16 February 2019

9 TANDA ANDA KEKURANGAN VITAMIN C

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Hai korang, nak share beberapa tanda kekurangan vitamin C. Bahaya ke kukurangan vitamin C? ada doctor tak bagi makan vitamin C? katanya makan buah buahan ckup? ish ish ish. ku akui kekurangan diri...tak de la mampu nak makan 5-6 biji oren sehari sebab nak make sure vitamin C yang diperlukan badan mencukupi kan. Doktor makan banyak mana oren doktor? Berkaitan supplement, mama una suka follow Dr.Hamid Arshad. Penulisan dia tenang, menyejukkan hati bila baca. kan?Kan? so, lets see, adakah kita mengalami masalah kekurangan vitamin C?

1.GUSI BERDARAH
Jika badan anda kekurangan vitamin C, gusi anda cenderung membengkak, meradang, dan berdarah dengan mudah. Keadaan gusi anda juga boleh merosot. Vitamin C rendah telah dikaitkan dengan periodontitis, penyakit ini membawa kepada jangkitan gusi dan kerosakan yang boleh menyebabkan kehilangan gigi juga.

2.HUJUNG RAMBUT KERING DAN PECAH
Sekiranya tahap vitamin C anda kurang daripada ideal maka akar rambut anda tidak akan dapat memberi faedah sebanyak yang anda perlukan. Oleh itu, anda mempunyai rambut kering dengan hujung berpecah. Tambahan pula, vitamin C membantu dalam pertumbuhan rambut yang lebih cepat, kerana ia membantu tubuh menyerap lebih banyak khasiat. Oleh itu, kekurangan vitamin C mungkin tidak hanya melambatkan pertumbuhan rambut, ia juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

3.LUKA LAMBAT SEMBUH
Luka mungkin tidak cepat sembuh kerana anda tidak mempunyai cukup vitamin C yang membantu tisu penghubung mengikat dengan luka. “C” mempunyai peranan penting dalam pembaikan tisu – Ia juga boleh mencegah jangkitan luka.

4.HIDUNG BERDARAH
Jika anda mengalami hidung berdarah yang kerap, anda mungkin mempunyai tahap vitamin “C” yang tidak mencukupi dalam sistem anda. Hidung berdarah juga dikenali sebagai epistaxis, adalah salah satu daripada gejala skurvi, atau keadaan yang menonjolkan kekurangan asid askorbik dalam badan.

5. KULIT KEMERAHAN, KASAR DAN KERING
Kulit kering, kasar, dan merah juga adalah beberapa petunjuk bahawa tidak ada asid askorbik yang mencukupi dalam sistem anda. Tubuh anda memerlukan vitamin C untuk mensintesiskan kolagen kulit, jadi kulit anda tetap kelihatan merah jambu.
Kekurangan vitamin “C” mungkin juga membawa kepada perkembangan keadaan kulit yang disebut keratosis pilaris. Walaupun yang paling biasa di kalangan golongan muda, keadaan ini boleh berlaku pada usia apa pun. Ia dicirikan oleh patch kasar atau benjolan kecil yang muncul di paha, punggung, lengan atas, dan pipi.

6. BADAN MUDAH LEBAM
Kerana kapilari anda lemah tanpa vitamin C, mungkin mengakibatkan lebam segera – lebam juga mungkin menunjukkan keadaan kesihatan yang mendasari.

7. SENTIASA PENAT DAN LEMAH
Kekurangan vitamin C telah terbukti mempunyai hubungan dengan psikologi juga. Kajian berasingan di pesakit hospital dan pelajar sekolah menengah dengan kegelisahan menunjukkan bahawa mood mereka menjadi lebih positif sebanyak 34 peratus selepas mengambil makanan tambahan vitamin C.

8. MUDAH TERDEDAH KEPADA BATUK DAN SELSEMA
Vitamin C membantu dengan pengeluaran sel darah putih yang menyerang virus dan bakteria. Ia juga antioksidan yang melindungi sel-sel anda dari jangkitan. Jika badan anda rendah “C”, anda mungkin terdedah kepada selesema biasa, dan anda lemah terhadap virus selesema atau jangkitan tekak.


9. SENDI MENYAKITKAN DAN MEMBENGKAK
Sendi yang membengkak dengan rasa sakit boleh meradang. Ini adalah perkara biasa bagi mereka yang mengalami arthritis rheumatoid. Orang yang mempunyai paras vitamin C yang rendah mempunyai risiko sebanyak tiga kali untuk mengembangkan penyakit ini berbanding mereka yang mempunyai pengambilan Vitamin C biasa.
So macam mana? Dah cek diri sendiri? Korang ade ke masalah macam ni? Kalau ada cuba la amalkan vitamin C. Mama Una suggest Vitamin C Shaklee. Sebotol Tahan 6 bulan dan ianya sangat lembut pada perut. Diperbuat daripada ekstrak jagung. 


Berita baik! Anda boleh mendapatkan supplement Shaklee daripada Mama Una. Daftar sebagai ahli untuk menikmati bonus pada setiap pembelian dan tips tips kesihatan. 
WhatsApp Mama Una di 0193342290 / 0192122290 (Nik) untuk mendaftar keahlian + supplement.
Jadual pemakanan dan konsultasi berterusan diberikan eksklusif untuk customer yang membuat pembelian produk Shaklee daripada Mama Una.
*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Kami ialah Pengedar Sah Shaklee di Taman Melati, Wangsa Maju, Ampang, Gombak dan kawasan sekitar. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia. Untuk order produk, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi:
Call/ SMS/ WhatsApp : 019-3342290 / 019-2122290
E-Mail : lucky_hanim@yahoo.com
Daftar keahlian Shaklee di “Join Now“ sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.
Continue Reading

13 February 2019

AYAH DAN IBU KU BUTA

Assalamualaikum. Selamat pagi korang yang singgah blog mama una. I have delay to write this post. For me, it will a good sharing to all.
Sebuah kisah keluarga. Korang pernah tak merungut keletihan? Pernah tak rase letihnya menjaga anak. Tipu lah kan tak pernah rasa tu. Merungut itu sifat manusia. Sesekali tak apa. Release stress. Tapi bukan everyday as if kita mengatakan Allah ini tidak adil untuk setiap kesusahan yang kita hadapi. 
Mama una menguruskan anak daripada pagi hingga ke malam. Pagi sediakan bekal makanan, pakaikan baju dia, semak jadual sekolah dia. Kemudian make sure dia pergi sekolah on time. Lunch nanti ambil anak, melepak depan gate sekolah dengan panas terik tunggu anak keluar. Pastu balik rumah suap makan, prepare untuk hantar ke sekolah agama. Kemudian petanh jam 5, pergi ambil sekolah agama pulak.
And within ambil hantar anak sekolah, memasak, basuh baju sidai baju dan juga kemas rumah. Suri rumah duduk saja ke? Tak kan. I dont care if no one praise us. But, jangan la memperlekehkan kami yang tak bekerja. Semalam mama una rasa limit penat kot. Tapi dalam hati sabar sebb janji dengan diri sendiri, jangan merungut. Mama Una doa kat Allah diberikan kekuatan.
Maka, masa hantar una sekolah Allah show me something to learn. To not always complain. To learn how to be grateful. Because there is other people who struggle with their daily life. I found a family. Mak ayah cacat penglihatan. Tapi hak seorang anak untuk menuntut ilmu dia tak abaikan. Dibawah terik mentari, mereka sekeluarga jalan berpimpin tangan hantar anak ke sekolah. Pergi dan balik. Mereka mungkin tak nampak, itu kekurangan, tapi mereka ada kelebihan boleh hantar anak dan ambil anak daripada sekolah. Sedangkan ramai yang diluar sana terpaksa serahkan anak pada pengusaha van sekolah untuk ambil dan hantar anak. 
Menitik air mata. Berjalan tanpa nampak apa apa tak mudah. Kita yang ade rezeki melihat ni merungut tak sudah.  Memimpin anak menghantar anak ke sekolah dengan harapan anak beroleh yang terbaik untuk masa depan adalah satu pengorbanan. Kekurangan mak ayah bukan asbab mengabaikan hak anak. 4 kali sehari turun naik tangga, lintas jalan, tengah panas. Kalau hujan? Ya Allah. Masih kah kita tak bersyukur? Malu rasa bila Allah tunjuk benda macam ni. Alhamdulillah. Kita ada segalanya. Cuma kadang kala ada kepincangan kerana kita hamba dan tiada yang sempurna. Tapi ketidaksempurnaan itu bukan lesen untuk kita tidak bersyukur. 
Andai hari ini rezeki dan urusan kita payah, mohon lah kembali kepada Allah. Jangan lupa untuk terus bersyukur. Untuk apa sekali pun. Jangan pernah merasa Allah tidak adil. Setiap dari kita ada bahagian sendiri. Teruskan melangkah. Kita hebat! Walaupun hari ini kita tersadung. 😊
Thanks for reading,
Have a nice day
Continue Reading

12 February 2019

MANFAAT POLIFENOL DALAM VIVIX

Apa itu Polifenol?
Polifenol adalah fitokimia, bermakna sebatian yang terdapat dengan banyaknya dalam makanan semulajadi yang mempunyai sifat antioksidan.Terdapat lebih daripada 8000 polifenol yang dikenal pasti terdapat dalam makanan seperti teh, wain, coklat, buah-buahan, sayur-sayuran, dan minyak zaitun (extra virgin).

Polifenol memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesihatan dan kesejahteraan anda dimana ia bertindak sebagai antioksidan untuk melindungi sel-sel di dalam badan anda daripada kerosakan radikal bebas dan membantu mengawal penuaan.

Jika badan anda tidak mendapat perlindungan yang mencukupi, radikal bebas boleh menjadi berleluasa, menyebabkan sel-sel anda berfungsi dengan baik. Ini boleh membawa kepada kemusnahan tisu dan meletakkan anda berisiko mendapat penyakit kritikal seperti penyakit jantung, kanser, dan penyakit Alzheimer.

Antioksidan boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan utama:
  1. Karotenoid
  2. Sulfida allyl, yang terdapat dalam bawang putih dan bawang
  3. Polyphenols3,4 (juga dikenali sebagai phenolics)

Jenis-jenis Polifenol

Polifenol boleh dibahagikan kepada empat kategori. Untuk pengetahuan, polifenol pada tahap tinggi terdapat pada kulit tumbuh-tumbuhan.
4 kategori Polifenol
A. Flavonoid (mengandungi antioksidan dan anti radang, terdapat pada buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang, wain merah, dan teh hijau)
  • flavon
  • flavonols
  • Flavanones
  • isoflavon
  • anthocyanidins
  • Chalcones
  • Catechins
B. Stilbenes, terdapat dalam wain merah dan kacang tanah (resveratrol adalah yang paling terkenal)

C. Lignans, yang ditemui dalam biji seperti rami, kekacang, bijirin, bijirin, buah-buahan, alga, dan sayur-sayuran tertentu

D. Asid fenolik
  • asid hydroxybenzoic, terdapat dalam teh
  • asid Hydroxycinnamic dijumpai di dalam kayu manis, kopi, blueberry, kiwi, plum, epal, dan ceri
So, berikut adalah 8 kebaikan polifenol untuk manusia. 

Berita baik! Anda boleh beli Vivix pada harga lebih jimat dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee, dan terus nikmati penjimatan sehingga 20%. Beli 2 botol Vivix, dan dapat keahlian Shaklee percuma + penghantaran kurier percuma seluruh Malaysia + cash rebate bulan hadapan. Best sangat!
WhatsApp Mama Una di 0193342290 / 0192122290 (Nik) untuk mendaftar keahlian + pembelian Vivix.
Jadual pemakanan dan konsultasi berterusan diberikan eksklusif untuk customer yang membuat pembelian Vivix dan produk Shaklee daripada Mama Una.
*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Kami ialah Pengedar Sah Shaklee di Taman Melati, Wangsa Maju, Ampang, Gombak dan kawasan sekitar. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia. Untuk order produk, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi:
Call/ SMS/ WhatsApp : 019-3342290 / 019-2122290
E-Mail : lucky_hanim@yahoo.com
Daftar keahlian Shaklee di “Join Now“ sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.
Continue Reading