23 April 2018

RESEPI KACANG BOTAK

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Ya Allah. Almost a month kot mama una tak update blog. Seriously ape benda jenama malas nak godek blog. Bila tak boleh published post, Mama Una langsung malas nak godek godek cari punca. Tapi hari ini dah jumpa. Yeaa. im back..
maka, untuk post permulaan, mama una share lah fod yang mama una masak today. Hari ini hectic sikit sebab mama una ambil tempahan Vietnam Roll. Alhamdulillah. Customer repeat order. Harga maybe orang cakap pricey. Tapi berbaloi dengan kuantiti dan kualiti my Vietnam Roll. RM 25 per set. 

Ada 5 ketol. 15 ekor udang dan 5 crabsticks. Memang kenyng sangat sangat. Tengok ni.
Yang kedua, untuk lunch, Mama Una masak nasi ayam paling sedang di dunia. Taraa... nasi ayam campak campak. paling best sebab ade air fryer, mama una bahagia sangat. campak ayam dalam tu, mama una boelh berzumba. ting. Ayam siap untuk di kunyah.

Dan menu petang ni adalah kacang botak. Sedap sangat wei. First time mama una buat tau. Tak sengaja nak buat. Scroll FB jumpe resepi. terus try buat. Wallah. Crunchy sangat. Nah Resepi mama una bagi. Selamat mencuba tau :)
RESEPI KACANG BOTAK
200g kacang tanah di basuh dan dikeringkan. Mama una keringkan dalam airfryer suhu  180c 10 minit.

3 biji bawang putih tumbuk lumat
1 sudu kecil serbuk lada - nak pedas tambah
1 biji telur
1 sudu kecil garam
1/2 kiub pati ayam - mama una tak letak tadi. Sedap je.
1 sudu besar gula (gula perang pun sedap)
Gaul sebati. 
Pastu masukkan 2 1/2 sudu besar gandum dan 1 sudu kecil tepung beras. Gaul sebati. Pastu baru masukkan kacang. Gaul sebati.
Goreng sambil kacau tau. Elak kacang melekat. Kacau kacau sampai perang. Api kecil sahaja.
Angkat dan sejukkan. Dah sejuk baru makan. Kalau makan mase panas, nanti ingat tak masak sebb dia tak crunchy. Dah sejuk dia crunchy dap angat 🤤🤤
Continue Reading

31 March 2018

COQ TROL PLUS PRODUK TERBARU SHAKLEE

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Korang tahu ke Skalee dah ada produk yang ade unsur CoQ-10? Mesti ramai tak tahu kan. So, Mama Una nak share berkenaan produk terbaru shaklee ni. Jom baca sampai habis.
CoQ-Trol Plus Shaklee adalah produk yang paling hot. Harga berpatutan, kualiti premium, dan kesan yang sangat ummphh.
Apa kandungan CoQ-Trol Plus?

Kandungan CoQ-Trol Plus

CoQ-Trol Plus membekalkan sebatian semulajadi dan proprietari dengan 100mg Coenzyme Q10 bersama resveratrol dan tocopherol.

Coenzyme Q10 (100mg) 
Coenzyme Q10 (CoQ10)adalah komponen yang penting untuk penghasilan tenaga di dalam sel. Ia berada di dalam mitokondria, stesen janakuasa sel. Coenzyme Q10 tinggi dalam sel otak, jantung, dan hati. Ia menukarkan lemak dan gula kepada tenaga yang boleh digunakan sepanjang hari. Ia juga adalah antioksida yang berkesan, melindungi sel daripada dirosakkan oleh radikal bebas.
Walaubagaimanapun, tahap Coenzyme Q10 menurun apabila usia kita meningkat dan penggunaan statin untuk menurunkan kolesterol menyebabkan tahap Coenzyme Q10 semakin rendah di dalam tubuh.



Bila sebut Coenzyme, ia macam pemangkin (booster) untuk enzyme tu bertindak bagi menghasilkan tenaga dalam sel. Bila Coenzyme Q10 ni banyak, maka lagi senang dan cepat proses untuk hasilkan tenaga dalam sel. Badan kita akan jadi energetik. Jadi, CoQ10 sangatlah sinonim dengan energy booster secara umumnya.

Resveratrol (2mg) 
Resveratrol adalah sebahagian daripada kumpulan sebatian yang dipanggil polyphenol. Ia adalah antioksidan yang melindungi tubuh daripada kerosakan yang boleh menyebabkan berisiko tinggi untuk menghidap kanser dan penyakit jantung. Sifat antioksida juga menjadikan ia sesuai sebagai produk anti-penuaan dan kesihatan jantung dengan mengurangkan keradangan dan mengurangkan LDL atau kolesterol "jahat". Ia jugak bertindak sebagai antikanser dengan mengawal penyebaran sel kanser.



Peranan resveratrol dalam CoQ-Trol Plus adalah untuk menggalakkan bilangan mitokondria, iaitu tempat di mana tenaga sel dihasilkan. Semakin banyak bilangan mitokondria, maka semakin banyak juga penjana tenaga di dalam sel.

Tocopherol (5mg)
Tocopherol atau vitamin E membantu mengurangkan risiko katarak, kanser, jantung, dan penyakit kardiovaskular. Ia juga membantu dalam meningkatkan metabolisme dan sistem imun, serta meningkatkan daya tahan kepada penyakit. Vitamin E  juga membantu meningkatkan kesuburan dan kecergasan . Sekiranya diamalkan ia adalah agen yang menjaga salur darah kita. Salur darah yang luka boleh menyebabkan berlaku pengumpulan plak sekaligus berisiko menghidap strok.

Oleh disebabkan CoQ10 merupakan nutrien larut lemak, supplement yang berasaskan minyak adalah lebih berkesan dan bioavailable (biotersedia). Untuk penyerapan yang lebih optimum, CoQ-Trol Plus datang dengan sistem penghantaran minyak zaitun yang telah dipatenkan. Ia juga bebas gluten.

Best kan kandungan CoQ-Trol Plus ni. Nanti next post Mama Una share pula apa perbezaan CoQ-Trol Plus dengan supplement lain yang ada Co. Mama Una share sedikit testimoni pengguna CoQ-Trol Plus untuk rujukan semua.



kalau nak dapatkan coQ Trol Plus, boleh terus contact Mama Una. Thanks for reading :)


Continue Reading

28 March 2018

WORDLESS WEDNESDAY

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Continue Reading