19 July 2014

CRAB STICKS CHIPS

aku rase benda ni paling basic nak buat. hahaha. senang je. within an hour dah sia buat kerepek raya ni. bahan2 pun mudah sangat.


Bahan-bahan

1. Crab sticks
2. Serbuk cukup rasa
3. Serbuk kari
4. Garam halus
5. Serbuk lada sulah
6. Daun kari

Cara-cara :
siat,gaul,goreng,simpan.


itu sahaja. pejam mata pun boleh buat kan. hahaha.. tapi kalau nak buat untuk sekampung, kene guna berpaket-paket crab sticks tu. hihi. selamat mencuba.

17 July 2014

MEE KARI SIMPLE

kesibukan x menghalang aku masak di dapur. huhu..bunyi seakan hebat sangat etelah pulang dari kerja dan membanting tulang menyediakan jjuadah berbuka puasa di dapur.

aku just nak share resepi mee kari.

Resepi aku ikot kepala. Ni bahan2. Kalau x jadi x tau. Hihi. 

Bahan2:

1. Bawang besar
2. Bawang putih
3. Lengkuas
4. Halia
Blend semua nya.
5. Serai di ketuk
6. Cili kisar
7. Santan
8. Minyak utk menumis
9. Serbuk kari campur dengan air asam jawa.
10. Garam
11. Daging/ayam/kerang(rebus dahulu), fishball
12. Telur direbus
13. Sawi
14. Taugeh

Cara2:
1. Tumis bahan kisar plus cili kisar plus serai sampai naik bau.
2. Masuk kan serbuk kari y dicampur air asam jawa. Masak hingga garing
3. Masukkan segal jenis daging dan santan. Kacau
4. Tambah garam dan tunggu sampai mendidih pecah minyak. Siap

5. Mee kuning, sawi, taugeh celur sebelum hidang. Siap


p/s: jangan tany kenapa x letak rempak adik beradik tu..hahaha..sebenarnya aku lupe nak masukkan.wakaka.


13 July 2014

MENUNGGU PENEMPATAN

Assalamualaikum.

already 15 Ramadhan. hang masak ape hari ni? aku masak mee kari jer. puding kastard yang buat semalam pun x terusik lagi. gatal masak macam2 tapi x sempat nak makan.

currently aku dapat kementerian Pengangkutan as new environment for my career. aku peat gile dah menunggu keputusan daripada person in charge untuk menyatakn bilakah aku akan bekerja secara hakiki. untuk pengetauan, aku sekarang mengisi kekosongan Pegawat Tadbir dan Diplomatik M41. secara fakta, aku hanyakan pegawai tadbir kontrak yang sudah banyak kali aku ulang dalam pos yang lepas2 kan.


so, sementara menjadi penunggu setia jawapan daripada HUMAN RESOURCE MINISTRY OF TRANSPORT, aku melepak la dalam library. kawan-kawan yang dapat kementerian lain, ade dah start koreja dah. haish.nasib baik gaji jalan jer..hahaha


ok, doakan aku dapat jawatan tetap lepas ini k. to all of you yang memng giler nak kerja under government, please work hard, pray hard. aku pg interview bukan sekali. hahaha. dah rezeki agak nya, kontrak pun jalan lah.


okey, selamat berbuka ya. makan la yang mane ade je. jangan melantak bnyak sangat.

ikhlas,
Pegawai kerajaan yang sedang melepak.