24 October 2017

CARA MEMBUAT TUNTUTAN KECEDERAAN AKIBAT KEMALANGAN JALAN RAYA

Assalamualaikum.


Mama Una nak share. Dulu kan kerja as peguam. So everyday mengadap isu berkenaan tuntutan kemalangan.


So mama una nak share apa yang perlu ada untuk korang mulakan tuntutan kemalangan.


Paling Utama! 


Salinan Repot Polis adalah sangat penting! Perlu diingat jika mangsa kemalangan berada dalam keadaan tidak sedarkan diri, mohon saudara terdekat untuk membuat laporan awal. Pastikan laporan polis dibuat dengan tepat. Menceritakan keadaan sebenar kemalangan berlaku.


 Jika laporan di taip oleh pihak polis, pastikan laporan tersebut adalah selari dengan cerita sebenar bagaimana kemalangan berlaku.


Yang kedua! 


Salinan rekod perubatan. Pada kebiasaannya, laporan perubatan tidak dimiliki oleh mangsa kemalangan. Namun, simpan resit discharge hospital atau apa jua dokumen hospital yang mempunyai nombor pendaftaran masuk hospital. 


Perkara ini memudahkan urusan untuk pihak peguam membuat request salinan rekod perubatan mangsa daripada pihak hospital.


  1. Dapatkan peguam untuk mewakili anda dalam urusan mahkamah.


Pastikan anda memilih peguam yang betul. Jangan mudah percaya dengan orang orang yang menghampiri atau cuba memberi konsultasi berkenaan tuntutan kemalangan semasa anda berada di wad atau hospital. Pastikan peguam yang dipilih adalah peguam yang akan menghadiri kes anda di mahkamah kelak.



MASALAH PUTING SUSU LUKA, IKHTIAR DAN CARA ATASI

Assalamualaikum 


Siapa pernah alami puting susu luka?


Ramai yang menyalahkan puting susu luka kerana silap pemilihan pam.


Pam A suction kuat tak elok. Pam B suction slow pulak. Dan macam macam lagi.


Namun itu, disebalik kesilapan memilih pam susu, terdapat beberapa perkara lain yang perlu diberi perhatian oleh para ibu. 


Antara perkara yang boleh dilakukan untuk mengelakkan insiden puting susu luka sewaktu sesi mengepam adalah :


  1. Tahu dan kenali pam anda. Tahu bagaimana pam anda berfungsi. Setiap pam mempunyai fungsi tersendiri selain memerah susu ibu.


  1. Tahu untuk menggunakan mode stimulate dan mode express yang terdapat pada pam. Pahami perbezaan mode mode ini. Bila masa perlu. *rujuk gambar





  1. Pilih corong pam yang bersesuaian dengan saiz breast. Mengelakkan puting susu bergesel dan melekat pada corong sewaktu sesi mengepam.





  1. Jangan amalkan power pumping terlalu kerap. Boleh menyebabkan tisu dan otot breast luka.


  1. Jangan terburu-buru melakukan sesi mengepam untuk memaksa susu keluar kerana kekuatan level yang dipilih memainkan peranan penting penyebab puting susu luka.


Semoga bermanfaat. 


Perlukan lebih maklumat tentang penyusuan? Hubungi mama una.


http://yourbreastfeedingpartner.wasap.my/


#yourbreastfeedingpartner


---------//-----------


PENAT? STRESS? SUSU DROP?


Dapatkan supplement untuk membantu mengembalikan tenaga ibu seterusnya membantu ibu untuk menghasilakn susu meriah untuk bayi anda. 


Pastikan ibu memiliki supplement yang bersesuaian dengan masalah ibu untuk meningkatkan penghasilan susu. 


Tidak semua ibu memerlukan milkbooster 😉


Dapatkan supplement penyusuan daripada mama una.










Get yours now 😉

28 September 2017

RESEPI NASI GORENG DAGING

Assalamualaikum. 

Now mama una nak share resepi nasi goreng tersedap.

Bubuh daging korban yang berlambak dalam peti tu. walaweiiii. Meleleh la air liur. Pastu berpusing la jarum penimbang. Kahkahkah.

NASI GORENG DAGING PALING SEDAP! 

Nah mama una share resepi nasi goreng daging. 

Untuk 3-4 orang makan tau.

Bahan bahan :

1. Nasi sejuk 4 cawan
2. Daging rebus yang di potong kecil 2 cawan
3. Telur 1 biji
4. 1 labu Bawang besar di mayang nipis
5. 3 ulas Bawang putih di ketuk 
6. Cili merah 3 
7. Lada besar 1
8. Sayur pilihan
9. Garam
10. Minyak

Cara cara tu korang ikot step gambar je k. 

Senang sangat sangat. Dan sedap nak mati 🤤🤤🤤



Untuk 3- 4 orang makan tau 





Kisar bawang putih dan semua cili.



Tumis bahan kisar dan bawang besar yang di mayang sehingga naik bau.



Bila dah naik bau, masukkan daging tadi. Gaul rata.



Mama una masukkan carrot. So, carrot ni masukkan sekali dengan daging biar dia lembut elok.



Bila daging dah sebati semua, masukkan nasi.



Masukkan sayur sawi. Gaul rata.



Pecahkan sebiji telur dan gaul sehingga sebati. Kecilkan api dan bir nasi sedikit garing. 



Taraaaaa... siap

Sedap tak? Makan dengan keropol. Pergghhhhh. 🤤🤤🤤

Mama una makan banyak gila. Pastu cepat cepat telan alfalfa dan lecithin.

KELEBIHAN ALFALFA.

AMBIL ALFALFA BAD KOLESTEROL JADI NORMAL??


Tahu tak dalam alfalfa ada saponin? 


Apa tu saponin? 





Saponin ni ada dalam banyak tumbuhan. Dan memakan saponin boleh mengurangkan paras kolestrol dan kurangkan risiko sakit jantung. 


Dalam alfalfa ada saponin yang melekat pada kolesterol yang kita makan dan masuk dalam usus.


Menjadikan kolesterol dalam usus itu tak dapat diserap masuk ke dalam darah.


Maka kolesterol dikeluarkan sebagai najis..


Sebab itu pengambilan alfalfa yang konsisten mampu menormalkan kadar kolesterol dalam darah.


Rendahkan bad kolesterol LDL

Tinggikan good kolesterol HDL.


Amalkan 5 biji alfalfa 2x sehari= 10 biji sehari.

Ambil selepas makan.


Jom dapatkan alfalfa dengan mama una pastu boleh makan nasi goreng banyak banyak 😉


0193342290

Mama Una