16 June 2017

SUAMI BELIKAN HANDPHONE UNTUK ISTERI

Assalamualaikum.

Almost sebulan mama una struggle dengan hp screen berbelang. 

Rasa nak nangis sahaja. Memang tak nampak tulisan. Pastu selalu silap reply whatsapp. Typo tu biasa lah. 

Now hari ini, ayah una belikan iphone 7+. Alhamdulillah. 

 

Thanks for the support. He is my truly backbone. Mama Una dilema nak beli. Then after several days, he decided that i need new hp. We need it actually for business. Bukan kehendak. Tapi keperluan.

Mama una reluctant nak beli sebab bulan ni duit mengalir mcam air terjun. 

Sebab bulan ni beli kereta. Pastu settlekan dua biji rumah. Dan semuanya sebelum raya 😂

Now mama una dah boleh update blog selalu. Boleh happy happy guna hp. 

Thanks to my husband. Gigih pergi celcom untuk dapatkan best price hp. Naseb baik record bayar bil dengan celcom cantik.

So, tak ada masalah untuk dapat best price for ip 7+.

I will do better for my business. If nak join biz mama una, roger 0193342290.

Mama una ajar korang. 

Love,
Mama Una

14 June 2017

CARA BELI KERETA IKUT KEMAMPUAN

Assalamualaikum.

Busy sangat hari ni. Yeaaa... kereta mama una dah sampai. Kereta raya dah ada.

Dah ada kereta raya hooiii..hahaha
 

So hari ni pergi ambil kereta dan terus hantar tinted. Kereta bau kedai. Rasa nak usung kereta bawak masuk rumah.

Tapi mengenangkan kene dukung anas jugak, cancel lah nak dukung kereta 🤣


Jakun orang tak pernah beli kereta kan.

Pergi pasang tinted pun kagum duk pulun tengok. Cek siap. Hahaha. Huish, nak bayar bulan bulan bukan sikit kan. Haruslah teliti.






 

 

Alhamdulillah lepas 10 bulan join business mama una dapat beli sebuah kereta untuk kegunaan keluarga. 

Syukur sangat. Selama ini balik kampung rasa tak tenang jiwa. Kereta kecik. Mak ayah dan adik adik nak tumpang pun payah.

Orang kampung, bila tahu kita belajar tinggi, depa pun expect gaji kita besar. Nan hado. 

Dunia sekarang memang kena buat 2-3 kerja. Kalau jadi suri rumah pun kena buat kerja tau.

Tak ada istilah duk rumah goyang kaki. Mama Una pilih business shaklee. Alhamdulillah dah berjaya dapat car bonus. Bulan bulan shaklee akan bayar bonus kereta ikot sales kita. 




Banyak sales bnyak lah car bonus. Mama Una kena kerja kuat. Bukan semata goyang kaki harapkan downline.

Seronok duduk dalam team yang bersemangat. Sama sama support each other. 

First time tengok kereta tadi, mama una terdiam. Tak percaya. Finally. I have my own car. 

Even i am a housewife now. Syukur.

Harap cerita mama una ni boleh jd perangsang untuk mereka yang nak ubah hidup. 

Ingat satu perkara, kita nak panjat untuk naik memang payah. Orang ramai tahu hina dan maki sahaja. Tapi bila kita di atas, insyaAllah ramai yang memandang. Cuma jangan lupa, walau tinggi mana kita berdiri, jangan riak atau takbur. Kerana kita juga mampu jatuh lepas berdiri.

Berminat nak belajar berniaga?

Wassap 0193342290

Love,
Mama Una

12 June 2017

MENU SESUAI UNTUK ORANG MAHU GEMUK

Assalamualaikum.

Mama Una hari ni busy sangat. Hahaha. Buat kueh raya lagi.

Tapi kul 6 tadi dah siap masak pun. Masak sup tulang, ayam goreng kunyit dan sayur kobis goreng.

 

Taraaaa. Best tak? Menu sesuai untuk gemuk! Hahaha.

Amik kau. Semuanya kolestrol tahap terbaik. Hihi. Sebab tu mama una memang amik lecithin, nak maintain berat cantik dan tubuh sihat.

Jangan cakap orang kurus je boleh makan sedap tau. 

Kurus tak semestinya sihat. Mungkin kolestrol tinggi. Tapi kalau gemuk, kompem tak sihat kan.

 

Tahu tak bahaya kalau ada lemak dalam salur darah, boleh buat salur darah blok. Oksigen tak sampai ke otak. 

Strok dan meninggal. Errkkk... nauzubillah

So fungsi lecithin ni, dia mencegah lemak menempel pada salur darah. 

 

Bukan bermakna bila ambil lecithin kita boleh pulun makan ikot suka hati. Tapi kalau tahu cara pemakanan tak berapa cantik, kita ikhtiar lah dengan supplement yang sesuai. Betul tak?

So kalau nak kurus, paling jimat boleh cuba lecithin untuk pecahkan lemak. Kolestrol terkawal dan dapat effect inch loss juga.

Dan tambah herblax untuk clearkan usus. Tak adalah badan kurus tapi perut buncit. Tak lawa kan.

 
Kalau perlukan supplement ni terus contact mama una tau. 0193342290.

Love,
Mama Una

11 June 2017

MACARONI BAKAR

Assalamualaikum.

Ini mama una nak setelkan satu hutang resepi. Huihui. 

 

Macaroni bakar style mama una. Orang malas boleh lah tiru tau. Orang rajin buat style rajin.

Ade 3 benda utama 
1. Inti 
2. Sos putih
3. Cheese 

Bahan bahan  inti:

 

1. 3/4 paket macaroni direbus hingga empuk
2. 1 1/2 biji bawang besar potong dadu
3. 3 ulas bawang putih
4. Minyak untuk menumis
5. Daging cincang
6. Sosej di potong dadu
7. Lada benggala hijau/merah
8. Tomato
9. Lada sulah
10. 1 tin sos spagethi pilihan ( mama una suka chicken and mushroom)
11. Cendawan butang
12. Blackpepper
13. Sedikit oregano, basil, rosemary
14. Garam

Bahan sos putih:

1. Dua sudu gandum
2. 1 kotak kecil susu segar
3. 4 biji telur
4. 2 sudu minyak

Cara-cara:

1. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu.
2. Masukkan daging cincang, sosej dan mushroom. Kacau rata.
3. Masukkan blackpepper, lada sulah, basil,oregano, rosemary, basil. Kacau hingga daging agak empuk.
4. Masukkan sos spaghetti pilihan. Masukkan tomato. Kacau hingga mendidih. 
5. Masukkan lada benggala dan perasakan dengan garam. Kacau sebati dan ketepikan.

Untuk sos putih.

1. Panaskan minyak. Masukkan gandum. Kacau rata.
2. Masukkan susu dan kacau hingga berkrim. Jangan tak kacau. Nanti berketul. Sejukkan.
3. Bila sejuk pecahkan telur dan kacau rata. 

Kemudian boleh isi dalam bekas sesuai untuk di bakar.

 

Masukkan macaroni, tuang sos putih, masukkan inti dan tabur dengan keju pilihan.

 

 

Taraaa. Kemudian bakar lah. Suhu 180 selama 20-30 min. Ikot kehebatan oven masing masing.

Mama una memng suka yang putih. Tak suka sos merah. 

Teringin nak makan pergi beli barang dan buat. Resepi dah bagi tau. Gigih taip dalam kereta on the way pergi bukak puasa umah mak mertua ni. 

Kalau nak supplement shaklee untuk potong lemak lepas makan macaroni bakar, pm 0193342290.

Love, 
Mama Una

REVIEW ROYDEENA CAPTAIN BURGER

Assalamualaikum.

Yeaahh. Mama Una masih berjaya kekalkan konsistensi update blog.

Hari ke dua. 

Okey. Just nak share tempat makan. Mama Una pergi bukak puasa kat Roydeena Captain Burger. Location dia kat Wangsa Melawati sahaja.

 

 

Overall mama una bagi 4.5 bintang. Kenapa bukan 5? Sebab ade service sikit tak best. Hahaha. Kalau bagi 5 macam too perfect.

 

 

Tapi food dia berbaloi untuk di cuba. Satu dulang tu nampak banyak. But actually tak. Kalau betul betul lapar, tolong order 1 dulang sorang. 

 


 

Ini makanan yang kami order. Nama dia Osama set. Grilled chicken, lamb grill, sosej, nasi goreng, coleslaw dan fries.

Share berdua. Tak cukup. Hahahahaha. Padan muka. We tot banyak sangat. Sebab dia tulis untuk 3-4 pax. 😅

Tapi sedap sangat chicken grill dia. Juicy nak mati.

Yang penting fries dia tak masin okey. Sedap. 

Yang ni plak, set meja sebelah. Tapi silap singgah kat meja mama una. Naseb baik una tak makan dulu. Hahaha. Sempat la mama una ambil gambar.


So, boleh lah cuba. Time puasa ni makan kat luar jangan lupa solat maghrib ya. Jangan nak melepak sangat sampai maghrib burn.

Selepas makan terus istighfar. Hahaha. Makan sedap pastu bimbang berat naik. 

Nasib baik mama una ade lecithin. So, terus telan lecithin untuk elakkan lemak lemak bertempel pada tubuh. Nak reduce kolestrol level. Nak make sure salur darah sihat. Yang penting nak berat cantik!

 


  
Dapatkan lecithin daripada mama una tau. Berat cantik, kolestrol cantik, salur darah cantik.

Pm mama una segera! 
0193342290
Mama Una

10 June 2017

MERIAHKAN RAYA ANAK ANAK

Allahamdulillah selesai beli baju tidur untuk anak anak.

Mama Una lama sungguh tak shopping baju tido budak budak ni.

Anas ni makin gebu setiap hari.

Kalau pakai jumpsuit utk tido, pagi esok semua button terbuka. Allahuuu.

Kesian budak tu. Dah la tak boleh sejuk. Sejuk je mesti nak selsema. 

Naseb baik lah dia menyusu badan. Nampak nak selsema tu mama terus telan garlic complex. Biar tak jadi selsema datang. 

Nak raya ni tak meriah lah kalau anak tak sihat kan. Betul tak? Orang lain melompat sana sini anak kita melepet tak sihat. Tak cool.

Hihi. 

So tadi mama una beli 4 pasang baju tido. Kakak dua, adik dua. 

Murah je. RM 16.90 sepasang. 

Tak beli yang mahal pun. Murah murah saje. 

 

Kakak punya ni 


Kakak dan Adik  


Adik punya

So settle lah baju tido raya. Hahaha. Dua hari je raya malam. Pastu tak leh raya dah 🤣 Sebab mama beli dua pasang je baju tido raya.

Nanti mama una kene prepare garlic untuk make sure raya adik meriah. Elak anak selsema demam musim raya. 

Jom dapatkan garlic complex from mama una.

Whatsapp mama una k.

Mama Una  

TIPS BELI KERETA UNTUK SURI RUMAH

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Sehari lagi untuk disyukuri.

Korang tahu kan, mama una almost 8 months dah resign as Legal Executive! Beberapa tahun resign as practitioner lawyer.

Now, i am a housewife.

Tapi dengan cita cita untuk tak membebankan suami. Dan boleh hulur duit untuk parents.

Alhamdulillah. Selama 8 bulan being as housewife, mama una tak pernah miss hulur duit kat mak ayah. 

Now, mama una pun dah mampu beli sebuah kereta untuk kegunaan family.

Honda BRV! Syukur. Bukan lah mahal sangat. Tapi sesuai lah dengan mama una. Sebuah kenderaan 7 seater untuk keluarga.

Oo 

Sekarang mama una tunggu kereta ready. So raya boleh beraya dengan kereta baru. Alhamdulillah.

So, actually mama una beli kereta ni sebab bulan bulan, mama una dapat bonus kereta daripada shaklee.

Mama Una dah achieve car bonus.

 

Bila dah achieve car bonus, bulan bulan kita akan dapat bonus kereta daripada shaklee. And kita boleh guna duit tu as our wish.

Seronok tak? 

As housewife tapi mampu beli kereta. Dan kereta pulak di bayar oleh syarikat.

Within 10 months berniaga jugak la mama una dapat beli kereta.

Tips dia, fokus dengan kerja kita. Fokus dengan business kita. Hidup perlu ada target yang perlu dicapai.

Baru kita mudah untuk gapai kejayaan.

Ada tak kawan kawan kat sini nak join business mama una? 

Contact mama una. 0193342290. From Zero to Hero. Mama una happy nak ajar suri rumah yang lain untuk jana pendapatan sama or lebih daripada mama una.

Enjoy your weekend 😊

Love,
Mama Una

YA ALLAH HIDUPKAN MAMA BALIK

 

Assalamualaikum,

Lama sangat tinggal blog. 15 Ramadhan. Mama Una harap ini permulaan baru untuk kita. 

Lets share our stories. Jom!

----------------

Ayah pergi terawih. 

Maka mama bersilat jaga dua anak kesayangan bapak mereka ni.

Tak larat nak layan, mama pura pura mati. Pejam mata tahan nafas.

Sekali dengar orang baca doa.

"ya Allah, hidupkan mama balik"

Berulang ulang. Mama buka mata. Tengok una tengah doa. Adik muka blur tengok kakak doa.

"Alhamdulillah, hidup pun"

"Allah dengar kakak doa"

🤣🤣🤣🤣

Bukan ajal mama lagi nak ooii. Tapi bagus lah. Yakin dengan Allah. Dia maha memakbulkan segalanya.

Pohonlah apa sahaja. Tiada yang tidak mungkin pada nya.

Saat kita tergolek jatuh di hempap beban, jangan lupa. Beban itu dijatuhkan dengan berat seadanya.

Yang mampu ditanggung oleh hambanya. Kerana Allah itu maha mengetahui apa yang hambanya mampu 😊

Teruskan usaha dan yakinlah. Ada sinar dan cahaya disebalik mendung yang mengaburi jalan kejayaan kita.

InsyaAllah 😊

Mama Una still buat business supplement shaklee. Alhamdulillah. 

Semakin dekat untuk gapai kejayaan. Berminat nak cuba tak? Nanti mama una share kisah kejayaan yang lain k.

Lets do our best!

Love