30 June 2012

Sabtu Yang Mungkin Memenatkan

taip lelaju sebb banyak pulak kerja nak buat di hari sabtu ini..hadoooi..x boleh nak jenjalan kat blog rerakan..sesape yang jenguk hanim today harap boleh tinggalkan link..nanti hanim jenguk balik k..

todayade dua wedding yang kene attend then 1 majlis kesyukuran..semuanya di tempat yang berlainan..satu di utara dan satu di selatan..satu di timur..hadooii..memng akan kepenatan jugak lah..harap-harap baby x meragam dalam perot ..

tu je lah..nak kene pg iron baju pulak..okey..bye :)

Glitter text generator

25 June 2012

kehkehkeh..boleh tolong vote?

please vote for me..hihi..tq :)


 okey, u kene picit link kat atas tu..pastikan log in FB dulu..lepas tu 
kan, kene hadapai several step to allow this application worked for your FB..then u pilih gallery and vote for my wish..
tq sayangness..x vote x sayang..ekekeke :)

Glitter text generator

Blogwalking #1

tengok lah brape ramai yang visit blog kite sehari..huish..memng tak ramai..sebab saya malas sangat nak jenjalan blog orang..actually bukan malas nak jalan, tapi kadang-kadang x tinggal link pun untuk diterjah balik..

alhamdulillah, pgi ni sempat jenguk 3,4 blog..yang mane best saya komen dah..siap rajin tinggal link..dengan harapan, ada balasan kunjungan..ceyyhhh..nampak sangat gaya budak skolah berblog x habes lagi...

sepanjang perjalanan, entry yang best yang saye rase berfaedah adalah Keburukan makan Hati Ayam..di bace di belog Cikgu Badarudin "sekadar berkongsi"..maka saya panjangkan perkongsian itu di sini..InsyaAllah kite sama-sama dapat manfaat daripada perkongsian ini ye..

pastu satu lagi entry yang best ialah pasal entry kelahiran baby.. seperti yang sedia maklum, saye pun bakal jadik ibu raya nani..InsyaAllah..jenjalan kat blog, maka jumpe entry pengalaman org yang dah beranak buat kali kedua..kali pertama akak ni emergency czer..so, dalam post die kali ni, die cite pengalaman lahirkan anak kedua secra normal..alhamdulillah, dapat sikit ilmu..:) sesape berminat bleh bace kat cni Ibu Arifa's.

yang lain ade lagi entry yang best2..mane yang best saye komen sebb, kalau kite suke kan sesuatu, kite kene hargai..ye x..so, org dah kongsi something good, why not kite say thank you :)

thats all :)
Glitter text generator

24 June 2012

horray Hb dah naik :)

finally, paras hemoglobin ibu mengandung ini telah naik kembali..syukur sangat2..lega sungguh rase..harap, next month naik lagi tinggi lah kan..

kenape risau sangat hb rendah? eh mesti lah risau sangat..bahaya jika hb rendah..anak boleh lemas sebb oksigen x sampai kat anak dalam kandungan, selain itu, ibu boleh kene anemia dan membahayakan kandungan dan ibu masa dan bersalin nanti..

saya memng betol2 usaha nak naik kan hb ni..sayang kan anak dalam kandungan..:)

now, nak share lah kan, untuk naik kan hb ni, saye makan iberet folic..memang ramai yang syor kan makan vitamin ni..kandungan dah besar kan, so, better take this supplement untuk naik kan hb jika hb rendah..

haraga below RM 30.00.. murah jer..tapi bau kureng :)


lepas tu, saya makan ubat ni dengan jus peel fresh..saye rase kalau jus tu u oll buat sendiri lagi bagus kot..jus ni bnyak vitamin C..so, die akan membantu badan menyerap segala vitamin yang terkandung di dalam ubat yang kite makan tu..

pilih perisa yang disukai :)


lastly, saye makan jugak innershines pati prune..this also for vitamin C :) memg bagus untuk mata anak dalam kandungan and ia sangat membantu proses pembuangan kita..hihi..

harga lebih kurang RM 28 untuk 6 botol..rase sangat mabelos!


thats all..sharing is caring :) harap membantu okey
Glitter text generator

22 June 2012

Pengumuman yang Mengembirakan..

perrghh..seronokx terhingga kot...hampir sebulan x dapt jumpesuami..tetibe, smlam die call..toldme yang die dah beli ticket nak balik TGG tonight..haish..actually, mula-mula x setuju sgt dgn idea giler die..tapi kesian pulak sebb die dah nak balik sangat tgk saye..rindu lettew..hahaha

bukan x setuju die balik sebb tak rindu..BUT i really risau takot die short duit bulan ni..mane nak beli barang baby lagi, nak bg duit kat saye lagi..tapi dier still berkeras nak balik..

so, mengumumkan, keberangkatan pulang my hubby :)


icall him teddybear sebab die sangat gebu :)
Glitter text generator

21 June 2012

Doorgift Buatan Sendiri

haish..dah berbulan pon kawen, today baru nak story pasal doorgift buatan sendiri..x perasaan langsung yang saya belum berlagak dengan hebat nye untuk mencanang bahawa saya buat sendiri "ribbon keychain " sebagai doorgift..hahaha

actually projek doorgift ni, hanim dah start buat sejak lepas spm lagi..gila ngko! gatal sungguh nak kawen..percaya ramai yang tahu mcam mane nak buat benda lah ni..sebelum majlis kawen, hanim berjaya buat dalam 4++. hanya guset yang datang awal jer dapat benda ni kot..yang datang leawat memng x dapat sebab tetamu yang datang very the unexpected..ingat x ramai yang datang..tq tq kepada tetamu..

kos untuk buat benda ni sangat murah..selpas dikira-kira balik, satu keychain tu hnya 30sen jer..skali dengan packaging..tp sayang, saya terlupa nak snap gambar yang telah siap di pakaging siap dengan sticker buatan pengantin sendiri..alahai rugi sangat :(

ribbon ni hanim potong dalam 1 meter each


perhatikan betol2..ade dua design yang hanim buat :)

so, kepada hadik-hadik yang habes SPM tu then mak pak x bg keje part time, bleh lah buat keychain sendiri..pakai ribbon jer kot..satu gulung ribbon baru 70sen..tu pun dah bleh dapat 5,6 biji..

that's all..saye hanya berkongsi :)

Glitter text generator

19 June 2012

Kealpaan itu

Tragedi atau mungkin lebih elok disebut sebagai kenangan pahit..eh..mungkin tak sesuai..rase mcam prefer sebut kekhilafan..manusia khilaf itu adalah normal :)

setinggi mane pun kite belajar, menuntut ilmu mencari peluang untuk berjaya, kita x kan pernah boleh lari daripada melakukan kesalahan..kerana? kerana kita hamba Allah yang lemah..yang selalu alpa dengan ilmu yang kita miliki, jawatan yang kita pegang atau pun status kita dalam masyarakat..

kealpaan kita itu kadang-kadang menyebabkan orang mentertawakan kita..kita alpa dalam menangani masalah jiwa kita sendiri..selalu mngkritik apa yang bukan hak..

sangat-sangat kecewa bila keadaan kealpaan itu mengheret saudara sendiri ke satu tahap yang tidak elok dipandang oleh orang sekeliling..mengapa terlalu alpa?bukankah anda seorang yang berilmu..yang baik budi pekertinya..ah, mungkin ada kekhilafan yang anda lakukan dan anda ego untuk memperbetolkan kekhilafan itu..DAN maka, Allah memberi peringataan melalui sikap kealpaan anda untuk menyedarkan anda?

mohon, sebagai peringatan untuk diri sendiri dan juga para pembaca yang mungkin perlu membaca berkali-kali untuk memahami apa yang disampaikan untuk Berfikirlah sebelum berkata kata, jangan berfikir sesudah berkata kata sebab sebelum perkataan keluar kita punya, apabila sudah keluar orang punya. Dari kata kata kita dapat mendapat banyak kawan kawan dan lawan :)
Glitter text generator

18 June 2012

Makanan Eksotik [Otak Lembu]

woot woot..selama ini ingat kan saya sahaja yang menggemari otak lembu..eeeewww..otak lembu? hakhakhak..sape penah makan otak lembu?

now, dah ade geng yang turut meminati makanan yang berkolestrol ini..today, saye nak kongsi lah resepi otak lembu mak saye dengan reader2 sekalian :)

Kerutuk Otak Lembu Terengganu

ader 3 peringkat untuk masak otak lembu ini..

langkah pertama..

otak lembu dibersihkan dan dipotong setebal 1 inch..kemudian, di celur dengan air panas..

langkah dua


bahan-bahan.
1. asam keping
2.garam
3.sedikit air

susun asam keping dan sedikit garam ditabur di dalam periuk..kemudian, susun otak lembu yang telah dicelur tadi..susun-susun..kemudian masuk kan sedikit air..org terengganu panggil kaedah ini sebagai rebus kering..langkah ini dilakukan untuk memejalkan otak lembu tersebut..setlah beberapa ketika, toskan otak lembu tersebut.

langkah ketiga

bahan-bahan
1.bawang putih
2.bawang merah
3.halia
4.lengkuas
5.serai
6.bunga lawang
7.halba
8.kulit kayu manis
9.buah pelaga
10.santan
11.rempah kampung
12.cili boh
13.lada hidu[
14.garam
15.bawang besar
16.minyak untuk menumis

bahan-bahan satu sampai empat ditumbuk menggunakan lesung.kemudian di campur dengan rempah kampung, dan cili boh..

tumis bahan-bahan 6-9 sehingga naik bau dan masuk kan bahan-bahan yang telah ditumbuk bersama serai..kacau semua bahan sehingga naik bau harum..kemudian masukkan otak lembu yang telah di toskan..biar semua bahan meresap kedalam otak lembu barulah santan di masuk kan..kacau perlahan-lahan kerana otak lembu amat lembut..kemudian, masukkan sedikit garam dan rasa..jika telah sedap, masukkan bawang besar yang di potong empat dan lada hidup sebagai penyeri..biarkan di atas api selamat 5-10 minit dan sedia dihidangkan dengan nasi panas :)


kepada yang tidak pernah mencuba, bleh try rase otak lembu ni dekat Restoren Sari Ratu..otak lembu je same..cara masakan berbeza :)
Glitter text generator

10 June 2012

List barang Baby :)

tinggal lebih kurang 11 minggu untuk menyambut baby kecil ini ke dunia.. takot n nerves jugak..maklum lah x pernah beranak..ekekeke..

dalam keadaan macam ni, kelengkapan bayi perlulah disediakan..nseb baik mak pun baru bersalin, so, ade lah jugak baju baby yang mane adik x muat boleh disarung kepada anak aku nanti..huhu

mula-mula ingat nak buat list sendiri, pastu mcam malas pulak..google punyer google jumpe lah list yang cute miut..comel sungguh..

list yang mcam ni :)


comel kan?

Glitter text generator

06 June 2012

Breastpump Pilihan Saye :)

x penah mengandung, maka ini kali pertama akan menggunakan breastpump demi anak dan wang yang bakal dicari..kohkohkoh...

sebab gaji kecik, maka, bajet untuk breastpump pun adalah kecik jugak..kalau gaji besar kompem dah rembat medela swing tu..tapi apakan daya..bergayalah mengikut kemampuan..hakhakhak..sengal sungguh..ade plak nak bergaya dengan breast pump..

dan untuk itu, setelah meneliti harta pasaran, maka mengikut ciri-ciri kesesuaian yang hampir same dengan breastpump idaman, maka majlis ibu bapa berdua telah membuat keputusan untuk membeli breastpump jenama AUTUMZ sahaja..itu je yang den mampu..kihkihkih

cooler bag :)

breastpump

bottles

storage bags

ice packs :)
dan setelah meneliti dan diperhalusi, maka perlulah kita spend lebih kurang setangah ribu untuk benda alah ini..Maka ayuh doakan saya dan suami agar mendapat durian runtuh sebelum keluarnya anak kami, agar keperluan ini dapat dipenuhi..

kohkohkoh...suami mungkin dapat bonus tengah tahun ni..saye macam angan-angan jer lah kot :)
Glitter text generator

05 June 2012

Kisah Peribadi Kita :)

macam dah jadi trend remaja sekarang, x kire apa jua status hubungan, kemesraan mesti dipertontonkan kepada masyarakat umum..untuk apa? oh mungkin untuk menyebarkan bahawa lelaki atau perempuan ini adalah hak milik dirinya..

tidak mengira latar belakang pendidikan, manusia sekarang lebih gemarkan berkongsi hal peribadi untuk mendapat perhatian orang ramai.. bila ditegur, dikatakan kita cemburu dengan kemesraan tersebut..ape cetek sangat ilmu yang kamu ada? blajar samapai masuk uni, tapi benda simple kamu x bleh paham..orang menegur bukan kerana cemburu,jeles ataupun dengki..namun kerana sayangkan kamu..

belajar itu jihad, mengumpul pahala, namun bila sahaja kamu bercinta, kamu melupakan jihad kamu..semuanya kamu bentangkan pada tatapan umum..sehingga ramai yang jelek melihat perlakuan itu..bukan kerana saya tidak pernah berlaku seperti remaja, namun saya bangga untuk mengatakan bhawa perasaan malu dan takot kepada dosa itu sangat perlu..saya jugak tidak sempurna..namun zaman kejahilan itu semkin menjauh..

sebnyak mana pahala yang kita buat, mungkin tidak dapat menghapuskan dosa yang secara tidak sengaja yang kita buat..carilah perasaan malu itu..

jangan sia-siakan usaha anda mengumpul; pahala hanya kerana anda kemaruk dengan hubungan cinta..cinta itu indah..namun dosa bercinta itu tidak indah..:) BERTAUBATLAH

simpan lah hal peribadi kamu seelok-eloknya..insyaAllah, /bila/jika hati mu terbuka untuk bertaubat, urusan mu lebih dipermudahkan..tiada cemuhan orag sekeliling bila kamu mula hendak berubah ke arah kebaikan..tersilap perhitungan, masa depan lebih sukar :)
Glitter text generator

9 Months :)

alhamdulillah..dah sembilan bulan kami berkahwin, dan kini satu nyawa sedang berkembang di dalam rahim :0

syukur kepada Allah..


semoga kebahagian ini sentiasa dirahmati dan diberkati Allah..amin :)
Glitter text generator