05 September 2017

JERUK DAGING PALING SEDAP

Assalamualaikum.

Cepat cepat mama una nak share resepi paling mudah ni. 




Untuk peminat daging jeruk.

Selalu order kan. So hari ini apa kata kita buat sendiri. Alang alang daging banyak sangat dalam peti. Kita buat daging jeruk.

Esok esok nak makan keluarkan dan goreng terus. Makan dengan kicap pun dah sedap.

Bahan bahan.

1. Daging lembu
2. Garam halus
3. Limau nipis
4. Bekas untuk perapan




Cara cara:

1. Potong daging nipis nipis. Daging tu korang basuh masa seketul tu sahaja. Pastu kalau nak senang, potong masa separa beku. Baru boleh potong nipis cantik cantik.
2. Make sure semua air daging kering. Bekas perapan free daripada air.
3. Susun daging dan tabur garam. Perah limau nipis sekata atas daging.
4. Ulang step 3 sampai daging habis.
5. Tutup bekas rapat dan simpan dalam peti ais. Siap.

Mama Una tak suka perap lama sangat. Cukup 3-4 hari mama una akan masak. Kalau seminggu tu rasa masin sikit. Mama una tak suka.

Selepas satu hari, daging akan bertukar warna perang. Proses penapaian berlaku. 

Cara masak nanti mama una share balik k. 

Sedap nya makan dengan nasi panas panas. Bubuh kicap. Krup krap bawang dan masam manis masin daging jeruk.

Nyum nyum. Berpinggan makan tak sedar.

Macam mana nak kurus kan. Mama Una ada omega guard dan lecithin. Boleh tolong potong lemak lemak jahat tu.

Korang kalau makan menu macam ni wajib standby omega guard. Biar kesihatan kita terpelihara.

Kena tahu apa yang perlu kita makan untuk kawal kolestrol jahat dalam badan. Apa yang bahayanya tentang kolestrol.




Kalau rasa nak order omega guard dengan mama una boleh roger sekarang. Harga terbaik. 

Mama Una 

04 September 2017

TIPS REGISTER UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA

Assalamualaikum.

Mama Una hari ini sempat teman adik register Master di UKM.




Bayangkan semalam almost 9 hours atas highway. From Terengganu to KL. daripada 4 petang sampai kL 2 pagi. Kejung badan.

Pagi pagi pulak bangun bertolak pergi Bangi. Mama Una memang make sure badan kena fit. Husband pun sama. Kami perlu kuat sebab nak handle sorang budak perempuan active dan soanak anak lelaki gebu.

Alhamdulillah survive!

Nak kuat gagah perkasa wajib lah telan makanan berkhasiat. Tapi kalau sepanjang hari telan mcD, kfC dan Dominos, kat mana khasiat? 

Wajib mama una ambil ostematrix dan alfalfa tau. Untuk kekal bertenaga. Husband pun ambil yang sama.

Maka, kami ke Bangi pagi pagi. Selesai register kat dewan gemilang kami round UKM untuk apply kolej kediaman. 




Jauh nak matiiii. Satu satu kampus tu. and it scattered everywhere. Tak macam uia. Tersusun. Hihi.

Tengah hari baru settle. Tapi adik mama una tak dapat lagi kolej. So terpaksa tumpang kawan dia. Nasib baik ada kawan dia yang sudi tumpangkan.




So itu sahaja untuk hari ini. Tips dia if nak pergi register masuk uni, make sure badan gagah perkasa. Nak cari kolej kediaman bukan senang. Nak hadap trafik dalam kampus boleh migrain. Nak angkut barang masuk bilik, boleh bengkok pinggang! 




So, wajib semua dapatkan alfalfa dan ostematrix. Bantu mak ayah yang tolong korang pergi register tu. tak ada la dieorang mengeluh penat nanti.




Hihi.

Okey, till meet again tau. 

Mama una akan update lagi lepas ni 😉 nak order alfalfa or ostematrix or BOTH terus whatsapp mama una. Tak ade hal!

Harga tip top 😉

Mama Una



30 August 2017

I'M BACK AFTER A MONTH

Assalamualaikum. 

Nah! 

A month tak update blog. Kenapa? Mana semangat konon nak update blog secara konsisten?

Semangat itu hilang. Tak tau pergi mana. Kesian semangat. Tak jumpa arah pulang.

Tapi tetap bersemangat dengan business mama una! 

I will try to update as much as i can! 

Too many things nak tulis. Tapi masa tu tak sempat nak cari. Bukan tak ada masa tau. Masa ada. Cuma tak boleh menyelit. 

Time idea ada, masa tak dijumpai. Bila masa ada, idea kering. Haish.

Tapi its okey. I try my best ya. Nak berjaya tak boleh mengalah! 

Teruskan usaha sehabis daya 😉




Mama Una mencari individu yang berminat untuk join business dengan mama una 😉

Klik link di bawah untuk tahu lebih lanjut!