19 July 2017

KETUPAT SOTONG TERENGGANU

Assalamualaikum.

Hari ini mama una share pulak resepi ketupat sotong. Pernah makan tak? Ini versi terengganu.




Mama una buat 4 ekor sahaja. So resepi pun untuk 4 ekor lah.

Bahan bahan macam kat bawah ni.

1. Sotong
2. Bawang merah di mayang 
3. Halba 1/2 sudu kecil
4. Halia
5. 2 cawan Air
6. 1/2 kotak santan + 1/2 cawan air
7. Gula
8. Garam
9. Beras pulut direndam
10. Pencungkil gigi



Cara-cara:

1. Rendam dan toskan beras pulut.
2. Masukkan beras pulut kedalam sotong sebanyak 3/4 bdan sotong dan tutup kemas dengan pencungkil gigi. JANGAN PENUHKAN. nanti pulut mengembang terlebih.
3. Susun sotong yang telah di isi pulut di dalam periuk. Dan masukkan 2 cawan air bersama bahan hirisan dan halba.



4. Masak selama 15 minit.
5. Bila sotong nampak kembung, masukkan santan dan perasakan dengan gula dan garam. Kacau dengan api perlahan selama lebih kurang 10 min. 
6. Sedia untuk dihidangkan.



Yeaaa. Boleh makan.

Bagus tau untuk ibu menyusu. Sebab dia ada halba. Boleh jadi milk booster ni. 

Mesti meriah susu.

Kalau ibu tengah cari milk booster tapi tak boleh telan halba, boleh cuba supplement from shaklee.




Then kalau ada masalah penyusuan boleh wassap mama una. I am certified breastfeeding peer counselor.

Do contact me tau πŸ€—

Mama Una

18 July 2017

RESEPI DONUT GEBU

Assalamualaikum.

Hari ni mama una nak share resepi donut hari tu. Mama una buat donut ni last week tau. 




Donut gebu memang best. Pipi gebu flawless memang lawaπŸ˜‰

Okey, resepi macam ni

RESEPI DONUT GEBU 

Bahan 1:
1 paket yis kering
2 sudu susu pekat manis
2 sudu gula pasir 
1 cawan air suam
Campurkan bahan ini dan biarkan kembang




Bahan 2
4 cawan tepung gandum
2 sudu (b) marjerin/butter
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam




Ramaskan bahan-bahan 2 ini hingga jadi macam serbuk roti.
Macam gambar kat bawah ni.



Kemudian campurkan bahan 1 tadi dan gaul rata, masukan dlm bekas dan tutup biarkan selama 1 jam, Adunan memang lembik,tak perlu tambah tepung, lepas 1 jam tumbuk2 doh untuk keluarkan angin, kemudian canai dan terap menggunakan cetak donut,


Mama una tambah kaler kuning. Saja je 🀣





Biarkan Selama lebih kurang 15 minit, lepas tu boleh goreng dengan api perlahan. Angkat bila kekuningan.

Dan di salut gula.Siap.
Hihi.

Itu resepi donut. Kalaunak kulit gebu cantik boleh ambil collagen tau.

Collagen shaklee adalah yang terbaik tau. Mama Una pun amalkan collagen ni







Kesan collagen shaklee seawal selapas 5 sachet tau. 

Nak tahu lagi jom pm mama una. 0193342290.

Harga terbaik. 

Love,
Mama Una 

13 July 2017

CADANGAN SUPPLEMENT UNTUK IBU MENGANDUNG

Assalamualaikum

Mengandung penat kan. Selalu rase lesu.

So, mama una nak suggest 3 serangkai yang terbaik untuk para ibu yang mengandung.

Pertama 

✅Vitalea - ini adalah multivitamin. dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia adalah amat sesuai.



Kedua 

✅Vita C - Sustained Release Vita C. membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.




Ketiga 

✅B Complex - lengkap dengan asid folik dan 8 kumpulan vitamn B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’.




Ketiga tiga ini adalah tiga serangkai yang sangat membantu ibu sepanjang kehamilan. Insyaallah HB CANTIK, KULIT CANTIK dan IBU SUSAH JATUH SAKIT sepanjang kehamilan.



Dapatkan hari ini dengan mama una untuk harga terbaik! πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»

Mama Una

#besmartlivebetter