pick up call. call pukul 9, ckp breakfast, kul 11 kuar minum, kul 1 lunch, kul 4 tea time kul 5 dah balik. aku cakap aku x nak fitnah govt servant x buat kerja, so, please give me chance to see the true situation there..hahaha.. Encik emang cakap, it quite logics la alasan aku..hahaha. -win


pastu dia mcm2 lagi tny aku rase aku dah lupe. tapi last skali dia bg peluang aku tny soalan. ini soalan aku "DO I HAVE A CHANCE TO JOIN GOVERNMENT SERVICE WITHOUT ANY "CABLE", WHAT DO YOU THINK?"

IR LEE SOON JIN yang jawab soalan aku. aku pun lupa jawapan dia ape. yang aku ingat dia ckap dekat aku yang dia dan Encik Emang pun x pakai cable masuk government service. then dia tny aku puas hati x dengan jawapan/explanation dia. aku jawab, " NO, NOT REALLY"...


Then Encik Emang tny aku, what you rely on then? jawapan aku " I RELY ON MY REZEKI AND ALLAH" thats all. Dia ckap, so, please keep on the track.

Before aku keluar, IR LEE pesan
"keep my words,  please believe in urself, you are your own cable and im assessing you not people behind you"
- that words buat aku senyum.


so, balik rumah continue doa dan bertawakal. Alhamdulillah. i got it even it only contract basis :)


thanks for reading :)

05 June 2014

Pegawai Tadbir N41 Kontrak

Salam 1 Malaysia..

kahkahkah..ade gaya orang kerajaan balas email or surat tak?

Alhamdulillah, setelah berkali-kali aku pg interview nak masuk keje government, finally Allah makbulkan lah kali ini. Walaupun jawatan hanyak pegawai kontrak. aku terima sahaja. Mungkin Allah x nak bagi segedebuk rezeki kat aku secara terus-terusan kerana aku mungkin akan berlagak sombong-sesombongnya. Well manusia is subject to change. Result interview dah keluar tau. pg check sekarang..dah lame keluar ekceli

Alhamdulillah, masih menunggu surat tawaran daripada JPA. Walaupun ini hanyalah satu jawatan y tak kekal, tetapi aku berdoa semoga Allah membuka pintu rezeki aku seluas luas nya. for information, katanya, jawatan ini x akan diserap ke pada tetap. tetapi mase interview haritu, panel ade cakap, dont be scared with the status "kontrak". you just performed well, if you rely on Allah, believe, He will never put you down.

next post aku share cmne situasi aku interview hari tu. dah sebulan interview baru nak story..hahaha. atleast i need to make some record about the kerjaya, how it start kan. :)


well, sape lagi yang dapat jawatan ni? sep sikit. hiks.

okey, nanti update lagi k :)