26 December 2016

LAYAN ANAK ANAK DI HARI CUTI

Assalamualaikum

Baru ada masa nak update blog. Busy sangat weekend ni. Busy dan mama una ade sedikit kekecewaan. Haha. Tapi abaikan kekecewaan itu. 

Hidup ini perlu dinikmati. Haha. So, hari sabtu lepas mama una bawak una dan anas pergi main kat playground dalam mall. Haha. Playground luar mall x leh main. Hujan. Basah lencun nanti.

So, mama una pergi kids zoona kat AEON Au2 kat Setiawangsa. RM 17 per entry. Bayar untuk Una je. Anas Free. Hihi. Mak bapak pun Free. Maka melepak kat situ. Jimat duit dan jimat peluh 😝

Jom layan apa yang una buat. Anas tak buat ape pun . Sekadar menjadi pemerhati.

Bukak kedai burger depan Hospital 😅

Tetiba ada patient. So, rawat patient dulu




Bagi ubat jap

ayah patient muncul. So explain lah pasal ubat.



Ayah patient pun panjat bed 😂

 
 Kakak ni main tak ajak saya pun

Huhu. Banyak pulak nak upload untuk satu post. Nanti mama una sambung second episod lah ya. 

Mama Una suka pergi sini sebb dia bersih dan kemas. Semua kena pakai stoking. InsyaAllah tak ada lah jangkitan sakit pelik-pelik. Lagipun una memang makan omega guard untuk boost up immunity dia. Anas dapat immunity booster from susu mama.

Untuk anak yang selalu demam demam, selsema mama una suggest nutriferon! The best supplement. Shaklee je jual nutriferon tau. Nanti mama una explain pasal nutriferon pulak 😉

Okey. Sambung next post nanti okey. Stay tune. 

Thanks for reading

24 December 2016

PUDING ROTI HEBAT

Assalamualaikum

Mama Una berjaya buat puding roti paling sedap dan paling senang 😌

Nak share resepi. 




PUDING ROTI MAMA UNA

Bahan A
1. 10 keping roti gardenia
2. 2 1/3 cawan susu segar

Bahan B
1. 2 sudu butter
2. 3 biji telur gred c
3. 1 sudu tepung jagung
4. 4 sudu gula
5. 1 sudu esen vanila
6. 3 sudu kismis hitam

Cara cara
1. Carikkan roti dan rendam dengan susu selama 10 minit.
2. Dalam bekas berasingan campurkan bahan B dan kacau hingga sebati.
3. Campurkan bahan A dan bahan B. 
4. Masukkan ke dalam loyang dan bakar 45 minit dengan suhu 200c
5. Sejukkan, potong dan hidang






Sos Kastard

Bahan-bahan
1. 1 tin susu cair
2. 2 sudu tepung kastard
3. 2 sudu gula

Cara-cara
1. Masukkan susu cair dan tepung kastard ke dalam periuk. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan gula. Kacau hingga sedikit pekat dengan api perlahan. 
2. Sejukkan dan hidang bersama puding.


Taraaaa.. siaap puding mama una. Senang kan. Tapi jangan makan banyak banyak nanti mengembang mama una tak tau. 

 

Kalau terasa badan mengembang, nak kurus dengan selamat boleh cuba supplement shaklee. Wassap mama una. 0193342290.

Selamat mencuba. 

Thanks for reading 😘



UNTUK ANAK MAMA

Assalamualaikum

Teruja sangat mama una bila Anas dah start solid food. Anas ni pulak jenis baby yang "sumbat apa sahaja telan sudah pasti". Hahaha

Tak payah bimbang bagi dia makan setakat ini. Suap telan suap telan. Pastu ayah beli pampers sebab asyik berak bila makan banyak. Haha

So, mama una dah prepare 4 jenis puree untuk Anas. Puree epal dah dua hari dia makan. Mama una takmikot sangat 4 days rule. Bila anak dua ni, mama una acah acah hebat. Haha. Time una dulu, strictly follow. 

So, ini dia puree yang dah siap di packing dan ready to eat oleh Anas. Tahan seminggu. Ada yang nak order? 

Lawa tak?

Brocoli-Pumpkin-Carrot

Brocoli

Pumpkin

Carrot 

Comel tak? Berselera tak nak makan? Haha.

Okey, nanti kita share lagi apa yang bermanfaat tau. Kalau anak tak ada selera makan, selalu demam, boleh cuba ambil supplement. Mama una suggest Mealshake dan Vita Lea for children 😁

Whatsapp mama una kalau berminat. 

Thanks for reading 😘

23 December 2016

ANAK BUJANG MAMA

Assalamualaikum

Hari Jumaat penuh barakah! 

Alhamdulillah. Complete six months anas menyusu badan. Exclusively breastfeed baby. Rezeki dari Allah.

 

Mama Una dah berjaya susukan Una 2 tahun penuh. Sekarang sedang berjuang untuk anas pulak. 

Walaupun dah masuk 6 bulan, susu tetap meriah. Mama una pantang ais betul betul. Sebab mama una memng anti ais. Kalau minum air, susu memang boleh drop.

Korang ada masalah menyusu? Kalau ada boleh hubungi mama una. Nanti kita boleh bincang macam mana nak selesaikan masalah korang. 

Mama una boleh bagi beberapa tips untuk selesaikan masalah penyusuan korang. InsyaAllah. 

Setakat ni mama una memang ambil supplement shaklee untuk membantu mama una sihat dan menghasilkan susu yang berkualiti untuk anak bujang mama ni. 

 


Jika korang rasa nak share problem berkenaan penyusuan korang, wassap je mama una. Tak semestinya nak membeli supplement je tau. 

Tak yah takot. FREE CONSULTATION :) 

Okey lah nak sambung buat kerja pulak. Jangan lupa pam susu tau. 

Thanks for reading 😘

22 December 2016

HAPPY SIX MONTHS LITTLE HERO

Assalamualaikum..

Selamat pagi..

Mama Una dah siap breakfast. Suami belanja nasi lemak today. Hihi

Hari ni Anas dah officially six months. Dia dah rasmi dia punya 1st solid food menu tadi. 

Apple Puree.. tak sempat nak snap gambar dia makan. Tapi dia makan lah. Selera jugak. Macam mana tak selera, badan pun gemok gedempol kan. Haha.

Anak anak yang tak ada selera boleh cuba mealshake or vitalea for children. Berbaloi sangat sangat beli vitalea tu. Kawan mama una pun ade yang try. 




 

Mealshake tu boleh jadikan minuman harian anak anak. InsyaAllah bebas dari sembelit, lebih berselera, susah demam dan mak mak pun tak payah ambil cuti jaga anak sakit kan? 

Kalau nak order wassap je mama una. 0193342290.

Berbalik cerita anas tadi, hari ni mama una nak share beberapa gambar dia dan kakak. Hihi. 





 
Happy 6 months little hero


Suka duduk dengan kakak

Tido pun nak bertempel dengan kakak 😂 

Semoga bermanfaat perkongsian mama una hari ini tau. 

Nanti kita share benda lain pulak. Thanks for reading 😉

21 December 2016

TEETHING BISCUITS


Assalamualaikum.

Anas dah masuk 6 bulan. Dah start solid food.

Mama is too excited. Terus cuba skill baking teething biscuits untuk anas.

Even he is too young. Tapi mama una saje je baking. Pastu bagi anak kawan rase. Kahkahkah.

So, kita layan gambar teething biscuits. Malas nak buat jom beli je.

😝😝



Tema Rocking Chair. Haha



Fresh from oven




Packaging mama una 😉



So, mama una dah cuba perisa
✅ oat and pumpkin
✅ natural pumpkin

Both is sedap. Tapi lagi sedap oat and pumpkin.

So, jom try baking baking untuk anak kita.

Thanks for reading ya 😉



GYOZA PRAWN AND CHICKEN

Assalamualaikum.

Lama dah mama una tak bercerita kat sini.

Now mama una pun sibuk buat biz shaklee. Alhamdulillah berbaloi baloi. 

Hari ni duk try buat gyoza. Mama una buat prawn and chicken sebagai inti.

Resepi dia senang je
1. Isi udang
2. Isi ayam
3. Daun sup
4. Tepung jagung
5. Minyak masak
6. Garam
7. Telur
8. Bawang besar
9. Lobak merah
10. kulit gyoza. Mama una beli kat tesco. 

Pastu mama campur semua bahan tu untuk buat inti. Nak fold tu ikot lah kretiviti sendiri.

 
Isi ayam dan udang yang dah siap di adun

 
Letak macam tu then lipat lah. 

 
Mama una buat 3 jenis. Hahaha. Tapi yang bentuk karipap tu paling sedap.

 
Mama una rebus semua.


Boleh ambil order tak? Gemuk gemuk semuanya. Hihi.

Selamat menjamu selera. Makan ni hari hari boleh kurus tau.

Tapi kalau nak kurus cepat, jom cuba set kurus shaklee. Whatsapp mama una k 0193342290.

Thanks for reading 😘

29 February 2016

BUANG DAKI

Assalamualaikum. 

Hari ni baru sempat nak update. Nak share kekdah buang daki pada kaki seorang engineer iaitu laki aku la. 

Bahan -bahan :
1. Listerine
2. Cuka 
3. Air suam

Dalam kekdah ini, aku hnya guna pencuci mulut yang murah je. Listerine mahal kot. Haha

Guna yang ini je. 

Campuran tu secawan pembilas mulut,setengah  cawan cuka dan air suam.

Ini campuran dia. Warna biru light light gitu. 

Ini kaki beliau bila rendam. Rendam setengah jam. Lepas tu kaki jadi putih. Lupa plak nak snap hasilnya. Hahaha

So, kalau nak tgk hasil, please cuba sendiri ya. 

Selamat mencuba. 

Thanks for reading

22 February 2016

HONEY WRAP

Assalamualaikum...

Begitu gigih mencari rezeki. Penat aih mengadap kerja. Mengeluh dan melayan peel manusia yang pelbagai. 

Okey, merujuk kepada tajuk. Semalam buat honey wrap utk una. Ajaib. Sepanjang malam dia tido lena. Tiada kedengaran bunyi batuk berkahak. Bangun pagi selsema bertukar warna putih kembali. 

Ini bahan-bahan nya..

Madu, tepung, plaster dan kain kasa

Campur madu dan gandum gaul sampai tak melekat pada tangan..



Dah sedia untuk disapu. Boleh buh atas kain kasa dulu dan tampal or buh kat dada terus and tutup dengan kain kasa. Plasterkan elok elok. Biar 2-3 jam untuk kanak-kanak.


Tampalan biar atas sikit dr jantung dan hati tau. Kedudukan hati rujuk gambar kat bawah. 

Okey dah boleh pg kacau adunan dan tampal sekarang ya. Have a try mommies. 

Thanks for reading

21 February 2016

Sushi King

Assalamualaikum.

Kejakunan ku terserlah. Hahaha. Selama ini memng makan sushi kat Jusco tu je. Husband plak bukan jenis kaki sushi. Tak sedap katanya.

Tapi... Bebaru ni dia makan sushi king mase celeb beday ayah. Terus jatuh cinta dan ajak makan sushi king.

Perghhh..makan sikit dah kenyang kot. Tambah2 mengandung ni. Makan 2 plate kene stop 15 minit. Bagi baby kunyah dulu. Hahahaha. 

Budak excited nak makan guna chopstick..

Pengajar makan sushi yang berjaya. ..

Lepas ni harus suami ajak makan sushi lgi. Favourite dia golden egg dengan salmon nisyoku tu. Huhu.. Slambe cakap dia tak makan yang Jusco tu sebb yang Jusco tak sedap. 😂😂

Okey, next kita visit lg sushi king sebelum bersalin ya. Boleh try bento benti plak. 😝

Mmmm..Sushi Belt Manners. So Malaysian.. Please behave okey. 

Thanks for reading 😘😘


20 February 2016

Gabag Cooler Bag

assalamualaikum.

Nak cakap, sekarang mommies yang nak bergaya dengan cooler bag boleh dapatnya from me tau. Stock memeng limited la sebab restock je habis..restock je habis..barang baik kan.

Hihi, so sesape nak order boleh wassap 0193342290. Harga berpatutan. Business sambil niat nak tolong ibu-ibu bersemangat breastfeed baby.

Boleh jugak visit instagram GREATMOMSSHOP untuk preview design. 😊😊

Thank you

TIPS UNA

Assalamualaikum.

Dah tengah malam tetibe una x leh tido. Knape? Sebb batuk teruk. Berkahak. Suddenly okey. Bukan 3 4 hari batuk. 

So, as usual aku just bg sesudu madu and bg dia minum air masak bnyak2. Madu tu kan penyembuh. Mintak dia doa. Leher dan dada siap2 sapu minyak nonaroguy. 

Dalam 15 minit dia akan bangun dan muntah gila2. Habes semua keluar. Bg dia minum air masak sikit. Basuh muka dia, cuci tangan dan kaki dia. Kemudian dia terus boleh tido lena. So, jika anak kalian menghadapi penyakit y sama, try tips ini.

Sesungguhnya, tido malam sampai subuh tanpa gangguan adalah nikmat. Have faith and InsyaAllah usaha dan tawakal kita diredhai dan diberkati. 

Thats all. Good nite 😊

18 February 2016

Morning Sickness

Assalamualaikum..

Ya Rabbi, dugaan betol la kan. 2nd pregnancy ni betol2 tak sama dengan 1st pregnancy.

Dia punya alahan pagi tu sampai masuk 5 bulan x hilang dan berkurang. Rase nak mnangis pun ade. Mcm2 kekdah dicuba.

Doakan semuanya semakin pulih ya. Dengan kerja baru nak berkembang. Hihi.

Will write more after this.

Good night and thanks for still visit my blog 😊