29 February 2016

BUANG DAKI

Assalamualaikum. 

Hari ni baru sempat nak update. Nak share kekdah buang daki pada kaki seorang engineer iaitu laki aku la. 

Bahan -bahan :
1. Listerine
2. Cuka 
3. Air suam

Dalam kekdah ini, aku hnya guna pencuci mulut yang murah je. Listerine mahal kot. Haha

Guna yang ini je. 

Campuran tu secawan pembilas mulut,setengah  cawan cuka dan air suam.

Ini campuran dia. Warna biru light light gitu. 

Ini kaki beliau bila rendam. Rendam setengah jam. Lepas tu kaki jadi putih. Lupa plak nak snap hasilnya. Hahaha

So, kalau nak tgk hasil, please cuba sendiri ya. 

Selamat mencuba. 

Thanks for reading

22 February 2016

HONEY WRAP

Assalamualaikum...

Begitu gigih mencari rezeki. Penat aih mengadap kerja. Mengeluh dan melayan peel manusia yang pelbagai. 

Okey, merujuk kepada tajuk. Semalam buat honey wrap utk una. Ajaib. Sepanjang malam dia tido lena. Tiada kedengaran bunyi batuk berkahak. Bangun pagi selsema bertukar warna putih kembali. 

Ini bahan-bahan nya..

Madu, tepung, plaster dan kain kasa

Campur madu dan gandum gaul sampai tak melekat pada tangan..



Dah sedia untuk disapu. Boleh buh atas kain kasa dulu dan tampal or buh kat dada terus and tutup dengan kain kasa. Plasterkan elok elok. Biar 2-3 jam untuk kanak-kanak.


Tampalan biar atas sikit dr jantung dan hati tau. Kedudukan hati rujuk gambar kat bawah. 

Okey dah boleh pg kacau adunan dan tampal sekarang ya. Have a try mommies. 

Thanks for reading

21 February 2016

Sushi King

Assalamualaikum.

Kejakunan ku terserlah. Hahaha. Selama ini memng makan sushi kat Jusco tu je. Husband plak bukan jenis kaki sushi. Tak sedap katanya.

Tapi... Bebaru ni dia makan sushi king mase celeb beday ayah. Terus jatuh cinta dan ajak makan sushi king.

Perghhh..makan sikit dah kenyang kot. Tambah2 mengandung ni. Makan 2 plate kene stop 15 minit. Bagi baby kunyah dulu. Hahahaha. 

Budak excited nak makan guna chopstick..

Pengajar makan sushi yang berjaya. ..

Lepas ni harus suami ajak makan sushi lgi. Favourite dia golden egg dengan salmon nisyoku tu. Huhu.. Slambe cakap dia tak makan yang Jusco tu sebb yang Jusco tak sedap. 😂😂

Okey, next kita visit lg sushi king sebelum bersalin ya. Boleh try bento benti plak. 😝

Mmmm..Sushi Belt Manners. So Malaysian.. Please behave okey. 

Thanks for reading 😘😘


20 February 2016

Gabag Cooler Bag

assalamualaikum.

Nak cakap, sekarang mommies yang nak bergaya dengan cooler bag boleh dapatnya from me tau. Stock memeng limited la sebab restock je habis..restock je habis..barang baik kan.

Hihi, so sesape nak order boleh wassap 0193342290. Harga berpatutan. Business sambil niat nak tolong ibu-ibu bersemangat breastfeed baby.

Boleh jugak visit instagram GREATMOMSSHOP untuk preview design. 😊😊

Thank you

TIPS UNA

Assalamualaikum.

Dah tengah malam tetibe una x leh tido. Knape? Sebb batuk teruk. Berkahak. Suddenly okey. Bukan 3 4 hari batuk. 

So, as usual aku just bg sesudu madu and bg dia minum air masak bnyak2. Madu tu kan penyembuh. Mintak dia doa. Leher dan dada siap2 sapu minyak nonaroguy. 

Dalam 15 minit dia akan bangun dan muntah gila2. Habes semua keluar. Bg dia minum air masak sikit. Basuh muka dia, cuci tangan dan kaki dia. Kemudian dia terus boleh tido lena. So, jika anak kalian menghadapi penyakit y sama, try tips ini.

Sesungguhnya, tido malam sampai subuh tanpa gangguan adalah nikmat. Have faith and InsyaAllah usaha dan tawakal kita diredhai dan diberkati. 

Thats all. Good nite 😊

18 February 2016

Morning Sickness

Assalamualaikum..

Ya Rabbi, dugaan betol la kan. 2nd pregnancy ni betol2 tak sama dengan 1st pregnancy.

Dia punya alahan pagi tu sampai masuk 5 bulan x hilang dan berkurang. Rase nak mnangis pun ade. Mcm2 kekdah dicuba.

Doakan semuanya semakin pulih ya. Dengan kerja baru nak berkembang. Hihi.

Will write more after this.

Good night and thanks for still visit my blog 😊