18 July 2013

Tak sempat

Kehadapan manusia manusia yrajin jenguk blog aku..maaf semua..aku busy gila sekarang.. x de mase nak share resepi makanan una..apatah lg nak menyembang panjang mengarut meraban...

Nanti ade mase aku share resepi y mane sempat ye..terima kasih pd sesape y rajin promote gelog aku, y rajen try resepi mudah aku,y rajen klik iklan aku..toce toce...

Chow dulu..

07 July 2013

Chicken Butter with Peas

ohlala..ni resepi jaman bulan JUNE yang lepas..aku kan busy, maka, hari ni, konon x busy aku upload lah kan...

sori untuk gambar yang kelabu dan bergegar gaya semenanjung kene langgar dengan todak..

resepi:
1.isi ayam
2.stock ayam
3 kacang peas
4. carrot di parut halus
5. olive oil
6. unsalted butter
7. bawang putih

mula-mula, sile tumis bawang putih yang telah diketuk menggunakn sesudu butter dan beberapa titik olive oil. fungsi olive oil tu, x nak kasi buuter tu hangus lah kan...kedian, masuk kan isi ayam yang telah diblen halus sehalus kulit baby..wakaka.. masukkan jugak carrot..sebab masuk carrot awal adalah kerna, carrot adalah makhluk yang keras dan susah nak lembut..selepas itu, masukkan kacang peas dan stock ayam..kacau2, kasi naik aroma..biarkan dalam 10 minit..guna api perlahan..taraaaa..siap..
hidang dengan bubur nasi yang panas2..bayi anda tentu gemarkannya..hahaha

03 July 2013

Mee suah sup

Ni resepi yang agak baru lah kan aku buat..korang hati2 sikit dengan resepi yang aku bg..kekadang aku derhaka je resepi baby.sbg contoh aku bantai letak garam..hahaha..so, bg ibu ibu yang sayang anak lebih dr aku sayang anak, PLEASE TAKE NOTE okey..

Bahan bahan :
Mee suah
Stock ayam
Isi ayam
Puree brokoli
Bawang besar
Bawang putih
Unsalted butter
Minyak jeton @olive oil
Air

Cara cara:
1. Mula mula, sila potong dadu bawang besar dan ketuk seulas bawang putih. Bawang besar tu, agak2 sendiri la byk2 mane kan.
2. Panaskan periuk, masuk kan sesudu butter dan 4 titik minyak. Tumis bawang2 tadi sampai naik bau.
3. Masukkan isi ayam dan stock ayam, tambah air dan masukkan puree brokoli..
4. Bila mendidih, masukkan mee suah..kalau 3 minit dan sedia utk dimakan..

Selamat try mommies :)