28 February 2013

Puri Macam Macam

Yuhuu..mommies out there! Korang rajin x masak untuk ur little baby? Aku rajin..kahkah..mcm masuk lif tekan sendiri kan...tapi sape kIsah..memng itu kekdahnya aku menjaga una...unuk memastikan tumbesaran una sempurna, mak mane yang tak mahu kan...
Alhamdulillah, till now, una still fully breastffed...tiada campuran susu formula okey.. now, aku dah start introduce una with solid fods kan..before this dan ade resepi buur nasi dgn ikan, puri pumpkin..today aku saje nak eksyen kerajinan aku berkaitan dgn membuat pelbagai puree untuk una..yeaaahhhhh...
Ayuh, lihatlah kecomelan, kehalusan texture puree y bakal dihadam oleh perot comel una..halus u..
Ade puree pumpkin, pear and kiwi..lailailai..aku x jual.hahaha

27 February 2013

Wipe memory Tab

Kohkohkoh..sengal x sengal kerja aku today, unluckly aku punya tab hang..x de choice memng kene wipe or reset to the favtory settig! Untuk makluman saudara saudari,tab aku x dak memory kad lg..maka......

Hohoho.semua picas mase longcall hilang begitu sahaja..muahahaha..ampun ya dong..bapak bapak ibu ibu semuanya...

Nanti lah mejlis org lain kita longcall lg skali..to my master n bos, memory menangkap gambar bersama kalian masih tersemat di hati..hahaha..

Ok chow...

Hujan lebat

Dah 3 hari hujan di terengganu..semalam aku tgk berita pun dah ade story2 kawasan naik air a.k.a banjir..kesian....y nak kawen bulan 3nni mesti mcm risau jer...oh, sewaktu pos ni di taip aku, maseh berada dalam kereta di depan opis...malas nak kuar redah hujan..oh ye, payung aku tertinggal dlm opis..nice kan.hahaha

Dah hujan2 ni, aku mcm mals n x de mood nak kerja...tambahan pula, almost 2 weeks aku masuk kerja, aku still x de meja dan kerusi..hati dah tawar dah nak stay dgn firm skrg..bg org lain mcm hal kecil, tp bg aku, it is a big matter...

Tapi Alhamdulillah hujan..sejuk lah sikit hati ni..lgpun aku ni bukan jahat sangat nak buat hal bile dilayan mcam skrg...tp aku memng dah x de sabar dah..naseb baik suami ade memujuk...kecik hati tau tak kene layan mcam lawyer reject shop...

Ya Allah, semoga hujan y turun ini, turun bersama rezeki untuk aku..aku harap, hujan ini menyuburkan rezeki aku dan keluarga...

The final say of my husband: u have only one year to stay there..by hook or by crook, u must move to another firm, or new place!

Ya, this is one of my mistake! I am suffering enough! Ya Allah please grant my wishes...amin..

26 February 2013

Puree pumpkin

Alhamdulillah, aku kuat lg nak masak utk una..hahaha ..over mak kejap..sekarang ni aku xcited nak masak utk una.hihi..una pun semangat makan sekarang..now aku dah join dua tiga group solid food untuk baby..hihi..so, skrg byk lah sikit ilmu nak prepare una makan..

So, sekarang aku aim nak bg una makan bubur nasi once a week and the rest of the day, aku akan prepare puree untuk una..hihi

Actually dah 2 3 jenis puree aku buat..tapi x sempat nak snap gambar una dah habes kan..hahaha...over kan mak..x pe lah, today aku just nak share untuk buat puree pumpkin..senang sangat..

Bahan-bahan:
1. Pumpkin yang masak ranum
2. Air

Okey, cara nak buat senang je, korang boleh rebus atau kukus, aku pilih kukus sbb konon2 nak make sure pumpkin tu fresh gile kan.hahaha..so, here puree go!
Tq sebb reading post aku :)





25 February 2013

GIGI PUTIH

seriously aku cakap dan terang kan kepada semua, gigi aku kan susah no nak jadi putih..tension lah aku duk pk macam mane nak putihkan gigi yang tak berapa nak putih ni...

yang aku pernah buat, sental gigi laju2 pakai berus gigi berjenama mahal dan ubat gigi bukan calang-calang..tapi hasilnya memng tak jalan...kekadang aku kagum gile tgk org india yang memiliki gigi putih bersinar..cerah seperti berkumur dengan klorox setiap hari..jeles betol mak nengok nya..terus terase rendah diri..

Namun, selepas diperhatikan dan diteliti secara details, gigi kuning yang dimiliki ini bukanlah kuning akibat tidak menggosok gigi, tetapi disebabkan raw material gigi ini adalah sememngnya x berapa putih..eeuuww...so, x payah cuak, x payah rase terhina bergigi kuning..

namun jika hati anda masih ragu dengan keyakinan diri untuk bergigi tidak berapa nak putih, anda boleh mencubaaaaaaa.....COLGATE OPTIC WHITE!!!

aku sendiri pun tak try lagi senarnya..hahaha..kenape? kerana aku yakin, kalau kulit kita cerah susah nak nampak gigi kita putih..ohohoh..maknanya ape?hahaha.

Isteri cerdik

Suami aku adelah weekend husband..kami mempunyai seorang bayi kecil bernama husna dan kami panggil Una..oh, tp bg aku, suami bukan lah weekend husband sangat..dia mcm monthly husband bg aku..kihkihkih..

Bila suami ade bersama, maka tugas menjaga Una adlah lebih mudah..x payah aku kelek budak kecil y comel itu ke hulur hilir, tugas memikul budak itu otomatik jatuh pada suami..huhuhu..itulah manfaat suami ade disisi..

The story is mcm ni, kekdg aku selalu ngelat nak jage anak, bahaha, jahat kan..tp x bermakna aku x sayang anak, cume bile suami ade aku ngelat sikit..hikhik..biasenya, aku pass una kat suami sbb ckp aku nak solat...lepas suami ambik una, aku pun masuk bilik..tp x solat terus, kekdg aku wasap, kekdng scroll TL..hahaha..

Namun, langit x selalunya pink! Semalam, tetibe husband masuk bilik tgk aku tergolek-golek x solat lg..dia ,cm nak marah, tp aku cepat2 potong api kemarahan dia.." ala, org tengah pk ni mcm mane nak belikan super bike umtuk awak" dia pandang je aku..pastu bantai gelak..hahaha..pandai lah kan, pancing keinginan suami terhadap superbike tatkala diri berada di saat saat genting! Hohoho...

Oleh kerana, aku isteri cerdik memanipulasikan keadaan, maka, suami x jadi marah..haha..betol lah ckp org, nak jadi iseri mesti cerdik! Ok..bye :)

Ok..i love u!

24 February 2013

End of Chambering dan Hidup Payah bermula

hidp ade ke yang senang? hahaha..okey lah, abaikan tajuk yang memng mengundang rase marah di hati..btw, ni second post ke pasal waktu chambering aku dah tamat? ok, biar lah..just nak membebel jugak pasal ni..

aku ekceli seronok n excited sangat nak update belog, tapi masalah aku sekarang, Puan Malas tu, rajin gile mengetuuk jiwa raga aku..sejak habes chambering, aku lebih suke main game and main dengan Una..okey, Una tu bukan sejenis game..Una tu teddy bear aku time tido...

hidup macam dah mula payah..first, dah kene angkut una pagi2 pg taska, petang2 balik x belh terus balik umah..mesti kene singgah amik Una kat taska.. yang paling payah, bila jadi lawyer..

payah lah wei jadi lawyer..sebab ape? sebab orang selalu ingat gaji lawyer mahal..aku penat lah weh nak explain yang gaji lawyer kat trg ni x mahal..adessyyhhh.. bukan aku x syukur, cume tak best lah, blaja macam menggila, pastu gaji ciput, kerja banyak nak mati..oh, ok x lah bnyak sangat..

tapi nak buat macam mane kan..yang susah tu, hari2 kite hadap lame2 senang jugak..In Shaa Allah, kalau kita redho, ALLah mesti permudahkan jalan kita..

Impian aku satu, x kira apa kerja yang aku buat, biarlah kerja tu dapat bahagiakan parents, husband, anak dan adik-adik aku..tu jer...aku harap, something yang aku start dengan negative dapat diubah kepada suatu perkara yang positif :)

the end



16 February 2013

Today activity

Pagi2 dua budak ni dah bangun..potpetpotpet....mulut bisng jer..golek2 pastu main2 dengan mainan masing2..
Lepas setengah jam, dua2 bising je..bile sarah bukak e book dia, pasang org nyanyi2 baru fiam..so, here they go...

14 February 2013

Today activity...

Salam...huuu..gile penat nak settlekan urusan long call ini.. oh, buat pengetahuan saudara saudari sekalian,saya akan didaftarai kan sebagai peguambela dan peguamcara mahkamah tinggi malaya pada 21.2.2013 iaitu hari khamis depan...
Bukannya mudah untuk untuk dapatkan sekeping lesen bergelar lawyer..dah la blaja kat uia 5 tahun, then chambering 9 bulan...nak filing segala paper sikitlah punyer azab..tobat x nak buat lagi dah..cerewet giler...
Sotoday, aku punya pagi bermula di mahkamah..naik turun, naik turun untuk memfailkan affidavit yang cuma satu itu..3 jam kot baru sttle..
Lepas tu, terus ke giant untuk lunch..makan kepsi..wow, bakal pengantin belanja..borak2 pasal persediaan perkahwinan beliau, isu semasa di opis masing2 dan lain2 gossip yang berkaitan..hehe..hoho...(bengong gelak byk2) pastu shopping jap kat giant..then, pulang ke rumah...oh, itu je ke activitiES today?hahaha, x der la..ade lagi sikit activity yang bakal dibuat petang ni..nanti dah buat aku update lagi...
Maka, silalah tatapi kompleks makhamah CONDONG Kuala Terengganu :)

13 February 2013

will start my profession there!

Ayah hantar Una g school

1st day  una g taska a.k.a school, Una dihantar dan di ambil oleh ayah...hikhikhik..

Una menangis, tp the cikgu handle una very well i guess..huhu..x de plak cikgu call inform ape2..so, i presume y una sedang blaja menyesuaikan diri di sekolah..

Semlm una, di ambil ayah at 1pm..just trying to introduce she will school environment..today aku akan amik una at 3pm..huhu..hrap2 una okey je...

Okey..till then, aku nak rehat2 sementara start kerja balik..

11 February 2013

Una ready for school

Huuuuuuu..sesian kat Una...hukhukhuk..nak buat mcm mane, mama una ni busy carik duit...x bleh nak jage una...nak tak nak kene anta una kat nursery..

Opppsss..i love to call nursery as school..why?uhu...aku tkot kot dgn word nursery cz byk sgt incident pelik2 berlaku...so, rather call sekolah...

The funny things is,semenjak i told her that she will be sent to school, tiap2 mlm dia bangun...hahaha...then, buat peel x nak minum susu dlm botol...

Mama is no mercy..by hook or by crook, memng  ko akn ke sekolah jugak...hohoho...

Ok..till then, doakn aku tabah dan sabar melayani karenah una..
Love una :)..

Oh, thanks to auntie ezzah for the school beg..

Be rational...

Kisah shila amzah,ndlala,lelaki itu hangat diperkatakan...kisah panas itu lebih hebat dari berita mengenai PRU ke 13 atau pun propaganda pihak pembangkang..jujurlah, aku katakan , shila amzah itu masih budak-budak yang x tau ape rationalnya duk kalut dengan hal boifren...

Mak bapak mane x sayang anak..punye lah pakcik ndlala tu duk timang-timang anak, sampai dah besar kepala, sebuk nak pertahankan lelaki yang dia baru kenal..bukan sorang dua yang tak menyokong tindakanshila, namun, biase la, bila setan dah cover baik punhe hati, jgn pklah tindakan boleh menjadi rational...

What do u think about marriage?jangan amik side positif shaja..sesekali kite kene pandang part negative tu...dalam hal shila amzah ni, aku rase, x rugi pun kalu dka x kawen dengan lelaki tu..byk lagi lelaki lain...

Lelaki yang tak tau nak hormat keluarga perempuan bukan lelaki y baik untuk dijadikan suami, dan perempuan yang terkonpius dengan kepentingan orang dalam kehidupan beliau, bukan perempuan y sesuai atau yang telah bersedia untuk bergelaristeri..be rational young lady!

Yeaaaahhh..manusia boleh berubah cepat atau lambat..tapibhat apa nak ambil risiko sedangkan option yang lebih abaik terbentang dihadpan mata...pandangan orang tua biasanya lebih tepat..

Sekian, dr aku y sekadar memerhati :)

Ismail is a big boy now

Remember, i have a little brother yang sebaya dengan my daugther? He is a big boy now.. already one year old on 25 Jan 2013... banyak benda dah terror buat...

Opkos lah tahu menyepahkan halaman rumah yang memng x kemas...sepahkan terror giler..nak kemas, memng x lah kan..hadooii...

Lain2 kebolehan, dah boleh sekeh2 kepala una, tarik rambut una,makan suap sendiri dan korek makanan dalam mulut org!

There he is.. kakak loves u ismail!

10 February 2013

Una is a big girl now

X sedar mse berlalu...una makin besar dan aku makin sebook dengan urusan kehidupan...x menentu hidup..ecece..

X sempat nk tulis panjang2, aku rase x ckup 24 jam sehari..kat mane boleh dptkan mase lebih?huhu..

Laki bg hadiah..aku seronok..nanti cite lain :)
Good nyte...
Baru sampai dr KL...12jam dlm kereta!

01 February 2013

Bubur Nasi Dengan Ikan

hoho..atually,Una baru je masuk 5 bulan..tapi sebab memg x tahan tgk dia asyik merengek bile tgk orang makan, nak tak nak, mak dia yang baik ini terus je pk nak kasi makanan..mula-mula memng belikan makanan baby yang ready made..see the pic below..Una do some shopping...BUT!



Dia x mau makan yang ready made..nak makanan yang dimasak di dapur opah..haish..mentang2 lah mak dia ni hebat berkungfu didapur..eecece..ooppsss...i know there is risk,when u give ur baby solid food before they reach 6 months..buat, atleast, mak dah tunggu dia masuk 5 bulan..In Shaa Allah,xde pape yang buruk hendaklah..niatnya hanya nak hepikan hati anak..amin...

ok, so nak share resepi Bubur Nasi Dengan Ikan..

Resepi:
1. Sedikit beras
2. Sedikit Ikan Tenggiri
3. Sedikit Brokoli
4. Air

mudah dan senang, letak semua dalam satu periuk dan rebus..x payah masukkan apa-apa perasa okey..saya cume tambah setengah sudu minyak zaiton, untuk pastikan Una senang membuang:)
Apabila semua tu dah betol2 masak, nasi dah jadi bubur,sejuk kan..sebab kat rumah x der food processor, maka, saya blender dalam blender kering..DONE!

taraaaaaa!!!


tq :)