11 November 2015

EXPECTING

Alhamdulillah.

After few months stop "planning" and now im pregnant again. 

Please little baby, live well there. Mama is struggling with the mabukness because of hormon changes. 😝😝

Please pray i will be strong enough to go tru the coming 8+ months. 

Love,
Mama Una 

17 October 2015

HOMEMADE PLAYDOH

Assalamualaikum.

Nak share how to make easy, long lasting and cheap playdoh. Hihi.

Ini adalah bahan-bahan yang diperlukan. 
1. Garam - 1/2cawan
2. Air - 1cawan
3. Minyak masak - 1 sudu besar
4. Pewarna - secukupnya
5. Cream of Tartar - 1 sudu besar
6. Gandum - 3 cawan 


Panaskan semua bahan kecuali gandum sehingga garam hancur menggunakan api perlahan. Tutup api selepas bancuhan telah larut semuanya.


Tuang bancuhan tadi di dalam mangjuk yang mempunyai gandum dan uli sampai adunan tidak melekat. 

Saya buat 3 warna utama. Then i mix them to get another colour. 

There you go. Seven colours of homemade playdough for una. It should last for six months. But una just play and destroy all of them within a week. Haha.



Okey mommies, have a try okey. It is a simple way to show love to ur precious prince and princess. 😍😍

Thanks for reading. 

14 October 2015

BUTTER COOKIES

Assalamualaikum..

Penat kerja konon sampai menganak tirikan blog ni. 

Hahaha. Today nak share projek untuk bday una. Buat butter cookies with royal icing. 


Buat bentuk bintang, bulat dan satu lagi x tau bentuk ape sebenarnya. Huihui

Bakar 10 minit je. Sekejap sangat. 

Antara decoration keras tangan mama una. Hahaha. Mohon rasa takjub. 

😅😅

Thanks for reading.



12 September 2015

MISI BENTO

Assalamualaikum

Ya rabbi, habis puasa, habis raya memng terus lupa nak update blog. Ape nak jadi ntah. 

Konon busy la. Yes i am. Just want to share, bekal-bekal yang mengiringi suami  ke pejabat dan anak ke sekolah. 








Taraaaa. Semoga berjaya memberi sedikit inspirasi buat ibu yang bekerjaya. Aminn.



26 July 2015

AIDILFITRI 2015


Wishing all of you joyous Aidilfitri. Sorry for everything. Maaf Zahir dan Batin. 

Love, 
Mama Una

MENU IFTAR DAY 29

Assalamualaikum.

Dah raya ke sembilan dah. Baru sempat nak update menu hari 29. Start balik kampung line internet slow mcm seput dalam pantang. Sampai ke sudah x dpt nak post or update new entry. 

As usual, my family tradition, every last day of ramadhan we will organized makan makan with all family members. Everyone will gather at our house for iftar. 
Normally my dad will prepare ikan bakar. The sauces prepared by my mom. We have ikan patin, ikan talapia dan ikan keli.  Besides that, my dad also fried nasi goreng cina and kuew tiaw. Oh sedap gila. 

The family also bring the sides dishes like puding, lemang, murtabak and so on. 

So, this is my menu for that day. So sorry for my bad language. Im still learning  and i dont know when i can master this language. *crying


  
Bye,

Love, 
Mama Una

21 July 2015

MENU IFTAR DAY 28

Assalamualaikum.

Dan hari ini adalah giliran berbuka puasa bersama ipar duai di rumah mertua. Maka selepas asar kita pun berangkat ke umah mertua. Hikhik. 

Baru masuk kereta, una dah zzzzzz...


Sampai2, kakak ipar dah ckp gulai ayam kampung dan dambal telur dah masak. Jap lagi nak buat kerabu, goteng ikan dan kacau air oren. Saya bantu mane2 patot je la. Ontheway ke sana berenti beli sata ikan. Faveret sangat tu. 


Dan berikut adalah menu makan semalam. Alhamdulillah. 



Okey, last day puasa kita ada party ikan bakar kat umah sendiri. Stay tunes for the updates! 

Love,
Mama Una

16 July 2015

MENU IFTAR DAY 27

Assalamualaikum.

First day bukak puasa di umah di kampung tahun ini. Alhamdulillah. Paham paham la bila balik kampung, internet selaju siput sedut baru habis pantang. Haha

Okey, update cepat cepat takot internet terputus di tengah jalan lagi. 

Ini part of lauk untuk bukak puasa di rumah di kampung. I mean my house. Esok (28 ramadhan) bukak puasa umah mil plak. 

Okey. Selamat menikmati hari hari akhir Ramadhan.


Love,
Mama Una

14 July 2015

HALAU LIPAS

Assalamialaikum.

Geram gila lipas bermastautin dalam kereta. Utk pengetahuan kalian, saya duk umah flat. Parking memng kene berebut, silap hari bulan parking sebelah tong sampah. Eh bukan takat tong, tapi rumah sampah.

Hang ingat lipas tak ade cita cita nak naik kereta? Dah naik x reti nak turun plak. Pastu yang mane due nak bersalin, terus la beranak pinak dalam kereta tu. Ya Rabbi. Rase nak bakor je lipas2 ni. 

So, google-google jumpa kaedah ini. Maka, ayuhlah mencuba bersama-sama. 
Antara cara-caranya...

1. Gunakan Kapur Semut/Lipas
-Beli kapur untuk halau semut dan lipas, tabur sedikit dalam kereta .
Semut atau lipas yang menyentuh serbuk kapur akan kehilangan fungsi saraf dalam masa 4 jam, tubuh serangga tidak akan dapat digerakkan dan akan mati setelah 10 jam.

2. Gunakan Spray, pelbagai jenis yang ada kat pasaran
-Sebaiknya carilah yg jenis mesra alam dan tak berbau busuk...

3. Gunakan Daun Pandan (paling baik dan mesra alam)
-Letak daun pandan yang dicincang tak berapa halus atau daun pandan (ikat lebih kurang je). Cara ni lipas tak mati cuma lari keluar dari kereta. Daun pandan juga boleh bagi hilang bau durian, air ikan dari pasar atau bau pelik-pelik dalam kereta...

4. Gunakan perangkap samada buat sendiri atau beli yg sedia ada dipasaran...

Maka, cuba lah ya. Hihi.

Love, 
Mama Una

MENU IFTAR DAY 26

Assalamualaikum.

Today ade majlis iftar di Pejabat. JKJR Malaysia, Putrajaya. Ini first time majlis iftar diadakan memandangkan general Director sebelum ini adalah non muslim. Hihi.

Alhamdulillah, majlis berjalan lancar dan segalanya mengikut aturcara yang ditetapkan. Menu? We have soto ayam, nasi himpin dan bihun, ayam percik, daging masam manis, pajeri nenas, telur masak kurma, air jagung honeydew dan kuih muih. 

Sedap sangat. Gambar? Hahaha. I olls segan nak snap segala gambar. So, kita rembat gambar potograper jabatan lah! 



Ni je la gambar yang berupa food. Hahaha. Yang lain x de dek non oiii. 

Okey la. 
Selamat meneruskan puasa. 

Bye

Love, 
Mama Una

MENU IFTAR DAY 25

Assalamualaikum.

Ahad. Penat dan gembira. Suami is too helpful. Bangga jap. So, hari ahad dia bawa ke the curve, damansara. Kepala berpusing start dari sampai di sana. X best betol. 

Last2 decide bukak puasa kat fish manhattan jugak. Hahaha. Itu je la tempat makanan bnyak dan murah. Oppss. Tak murah tapi berbaloi la kan. 

So, x snap gambar menu sebelum makan. Yang snap gambar selepas je. Gambar sebelum tu boleh google la. Presentation standard semua outlet. Hahaha. 


Hahaha. Ini la husband saya. Comel kan?.


Hahaha. Okey. Bye

Love,
Mama Una

12 July 2015

MENU IFTAR DAY 24

Assalamualaikum.

Penat. Tak larat. Pening. 

Ini menu iftar paling simple. Misi kosongkan peti. 


Menghitung hari balik raya. Baju raya apa khabar la. 

Okey, selamat sambung kemas rumah.

Love, 
Mama Una

11 July 2015

PLAYDOUGH UNA

Assalamualaikum.

Semalam dengan jayanya dapat buat playdough untuk una. No chemical added. Semua daripada bahan yang boleh di makan. 

Terfikir untuk menjual. RM 5 per container. Agak-agak laku tak? Its homemade and its safe. Hihi. Una main2 and saya suruh dia makan. The. Dia ckp " ama, ini ainan la (mainan la) tak leh atan. Anti tat (lekat)". Hihihi. Kalau makan rase dia masin.



Sape beli banyak-banyak bagi free cute cutter ini. 



Memng best main. Playdough ni last for 6
Months. Ade sesape berminat tak? Production lepas raya la. Tapi sesape ybg duk area Kuala Terengganu boleh la kot order utk anak main di hari raya nanti 😁😁



Okey, Do contact me at 019 3342290

Love, 
Mama Una. 

10 July 2015

MENU IFTAR DAY 23

Assalamualaikum.

Hari ini kita bekerja dari TBS. Ade raptai untuk majlis esok. Penat kehulu hilir. Hikhik.

Balik umah ajak husband pg Aeon Setiawangsa. Terus berminat membeli lamb shoulder yang dah di perap. So, ini hasil untuk menu iftar. 






Yuhuui. Western tak menu i olls? 

Okey thanks for reading.

Love, 
Mama Una



09 July 2015

MENU IFTAR DAY 22

Assalamualaikum.

Hari ini sampai umah jem teruk. Ade majlis berbuka puasa bersama PM di masjid dekat rumah. Jalan byk tutup. 

Hadish. Sampai rumah saya panaskan sambal masak asam daging y mak bagi dulu. Goreng telur dan sup sayur sikit. 20 minit siap semua skali dengan masak nasi.

So, ini menu simple saya. 


Esok ade raptai Pelancaran Kempen Keselamatan Jalan Raya di TBS. Harap2 semua okey. Saya akan jaga KP JPJ. 

"Hai dato' please be nice to me "

Wish me luck. 

Love,
Mama Una

MENU IFTAR DAY 21

Assalamualaikum.

Busy busy dan busy. Semalam husband berbuka di luar bersama rakan taulan. Maka saya berbuka dengan una dan seorang adik. 

Sampai rumah dlm kul 5.30 petang sbb lepas bengkel di kementerian saya terus mintak izin balik rumah. Awesome bos. Application granted. 

Maka, ini menu. Menu 1 ramadhan hari tu. Hahaha. Repeat je la. X sempat pk. 




Alhamdulillah. Kenyang. So. Lupa nak update blog. Hahaha. Okey, bye


Love, 
Mama Una


MENU IFTAR DAY 20

Assalamualaikum.

Hari ini x sempat masak. Sampai umah dah kul 6.40 ptg. Ya Allah, jem teruk sangat. 

Walaupun pagi tadi dah prepare padprik ayam, tp husband decide utk beli je. Kesian kat saya nak bersilat melawan bahang dapur gas dan masa yang amat mencemburui. 

So, ini je menu. Alhamdulillah. Suami awesome saya itu sangat baik.

Char kuew tiaw untuk saya


Nasi arab ayam golek. 

Korang bukak puasa makan ape? Share la. 

Love,
Mama Una

07 July 2015

ROBOCAR POLI

Assalamualaikum.

Taraaaa. Akhirnya ayah una iaitu suami awesome saya berjaya membeli satu set mainan robocar poli. Hahaha. Setelah berbulan survey, maka rezeki una di bulan Romadhon yang barokah ini, dapatlah beliau satu set mainan baru. Joget joget lah budak itu. Haha...



Lihatlah wajah kesayangan mama dengan muka penuh kepuasan. Hahaha. Sabar itu manis kan sayang? 😁😁

Harga satu set ni RM 58 je. Termasuk postage tau tak. Memng berbaloi la bagi saya sbb biase survey harga mesti tak kurang daripada RM 65 dan tak masuk postage. Kihkihkih. Penjimatan yang sangat membanggakan. 

So, robocar ni ade 4 character berlainan, amber, roy, helly dan poli. Semua cute je dan boleh transform to robot! Konon sangat canggih la kan. 


Una paling suka dengan helly sebab dia boleh pusing-pusing kipas helly tu dengan tangan je. Hahaha. Una ni memng golongan mudah terhibur dengan benda-benda bersaiz kecil. Hihi. 

Beli kat mana? Saya beli di Facebook. Nama orang tu Nur Maya. Experience membeli/berurus niaga dengan dia amat simple skali. Senang dan menyenangkan. Cepat respon. So, sesape nak beli boleh la search Facebook Nur Maya. 


Okey, selamat membeli robocar poli untuk anak ya. 

"Bermain penting untuk pembesaran kanak-kanak,juga baik untuk jiwa dan tubuh badan.Antara keindahan dalam hidup Rasulullah  adalah ketika melayani kanak-kanak.Nabi  selalu bermain dan bergurau senda dengan kanak-kanak.Pernah baginda mengambil air dan membalingnya ke muka kanak-kanak,sehingga kanak-kanak itu ketawa dan bermain dengan baginda ." -quote

Gembirakanlah anak-anakmu :)

Love, 
Mama Una