31 August 2010

antara Permintaan Mak bapak dan masa Depan

jumaat nie ader test Public International Law..susah kah??senang kah??oh, sape peduli susah atau senang, sampai maser perlu dijawab jugak test itu..rase macam dah penat dah..asyik test jer..ari nie test..esok test..

perasan x, kat malaysia nie peperiksaan adalah sesuatu yang cukup2 dibanggakan..

"tahun nie UPSR kan..buat elok2..kalau dapat 5A ayah bg Kereta sebijik..adik pilih jer nak kereta apa"
_itu over_..cutt it off..

mungkin ini issue lame..orang dah lame cakap pasal nie kan..tapi biase ah..pompuan..bonding pompuan dengan alam sekitar sape yang lebih paham.. :) saye2..sambil angkat tangan tinggi2 :)

saye pompuan..di sini dinyatakan bahawa, rata-rata pompuan yang menjadi pelajar akan beremosi lebih ketika musim peperiksaan..time tu jugak la datang bulan..time tu jugak lah jerawat tumboh..dah macam peperikasaan itu penentu hidup mati..saye emosi?? yer kadang2..kadang-kadang ke slalu??OMG.. sukar untk dinyatakan..hahaha..

percaya x, semua student blaja untuk exam??x der la semua..tapi a big number lah kan.. x percaya??x caye sudah..percaya yang saye blaja untuk itu..hampeh kan..biar ah..
perhatikan tradisi rakyat m'sia..kalau anak nak exam, macam2 la mak bapak sogokkan kat anak dieorang..demi untuk pastikan anak2 cemerlang..sikit punyer sayang lah mak bapak m'sia kat anak-anak kan..tapi cube try hang fail exam.. pertemuan dengan belt, rotan,lidi or mungkin oversikit, dengan batang penyapu akan TERWUJUD..exam jer pun..kechoh ah..hoho

sungguh la..x der mak bapak x bangge tgk anak score exam..tapi..mak dan bapak pun agak2 la kalau nak berlagak dengan makcik timah..tahun ni raye cakap anak blaja kat Mesir..kang jumpe tahun depan cakap nak blaja kt Indon..agak2 la weh..kalau pun anak hang pandai sangat, x kan la complete buat degree dalam maser 1 tahun..rasuah uni aper..hoho *dah buat orang fitnah..

current situasi macam ni: kecik-kecik lagi mak bapak dah put effort suruh anak blaja rajen2..score in exam

Kecik-kecik lagi dah kene phsyco ngan bapak..:)
kalau kat uni plak macam ni: semua nak jadi pandai..nak jadi da best.termasuk saye..tapi bukan la sampai nak snap gambar dalam kelas pun x der maser..see..my fren..rilex jer snap gamabr..blaja maintain jugak..huhu..duk pulun study sampai lebam pun..bnda tu x bawak kubur....kan?kan?

sungguh kepenatan belajar demi Peperiksaan

dah nak keje plak macam nie:
minah: name saye Minah..saye dapat 4 Flat..nie transkript saye..
bakal boss: any sijil ko-kurikulum?
minah: sijil ape incik??dekat uni saye blaja jer..x dak eh men2 macam kat skolah..incik ni luculah..hahaha
bakal boss: oh, bangun dan bukak pintu..sile pulang..
minah: &^##%^6??

praktikel punyer part penting kot..otak saje x jalan la..

sedarlah..kalau pointer jer gempak giler tapi praktikel punyer part macam haram.. baik x payah.. should be balance ok..mak bapak..sile ubah persepsi anda terhadap peperiksaan..hoho :)

p/s:wish me luck foR da coming test..hihi

29 August 2010

Semakin Besar..Semakin x meriah

berikutan kebanjiran penduduk Indon di muka bumi M'sia, Petaling street, masjid jamek dan juge sogo telah dipenuhi minah-minah dan mamat indon..begitulah setiap hari..raye mahupun tidak..mereka ader jer..seperti igauan ngeri setiap kali melihat mereka berjalan berkelompok..dalam hati..KALAULAH aku jatuh cinta kt mereka pastilah ke lombok..wee..wee..nant saye dapat duk oversea..hoish..pe pekdah men2 dengan bnda sirius ini..

sudah lah.. saye mahu bercerita pasal raye setelah saye membesar..

seperti tajuk diatas, raye ku sudah tidak lagi meriah.. dulu time kecik-kecik meriAh woo..malam raye seebook duk pasang lilin..bakaq tanglung..x tahu cara bakaq tanglung?? ha, lagu nieh la..


nak bakar pun kene ader sytle yer :)
mase kecik jugak,bleh jalan2 kutip duet raye.. bleh mengamuk nak balik umah biler dah lamer sangat mak singgah umah sdare mare.. ha, cube pk..ader giler nak buat macam tue time skang nie..kurang-kurang kene luku ngan ayah..skang nie saye dah mula cite mase kecik.. x per..kite dengar dulu okey..huhu

time hingusan tu, nak raye x der susah nak pk nak kemas rumah.. sume settle.. la, u all..umah i ader bibik..
bibik indon woo..hoho..tadi beriya marah ngan indon.. skang bibik pun pakai indon mali.. hampeh :)

dush.dush..bibik atuk lu..maner ader..x der..x der.. men2 jer.x der bibik2 eh.kang mak bace blog nie, touching pulak dier ingat i panggil dier bibik.. sudah la..bnyak men2... tapi time kecik memng x penah rase susah nak sambut raye.. seronok tanpa kerisauan..peduli ape mak nak masak ape untuk pagi raye, peduli ape, umah bersepah,lantai berdaki,dinding berconteng..yang saye tahu esok raye..hoho

time kecik juga xcited suk tunggu depan tv biler lah nak announce raye..biler dah tahu esok raye,terus masuk bilik try baju raye..bodoh tol aksi macam tu..huhu..tapi tu time budak.. skrng nih,maner ader..dah besar panjang..nak buat macam tue..kang mak pengsan :)

tapi kalau buat pun x per...sape tahu kan.. dah dengat announcement raye tue, masuk bilik, pakai baju raye..janagn lupe kunci pintu bilik.. hoho.. bukan mak jer x tahu, adik2 pun x kan tahu perangai kakak mereka yang senget benget..kalah budak tadika..huhuhu..mesti lah budak tadika kalah dengan saye sebab saye budak universiti..lagi kretip kot..hihi

*************************************

tetibe, saye rase post nie x menjawab kehendak tajuk lah.. hadooii..ini maseh cite budak kecik..bosan lagi..nant lah update dengan tajuk besar.. biler yer?? ntah.. xder mood nak merepek dah..dalam kisah ini, saye maseh berumur kanak-kanak..lambat nyer nak besar :)

sebab post macam tawar x cukup garam..saye sajer tepek gambo time keseronokan raye seperti explanation di atas di rasai..saksikanlah :)
nie pakai baju raye, rantai raye dan segala raye.. oh.. soo cute :)
sengal puji diri sendiri.. eh mesti..hoho

comel x??tu bukan baju raye lah..
dah la..post len cite len pulak..bnyak memori kadang2 bosan.. :)

27 August 2010

Cara berkesan mengelakkan bibir Pecah

betapa saket nyer hati biler ader mult-mulut yang x penah memikirkan kemaslahatan jiran sejagat.. hadoooiihh.. saket kan hati.. dah macam minah kepoh yang x der pendapatan tetap..tolong lah stop dari buat aduan yang x berkeperluan tu..kang x pasal2 mati x sempat mintak maaf sebab menyusahkan orang...

saye bukan budak Baik!!

manusia itu ader ego masing2..tetapi dah bile memasak dalam bilik dah jadi satu kesalahan criminal yang bleh dijatuhkan hukuman dibawah kanun keseksaan, sape x menyeringai..bala betol lah dapat BLOK MATE macam nie..hadooii.. kalau giler pangkat sekali pun..tolong lah jangn buat pembabitan orang ramai dalam filem murahan seperti sekarang..mintak tolong sangat

*******************************

osh..dah la..jom bincang pasal elakkan bibir pecah..

"Bibir yang pecah-pecah dpt dilihat dengan mengelupasnya lapisan tipis kulit bibir, bibir yang pecah-pecah  keluarnya darah, kemerahan dan peradangan pada bibir serta memberikan sensasi seperti terbakar."-bernama-

saket kan bibir pecah..dah la bulan puase macam nie,..sebab kekurangan air, bibir bleh pecah2..giler saket kan bibir pecah..hah, x saket..mesti wayar putus tue....tadi time jalan2 kat belog jumpe nuffnang punyer iklan pasal lipice.jangan lupe klik..hihi. weehoo!!..suke ngat lipice,dah la tomey, pastu rase sedap pulak..huh, kantoi saye makan lipbalm.. x makan lah.. rase sipi2 jer.. :)


bibir cantek sebab lipstik..hihi

tingukk..macam2 rase ader..sedap nyer
ari nie nak kongsi skit tips cane nak ubati bibir pecah..mari anak-anak.mari dekat dekat..akak ader tips nak stori..mari..mari..

Selain menggunakan lip balm, terdapat berbagai cara untuk mengatasi bibir pecah-pecah dan mengelakkan bibir menjadi kering. antaranya adalah..hihi

  1.  memicit bibir sebelum tidur dengan sedikit krim susu yang ditambahkan beberapa titis air mawar dan jus jeruk atau limau.

  2. sapu sedikit mentega coklat untuk menjaga bibir tetap lembab sepanjang hari.{yang nie janagn nak buat time siang hari bulan pose..silap2 batal pose korang} 

  3. Mengoleskan sedikit madu pada bibir, gula  yang terkandung di madu akan menjaga kelembaban bibir. {yang ini pun..xmau buat bulan poser yer..x mau..x mau}

  4. Memberi makanan pada bibir dan membuat pertahanan untuk melembabkan dengan menggunakan sayuran yang mengandung gliserin dan dicampur dengan vitamin E.

  5. Menghancurkan betik masak lalu sapu ke bibir dan kulit sekitarnya selama 10-15 menit, lalu bilas dan gunakan lip balm.

oh, itu saje kah??ader satu lagi..yang nie cara wajib buat..kalau x buat memng bleh masuk wad lah sebab bibir pecah.

JANGAN MENYIBUK HAL ORANG LAIN DAN JANGAN JADI REPORTER TIDAK BERGAJI!!!


agak-agak nak jadi macam nie ker?

sekian tips yang amat berkesan dari saya Duta Ubat Bibir pecah :)

26 August 2010

Saye Dan Kad Raye

selamat pagi yer anak-anak..ape khabar??hah..semua macam mengantuk ajer..kamu sahur ape pagi tadi? oo..x sahur.. mm.. sahur itu sunat.. knape x sahur nih.. nant x larat nak puase, bile x larat nant, kamu nak berbuka, bile dah berbuka kamu puase x cukup..bile puase x cukup, kamu x leh raye sebulan. _STOP_

cube cakap sket makhluk maner yang raye sampai sebulan?? aota betul ah cikgu nih..sekian..

iNi aderlah Pertandingan dan bukan dibuat saje-saje :)
berbalik kepada tajuk di atas..ingin saye terang kan bahawa, ketika berumur lebih kurang darjah 4-6, saye adalah seorang kanak-kanak pompuan yang terlalu xcited dalm mengirimi kad raye kepada teman taulan.. namun begitu, disebabkan hanya bersekolah di kampung halaman dan kawan-kawan hanya sekitar kampung, ape sengal nak pos-pos bagai.. by hand sudah lah.. :)

namun begitu adelah wajib bg family saye untuk mendapat kad raye daripada atuk dan nenek bersama-sama makcik-makcik yang beragama kristian dan buddha pada setiap tahun..untuk pengetahuan para pembaca, ibu saye adalah anak kepada seorang lelaki cina..eh..macam x best ayat nyer kan.. abaikan lah.. mak saye convert kepada ISlam lah..saye sangat suke kad raye dari mereka kerana: "kad raye mereka ader music raya dan juga disertai duet raye sebnyak RM20 seorang" -see..tidak melebihi 15 patah perkataan..huhu..

dalam keasyikan mengirim kad raye, saye sanggup mengeluarkan duet tabung itik untuk membeli kad raye yang dijual di kedai buku berhampiran rumah..pada masa itu, di sekolah, adelah seperti menjadi kewajipan mengutusi kad raye kepada rakan-rakan..kalau diingatkan balik,macam sengal sangat..tapi name pun budak skolah rendah..yang pelik2 tu la disukai nyer..

kenangan lain bersama kad raye adalah, saye dan kawan-kawan akan beat sape paling banyak dapat kad raye..dan seperti ader permainan kotor untuk menang biler :

A: aku bg kad raye kat mu, mu mesti balas balik tau..
B: kalau x??
A: bg balik kad raye aku..
B: &%^#$??

oh bodoh sungguh kalau ingat balik..

bnyak lagi kenangan bersama kad raye..namun..disebabkan syarat penyertaan menginginkan cerita yang ringkas..maka ini lah seringkas nyer.. sekian Terima Kaseh..


psst:tahun ini aderkah mungkin saye memiliki duet raya RM30??(RM20 dari Sedare bukan seagama+RM10 dari penganjur).

25 August 2010

RaYe Versi Hanem Kecik

kalau ingat-ingat zaman dulu kan, biler time bulan puase jer, ayah mesti bawak pg bazar tiap-tiap petang..bnda wajib yang perlu beli ialah tembikai.. tu wajib ah beli..hari-hari tembikai dan sampai pakcik yang jual tu nampak jer muke saye terus ulur plastik yang ader tembikai...

pastu balik bazar biase nyer singgah umah pak sedare.. amik kazen saye yang tua untuk bukak poser dirumah bersama tok dan tokki yang bercinta tercinta. oh lupe, saye tinggal bersama tok,tokki,ayah,mak dan jugak adik2 yang lain..

tapi tu kisah maser umor 5,6 tahun..maser tu baru ader sorang adek kot.. pg bazar nek moto, biler adek dah berderet dan sepupu tua yang maken tua tu dah tua, ayah cakap "xpayah pg bazarlah makanan dah bnyak"..hamboih, dulu pun makanan bnyak gak.. saje jer kan..huh..

sepupu tua tu umor nya tua dua dua tahun dari saye..hihi..tapi panggil tua, sebab kalau tny dier memori ini mesti dah lupe..sebab tu lah panggil sepupu tua..kan k'ati..hihi


sepupu lebih tua dalam bulatan :)

**************************
rayer pulak!

saye beraya jenis dan pesen lain sket.. family saye mane ader sesi bersalam-salaman dengan mak bapak ..nangis tipu-tipu sebab dah menipu poser sebulan padahal x pose dan pastu janji x nak buat dah..memng ah..pose pun dah habes.. tahun depan scenario same berlaku..cheeewahh...oh..ok..sudah..

sebab saye dan keluarga tinggal bersama tok dan tokki, maka raya kami kompem x der sesi jelajah kampung bersama kain baju sera kueh sempirit hancur.. malam raya keje susun kueh.. oh saye jarang jugak susun kueh ..malam tu sepupu semua pulang ke kampung, jadi dengan jiwa berlagak,ape kate arahkan sepupu yang duk diperantauan menyusun kueh,pasang langsir,masuk kan sarung kusyen kepada kusyen(ape ayat ini)..sapu sampah..dan lain-lain.. bukan susah pun kan.. dah, jangan nak komplen skang cakap saye dera buat itu ini...

nie jalan pulang ke Rumah
pagi esok juga tiade sesi membakar lemang, bakar sate..oh x ade.. memng ah x der..orang bakar lemang malam raye lah.. sengal ah..tapi memng x der la sesi tu sejak semalam..walaupun kami kekampungan, namun sesi itu tiada..kadang-kadang terpK..modern wat, tok and tokki nih..hoho

hari pertama raye, saye x pg smyang raye walaupun umah hanya sekangkang kucen' dari surau..tapi tulah..jahil jugak kan saye nih ..kalu ingat balik, macam ape jer..tahun nie nak pG lah kalau di izinkan..

hari raye pertama tidak berjalan kemana-mana, family terpaksa tinggal dirumah kerna menjadi penyambut tetamu kepada tetamu..ish..sape ntah lempar tetamu nieh.. saye pulak kene sambut.. oh..sengal :)..hari raye kedua baru lah stat jalan-jalan..kesinun,ke sinin, ke sinun lagi..ke sinin lagi...

dan hari-hari raye seterusnye menempel lagi kat rumah..sampai raye ke brape ntah.. x ingat :)..tu jer lah yang saye ingat.. memori lepas format nie lah jadi nyer.. tetibe cite mati..HUH.. X bEST lah Blog nie..okey jangan bace :)

logic x post nie dengan memori saye mase saiz nie??

psst: nie cite time kecik. x semua bnda ingat.. nant saye story kisah mendajal time besar sket.. :) nant mungkin jadi best

24 August 2010

Biarlah Terang

hari ini sungguh penat dirasakan..kenape?? sebab saye sahur makan meggi kot.. eh,ade kaitan ker?? tapi betul la.. saye rase meggi buat saye cepat lapardan x der tenaga..biase minum green tea dan roti.. sihat sampai bukak puase..

dah lah.. cukup luahan perasaan untuk hari ini

*************************

mari kita mulakan..

time sekolah dulu kan,maseh ingat lagi, kalau ader keje kumpulan, budak yang tulisan paling cantek mesti kene jadi tukang tulis.

"awak lah tulis,tulisan awak cantik"
"yerlah..saye tulis" - sungguh x ikhlas jawapan tu kan..

pastu bermulah sesi memuji tulisan kawan yang sedang menulis.. dengan alsan,kalau puji, dier mesti nak tulis lagi lain kali. senang keje saye sebab tulisan saye hodoh :)

pasal tulisan hodoh tu saye x tipu..betul sangat2 :(

semalam saye bwak blog jalan-jalan..penat gak la mate mengadap blog manusia alam fana nie.. macam2 pesen ader..yang cenggitu..yang cenggini..ah..macam-macam lah..

ader belog macam nak story kisah cinta jer..dari A until Z asyik duk cite pakwe i, kekasih i,i dengan pakwe i tgah makan, i dengan pakwe i tengah minum...gambar pakwe i.. dan lain2..sume nyer pasal pakwe..tapi nant dah ader suami akan begitu jua kah?? macam x..hahah

ader pulak yang cakap sume pasal agama.. yang nie bagus lah.. tapi saye macam biase, bukanlah baik sangat nak spent dah whole nite mengadap n bace pasal agama nih (aderkah biler bace blog agama kite dilabel jadi baik.wah..bukan susah nak jadi budak baik).. tapi still menjadi pilihan SUNAT singgah bile jalan-jalan..kenape macam tu?? sebab, biler kiter terlampau bnyak membaca, kite akan konpius, bile kite kompius, kite dah susah nak apply bnda baik  yang kite konpius tu.. ah, korang paham x?? x paham??bace pelan-pelan paham lah kot..huhuu..

senang macam nie la,saye bace sikit2 sebab kalau bace bnayak otak susah nak terima sebab nyer memori nie x upgrade2 lagi dan berperang pulak dengan setan biler niat nak buat bnda baik..ah..SEtan sungguh jahat!!

pastu jumpe pulak blog yang cute nyer macam kure-kure pakai reben.. mak aii..pink sungguh.. huh, lemah semangat tengok blog pink-pink nie.. tapi sungguh nice.. biase ah.. pompuan kan.. cepat jer touching ngan bnda-bnda nice nih..hahahhaha :)..blog macam nie x leh jugak lame2 singgah.. nanti pening..

oh.. dah jauh menyimpang.. sebenar nyer nak cakap satu jer.tulisan kat blog kadang2 saket mata..tu pakai tulisan komputer..kalau tulisan tangan agak nyer orang yang buat belog nie mesti mempunyai tulisan yang cantik kan..huhu.dan...saye mesti x der blog sebab tulisan hodoh..tapi dengan teknologi sekarang.. semua nye mampu..orang hodoh  tulisan hodoh seprti saye pun boleh miliki blog..huhu

nak pesan. kalau buat blog, biarlah gune tulisan yang jelas nak di baca..kalau background kaler pink,jangan pakai tulisan kaler hijau.kalau background itam jangan pakai tulisan kaler kelabu, kalau background putih jangan pakai tulisan kaler kuning... saket mata woo..Allah x suke orang yang bg mudarat kat orang lain tau..jadi Biarlah terang yer :)

memng korang x dapat nak bace lah kan.. ni adelah kelebihan saye yang terlalu kretif dalam lukisan sampai korang pun x jelas :)

sekian terima kaseh :)

psst: abaikan illustration yer..don't judge the content by its picture :)

23 August 2010

Pasangan Couple Tunggal

weh..jom sume bercinta ikot facebook..hp tu buang, campak kat maner2 sungai..pas nie maxis, digi, celcom sume lingkup.hoho..menyampah tol saye (tgk, nak marah-marah pun sopan lagi).... penuh dekat home facebook  tu..asyik muke dier dan dot dot dot yang di pnggil tuuutttt tue menempel kat muke facebook..yakss..gile ape.sayang,laling,cinta,bagai la panggil si pakwe yang belum tentu jadi laki... dah x pakai hp??or jimat kredit??..ikot ati block jer orang macam nie..
tapi tu ah..kawankan..

eee...sayang-sayang time hot..kang 2,3 bulan pas nie habes cerai berai.. x der la saye nak doakan keburukan orang Nauzubillah..tapi dah tu, menunjuk sangat konon-konan, dieorang la yang loving couple tunggal kat dunia fana ini.. menyampah sungguh.. betul lah. x tipu nie..

haish.. x payah la nak riak-riak dengan percintaan korunk tu.. nak suruh sape bace??kalau ade kawan 1000 orang nak suruh 1000 orang tu jugak muntah darah bace status geli2 korang tu??ee..bleh x hentikan?? Allah murka tau riak-riak dengan ape yang kite ader..dah2..simpan jer loving-loving korunk tu untuk tontonan korunk..saye pun rase geli duk eja "korunk" instead of "korang"..ah sudaaa~ sume bnda nak jadi bnda geli..haishhh:)

saya malas la nak saket2 ati, muntah2 darah bace status tu..kang orang cakap saye jeles.. x der makna nyer nak jeles bnda x pekdah macam tu.. yakkss.. buang mase jer..baik saye pK mane nak mandi petang nie..Uia ada krisis air nieh:)

x jeles lah..geram jer..

21 August 2010

Adekah benar begitu??

wondering.. visitors, readers, followers of my belog.. kamu really read what i'm writing?? or kamu just datang ke blog untuk klik nuff..untuk jadi follower cz when u follow me,i follow u back?? oh adekah??eh sebelum terlupa, Selamat Puase untuk esok (tibe-tibe)...

makna nyer slame nie tiada yang membaca tulisan saye?? oh ape ko pk ko glamer nak orang bace tulisan ko??tidak..tidak..bukan itu maksud saye.. saye terpk..folower bermakna pengikut.. dalam erti kate lain, orang yang selalu mengikuti perkembangan anda.. apekah faedah nyer ader follower beribu tapi sorang pun x tahu ape isi kandungan blog anda..

berbaloikah??

dapat dirasa kan pengunjung belog datang untuk mencari ini saya..meninggal jejak dan kemudian mengklik pada follower cz "Follow Hanem, Hanem Follow Balik"..sepatut nyer saye tulis T & C apply kan?? ;)Ok..Sekian Terima Kaseh
yang nie korang suke kan?

: red;">psst: saye suke tgk follower saye bertambah hari2 :) thanks u all

20 August 2010

Khas untuK sepupu

i loVe kazens.especially dat small one.. umor x same ngan saiz badan beliau..huhuhu.. she sometimes make my days... nie seperti post untuk membantu beliau berbusiness..sile stay kat page ini untuk penerangan lanjut... ;)

Nur Farhana Che Omar seorang kazen yang sungguh kurus..tapi seperti seorang yang rajen bekerja..dan beliau telah men'try' berbusiness jual kueh(brownies lah)..lalallala~ i never try her kueh.. but look very tempting u noe..beliau stay kat Kuala Terengganu..to the terengganu's readers,u should try her kueh.. should2..must2..

nie adek dan sepupu kecik..bukan sepupu kecik ini yang dimaksudkan..woha!

saye x tahu how to help her much as i'm blogging only for fun dan juge..untuk nuff..hahahha..tgk..bgus nyer niat..


ok..sekarang mari cuci mate tgk product yang dihaselkan oleh sepupu kecik saye :)


nampak suci dan sedap...puase2 nie lagi sedap kan
simple but nice one :)

perisa macam2 kan
chocs yang sesuai untuk raye
nie design basic aje
ni contoh yang dah kene potong..sedap xnampak??sile cakap sedap

design bleh pilih2..

Ok..berminat x??sile la try.. x try x tahu kan..harga pun murah ajer...
paper hal contact my Kazen true her Fb KaZEnKecIK <
 sekian TQ..

iNi Makanan semalam

yes.yes..dapat jemputan makan-kat kunang-kunang restoren daripada pakcik gue..muahahha..sonok sungguh..makan x payar bayar kot sebab tu restoren dier..woha!..nie saye sertakan makanan-makanan yang saye termakan semlam dan kazen-kazen saye yang turut termakan..sedap woo..berbaloi pg makan buffet kat restoren tu..

dewasa Rm47 dan kanak2 Rm23..huh.. macam-macam ader..eskrem..ABC..western,.tradisional..kueh x payah kiralah bnyak nyer..huh, teruja sungguh...x suke makan kat restoren sebab susah nak smyang??oh tidak..di sana ada surau kecik..surau wwooo~ kalau korang nak smayang berimam pun boleh kot.. x der hal lah..toilet cantek..selesa..yang penting, untuk para muslimah,telekung solat turut disediakan..Alhamdulillah..

ini adalah promosi makanan untuk sebulan puase :)
Restoren kunang-kunang terletak kat tepi highway MRR2.. dier macam tersorok sket..tapi x la susah nak cari..bersebelahan dengan Shell..tryla pg..huhu..

ok..promosi tamat :)..nie sikit jer gambar nyer..xdapat nak snap bnyak-bnyak sebab sebuk dan rambang mate pilih makanan macam esok dah xbleh makan..eh memg lah!
makanan 1: ini adelah feberet..salad
makanan 2: ini adalah sate ayam dan daging..sedap
ok..Dan ini Bukanlah Makanan-itu sebelah kecintaan sepupu..
makanan 3:saye telah lupe name kerna saye x makan bnda ini..di makan oleh sepupu..
makanan 4: sotong goreng ape ntah, ikan patin masak tempoyak serta ayampercik (x nampak rupe ayam sebab gune camera murah :))

makanan 5 :adalah daging kambing..di potong dari sekor kambing yang dipanggang..kesukaan Kecintaan dan Juga sepupu

psst: perlu ke tulis caption gambar besar-besar ;) ntah x tau



18 August 2010

kisah Mak Demam

Ok..this is a story kesah bile mak demam

mak sms saye:

from mak:behnye kalu kakak ada dumoh time mok x rok ning. sian ke ayoh kene masok. mak x bangun ari nie sari..sakit habes seluruh tubuh (best nye kalau kakak ade kat umah.sian kat ayah kene masak.mak x bangun ari nie satu hari.saket seluruh tubuh)

from saya: nak buat macam mane..kakak duk jauh.

....

woha! mak demam.. ngeri memikirkan biler mak demam. baju berbakul-bakul x lipat,yang jemur x terangkat..dapur di kontrol ayah..dan umah sunyi sepi tanpa bebelan mak..sadis nyer suasana itu...kalau lah saya ada katumah.. oh, kalau saya ade, masak saya boleh..lipat baju.. surrender awal-awal..siler orang lain isi pekerjaan kosong itu..ya..adek no. 2...sile lipat baju...

mak demam dalam seminggu jugak lah.. saye sms mak cakap ayah gulai daging tapi x ade kuah.. pekat semacam jer..oh yer, bapak saye juga terror memasak..namun biler kekasih hati x sihat, beliau juga ter'effect' dengan keadaan itu..skill memasak seperti menurun..prestasi memasak menjunam..tapi adek cakap, rasa maseh sama..cuma physical makanan yang kurang menarek..

dalam seminggu demam dua kali mak pg klinik..
1st, doc silap bg ubat..name jer doc tapi negligence slalu..menyampah..ini la perlu nya loyer..naseb baik saye belum jadi loyer..biler silap bg ubat, mak demam maken teruk..juga sesak nafas.. sungguh kesian dekat emak..tapi sekarang, setelah pg kembali ke klinik, emak beransur sembuh dan doctor yang silap bg ubat tu slambe cakap tersilap..eee...naseb baik bulan poser..kalu x....siaplah kamu...

tarik nafas....

ok..bila emak demam, saye rase mahu jer pulang.tapi memng x kan dapat pulang lah..terengganu bukan dekat..kelas juga penuh.. tapi x ape, adek-adek ramai kat umah..ayah pun ada..namun, huk..huk..huk..saye maseh juga tidak mampu menghadirkan diri pada hari mak demam..;(
sudah lah..ngade-ngade sungguh..
~mak saye dan saye~
ok..skarang mak sudah sihat-sihat sikit..semoga mak terus sehat slalu..bye2 nak g terawih..

Alhamdulillah..it finish

alhamdulillah..sujud syukur setelah selesainya satu misi keamanan dan ketenteraman Hati..Ya Allah, anugerah mu sungguh beerti..tanpa pen yang berdakwat dan tanpa jari jemari yang laju maka, telah sempat saya menjawab soalan Trust..now?? ntah ape yang saya merepak petang rabu ini.. sungguh! soalan Trust tadi bukan susah..tapi tricky..markah 6 je tapi soalan panjang berjela dan jawapan pun panjang..ape jadi sudah??ntah..ketenangan yang sementara sebelum test Public International Law menyusul..dan mood akan jadi sebegini <<

Alhamdulillah, setelah seminggu puasa, saya dah makin kurus..eh..ape nie.. bukan..saye semakin sabar dengan karenah orang ramai...karenah diri sendiri pun saye sabar jugak...dan terus bersyukur biler mak sudah sembuh dari demam..(ingat kan saye nak buat post pasal mak demam) ;(

ape lagi nak bersyukur nie??oh, yer, bersyukur cz dapat makn ikan keli ari ini..xmakn lagi lah.. baru beli tau.. huhuhu..dan terus bersyukur biler dapat invitation bukak puase kat Restoren Kunang-Kunang..ok..full stop..saye nak g kelas NEtball pula..
daa~

psst: sepupu saye pregnant anak sulung..dier tembam dah..hahhhaa.saye gelak sebab, biler dier mengandung saye kurus dari dier..

16 August 2010

HanEm nak Chocolate

okey..jalan2 semasa tiada mood..jumpe belog si teha..eh..bukan jumpe.. dier tinggal jejak kat talian hayat lah.. menarek nyer, dier mahu bg chocolate..kepada siapakah??hah??saye??mahu2..sambil terloncat-loncat kesukaan..lallala~

ape kah yang saye perlu lakukan..oh.. mudah sahaja..bg namekat teha..esok dier terus poss..bukak poser boleh makan...hahahha..ape kau ingat teha tu menteri kechoclatan??senang-senang nak bg free chocolate yang sedap tue??sile jangan mimpi semudah itu...

tapi kan.kalu teha nak alamat hanem nak bg terus tanpa banyak alasan anem x kisah..anem terima jer..hihi

syarat-syarat penyertaan adalah:

 firstly, wajib menjadi follower blog http://tehanurfateha.blogspot.com/
bukti pertama penjadian follower

bukti penduaan penjadian follower

3. buat 1 entry berkenaan JOM IKUT TEHA GIVEAWAY dan masukkan bukti (yang korang printscreen tu) bahawa anda telah menjadi follower.tag minimum 2 orang rakan anda untuk menyertai giveaway contest ni.. dah buat nieh..tag kawan??jap..jap..

sape eh??

4. letak banner giveaway kat sidebar blog korang.. :)..dah letak..

5. Wajib share giveaway ni kat facebook korang.. (korang mesti ada fb kn.. ;D) heh?ok2..nant buat status gempak2..
oh tadi dah buat (update)
nah pembuktian...
6. kemudian, selepas dah join tinggalkan link anda di ruangan komen entry JOM IKUT TEHA GIVEAWAY. musti letak sudaa..mahu totelat

7. tarikh tamat adalah pada 31 Ogos 2010.ari nie baru 16 ogos..yes berjaya

psst: anem buat solat hajat nie..hahhaha
nak totelat nie..TEhaaaaaa..bg hanem

15 August 2010

sungguh x ader mood

saye sedeh biler x der mood nak tulis belog..saye rase bosan sangat biler tgk buku-buku bersepah atas meja..nota-nota banyak sangat..tapi saye maseh berpoya-poya buat blog walking..oh..sungguh mengejar dunia belog semata...

sile pulang ke pangkal jalan wahai si tuan Belog..post di create khas untuk menyedarkan diri dengan keje-keje yang tertangguh:

  1. Test law of Trust II (20100818)

  2. Test Public International Law II (20100903)

  3. nota-nota terbengkalai (2010...)
oh..tinguk lah..x banyak tapi subjek tu saye x sangat suke.. terus mood x der untuk buat bnda lain.. suke atau x..mesti kene score jugak..doakan saye yer kawan2..ini untuk mase depan untuk menjadi lawyer yang gemilang terbing  terbilang dan cemerlang..

enough..jom teman saye study..tahun depan saye update belog lagi (hahaha..tipu jer)

muke x der mood..hahha

psst: budak tu batu api rupanyer.. Nauzubillah =(

13 August 2010

rogol dan cabul? hentikanTolong

selamat pagi kawan-kawan...ecece.. sonok jer kan intro..macam rancangan Mari BelajaR bUat Origami..pada pagi ini, saya inginmenyediakan satu sentapan Rohani yer.. sedap santapan ruhani ini..Cik Ruhani suke sentap2 macam nie.. oh sudah terlanjur...

terlanjur??aii..bulan2 poser pun??sabar sket...x sabar kawen.. pas ramadahn cerai..oh..ape ko pk kawen cerai nie macam sale kat Sogo..Tidak yer puan-puan..

kite nak cakap pasal rogol dan cabul..bulan puase nie, elok muhasabah diri, nape kes-kes macam nie berlaku.. bile jadi sume salahkan lelaki..yerlah..lelaki yang buat..tapi, sebelum tu, cube cari alurement..ape daya penarek seorang wanita sampai kes-kes macam nie berlaku..

put da exception untuk kes-kes rogol budak dan bayi-bayi yang dibuat oleh pakcik-pakcik kodok yang muke macam ungka..oh..habes pahala puase saye macam nie.. =(..

saye dan anda pompuan, we need to cover aurah..oh yes.. covering bukan macam balut hadiah.. tapi skang nie, sume nak pakai baju macam balut hadiah, jeans pun macam nakbalut hadiah.. ape ko pk dah cantek sangat..saye tgk pun seram..ee.. sume nampak..geli nyer..jangan buat gangguan seksual kat gender bertentangan.. kan?kan?
itu janji Allah..jangan cube nak buat x percaya pulak!

kalau kite ikot ape yang Islam ajar, bagus tau.. InsyaAllah kite pun dilindungi..kalau nak pakai baju ketat, jangan pakai tudung cz itu lagi memburuk kan imej Islam..kalau nak pakai tudung, jangan pakai baju ketat-ketat cz tu nampak macam budak tadika yang x pandai pilih saiz baju..
dah, cepat2 muhasabah diri..
psst: saye pun sedang muhasabah ni..saye pun x sempurna.tapi x der sampai tahap jadi budak tadika yang x tahu pilih saiz baju sendiri..SELAMAT PUASA untuk hari ke-3 =)

12 August 2010

jangan merepek..nanti kurang pahala pose

oh..saye di Asrama tak boleh masak..akan tetapi mahu masak jugak.jap tadi sahur dengan sandwich telur..makan suran'2 ..sangat syahdu..sem lepas sangat seronok puase sebab boleh main masak-masak..selain itu..saye juga telah memask untuk waktu sahur.. saye telah bangun pukul empat pagi untuk masak yer anak2..bagus kan?? antara menu yang telah berjaya saye masak di waktu dingin sahur ialah;
sambal sutun'
ikan Guren'
dan...skrg saye sudah tidak tahu..mahu masak ke tidak.. sudah tiada rumet yang gemar menghbeskan makanan tatkala saya rajen memask..hukhuk..impian untuk memasak mungkin bakal terkubur di sini..kenape??

kerna saye takoot kene saman..Uia suke saman saye..hukhuk..skali saman lima oploh hingget.. habes duet dapur wat bayar saman..oleh itu..jom pg bazar beli makanan bnyak-bnyak  dan makan skali untuk sahur.. woha!

selamat bace entry merepek dari saya =)

psst: lagi 28 hari nak Raye..baju raye dah siap bulan lepas..kesayangan pakai baju raye tahun lepas je kot cz baru pakai skali..kesian kepada kesayangan =(

10 August 2010

bulan puasa atau bulan kurus

korang mesti x pernah bace post saye yang saye cakap nak kurus kan..hukhuk..klik sini

skarang nie saye maseh x makan nasik.. dah lame dah.. bleh cakap tahun nie memng xsentuh nasi lagi lah..kononlah diet kan..hasil nye??saye skrang lah..
kurus or gemuk?? maseh gemuk..=)

esok puasekan?? puase niat ape anak-anak?? nak kurusssss!!!..oh salah yer anak-anak..puase untuk dapat pahala..puasa tuntutan agama..puasa tu nak bersihkan jiwa.. program puasa sebulan dah berzaman diadakan.. masuk bulan Ramadhan program terus start.. seronok kah bulan puasa?? oh mesti...sungguh.. saye seronok..

kamu semua xcited x nak puase??actually kan secara jujurnya saya tidak merasa terlalu xcited untuk puase tetapi xcited untuk menyambut bulan yang penuh keberkatan ini.. ape gile x hepi..setan kene ikat dooowhh..padan muke dieorang (setan)..ingkar lagi perintah Allah..werrkk!!

wah..sungguh hepi nak buat amalan sunat..pahala berganda kot..best2..selain itu juga kite dapat lawan nafsu makan yer anak-anak..dapat rase macam mane orang miskin rase bile x makan..oh yang ini rase macam x setuju sebab sekarang biler time bukak puase, makanan terhidang macam semua nak mati esok dan hanya ader satu hari jer untuk makan..huhuhu..jadi untuk itu..bajet2 lah makan..jangan ikot nafsu tapi ikat nafsu..

ok..mak cakap bulan puase x leh merepek bnyak-bnyak..nant pahala kurang.. STOP..nak practice x merepek sebab esok nak puase n simpan pahala bnyak-bnayk..saye nak masuk Syurga tau!

SELAMAT bERPUASA sUME-SUME =)


09 August 2010

For her,you are everything

tengah busy sangat nih..sungguh.. esok ader presentation ..arrgghh..saye sungguh x kompiden.. takkoott.. tapi x per..nak bebel kat belog dulu..

for her, you are everything.. i love you.. really.. sangat syang kamu..cinta??ntah lah.. x kan cinta kot..tapi x salah.. u are everything.. sayang kamu lebeh..

mak slalu pesan,blaja betul-betul, if ayah x der, kiter x der ape-ape.. ayah maner ade tinggal harta..yang die tinggal, didikan agama dan prinsip Hidup yang x pernah salah kalau apply betul2.duet celah2 tilam tu aderlah sikit.itulah ayah..camne kalau ayah x ade..oh..tidak mahu pikir..hanya doa kepanjangan umo ayah, sempat tgk kakak keje, kawen, ade cucu..woha!sungguh tinggi impian..

mak jugak cakap, jangan jadi macam ayah, dulu blaja main-main..skang nie susah..tapi saye x der pun rasesusah mak.. okey ajer..hoho..saye nak men-men jugak lah..ayah skolah men-men tapi anak dier masuk uni jugak..okey wat..hahaha

dulu time kecik-kecik..x suke tgk ayah biler dier minum susu.. eee..geli..susu lekat kat misai ayah.. saye terus muntah..werkk..tapi skang x penah tgk ayah minum susu dah..hahaha.

oh..sungguh.. for me he is everything.. kalau dier xder,saye x ade, x besar, x sekolah dan x mungkin jadi anak dier..wakakka~

sayangilah ayah..biase orang buat post untuk mak, now, untuk ayah okey..mak korang keje kot, mak saye duk umah, so, nie lebey kurang penghargaan untuk ayahlah sebab dier keje..untuk mak memng dah selalu sangat bg award sampai mak pun dah bosan dengan award merepek-repek dari kami adik beradik..ayah x mungkin bace nie sebab ayah tahu bukak komputer untuk main game jer..hahhaa..pecah rahsia ayah..

ok..dats all..Kakak nak g prepare present esok..ayah anta masuk uni bukan untuk update belog =)

i love my ayah:}

psst: xbleh letak gambar ayah besar2 kat cni cz...ader ah.. x mau cakap sebab!!

07 August 2010

Dalam Kesyukuran

salam awal ramadhan..

sedar x sedar dah nak masuk bulan ramadahan kan?mm.. sekejap jer mase berlalu..macam-macam dah jadi dalam hidup nie.. tetapi kesyukurantetap dipanjatkan..maseh bernafas dan maseh lagi boleh melihat cite Donald Duck..=)

dalam menghitung hari, dah hampir dua tahun berkenalan..dah lebih dua tahun berkawan..dan lebih dua tahun belajar mengenali dan memahami diri itu...saye maseh bersyukur..

****
dan juga sudah hampir 7 tahun mengenalinya..dah hampir 1 bulan bermesra kembali dan dah beberapa hari x jumpe dier..

May Allah Bless both oF U =)
itu juga..
dari matrik berkawan..bukan lah yang terrapat..tapi mungkin yang hold my trust skarang..sungguh..kamu..dah hampir 4 tahun berkenalan.. i'm sorry untuk kesalahan yang tak tersengaja..still bersyukur..

blajar Rajen-rajen..hahha
dan untuk itu juga seorang rakan yang sungguh jauh dan belum pernah berjumpa untuk berkata-kata.. berteman kerana dipertemukan..untuk itu..terima kasih..

all da besT kawan!
kemudian kenangan itu juga.. dari sekolah rendah..belum pernah terputus hubungan kerana hasad.. dan itu juga seorang kawan.. mungkin belum layak untuk digelar shabat untuk mu..tapi mungkin akan...

untuk mu yang x suke gambar nampak muke =)

jika itu..hanya kamu yang menemani waktu borink saya diopis selama 3 bulan yang lalu. thanks..sori curik gambar.. =)

thanks
dan untuk yang terkahir.. my dearest kakak..all da best for the last sem.. sungguh bersyukur mengenali makhluk merepek seperli kamu..

hahhaha..sengal..padan muke anem tepek gambar kat cni
dalam kesyukuran semoga kalian dirahmati Allah dan sentiasa berada dibawah payung Ilahi..amiin..

psst..yang nie paling best kot..memg dalam kesyukuran lah..
video

04 August 2010

help me Please

first :
i need a woman Jacket

second :
i need a cardigan..colour dark grey or dark purple

third :
i need a handbag..just fall in love with coach handbag.white in colour i already gOt dis one.. thanks a lot

only three items.. how to help me..oh.. as easy as a b c.. just suggest to me any blog, facebook or shop dat sell the above items with a good price :)

sharing is caring..lets do it tQ..

psst: ish..ish.. saye cakap orang putih lah..maju sungguh :)

03 August 2010

Melayan Karenah Perot

manja tol perot i..dah malam2 pun mintak di isi.. i bukan lah nak melayan sangat..tapi tulah.. mak i cakap kalu lapar makan aje.. tapi kan,i tengah diet..jom tgkape jadi dengan diet i malam nieh..eh geli lah cakap i..i.. nieh..saye sudaa~

malam nie saye pg makan dekat SEKINCHAN IKAN BAKAR..sedap ke?? ala, dah tahu, korang mesti tny sedap ke x..sedap lah jugak..tapi x der lah bnyak sangat menu yang dier provide..orang sangat ramai...pastu kan mase nak bayar sume kuarkan duet juta-juta sebab ramai orang makan kat situ untuk stock 10 hari akan datang..harga??not bad.. acceptable sebab rase makanan yang menawan kalbu.
saye dan my kecintaan order ikan siakap bakar. rempah ikan bakar tu memng sedap la.. cume service macam slow sket.. mungkin sebab orang ramai kot.. xtahu lah..saye melayan perot dengan makan ikan bakar, ulam-ulam dan juga segelas jus limau.. sedap lah jus limau.. tapi kecintaan saya macam x suke jer..ah..pedulikan kecintaan itu..
ikan siakap bakar harge Rm 45 kalu x silap..sedapp
ulam-ulaman harge singgit
setelah melayan perot.. saye telah melawati pasar di waktu malam di setiawangsa.. orang KL panggil uptown.. saye orang trg pgl bandar atas.. eh bukan.. main-main jer..pastu kan.. sebab perot saye dah kenyang, maka, mata pula buat cubaan mengada-ngada.. ader ke mate nie nak spek mate itam.. ape kejadah nyer beli spek mate itam malam-malam..ah.. sungguh comel panggil spek mate itam.. wee!

~spek mate dopluh Ringget~
oleh yang demikian, rengekan manja si mata telah menyebabkan kecintaan tuan si mata belikan sepk mata itam di uptown untuk tuan punyer mate..complicated nyer ayat saye.. ah.. biar..makcik yang jual tu cakap, daten pun pakai spek pasar malam..kantooii.. ai daten, ape kes nie??

psst: kecintaan cakap, ari tu ader bayar makan kat situ RM1050.00..mesti order ikan jerung bakar kan? :)