31 March 2013

Baby homemade tomato sauce

hai ollss..aku kan ibunda yang malas..hahaha..maka, seperti biase lah kan, disebabkan kemalasan untuk memasak, aku buat siap2 tomato sos untuk di letak dalam semua jenis bubur dan pasta UNA..eh eh..malas ke macam tu? rajin lah kan..salah plak..lepas ni sile gantikan "malas" dengan word "rajin"...


Apabila malas, aku telah ke pasar pagi sabtu untuk mendapatkan sayur sayuran yang segar bugar...oleh itu, setelah mendapati buah tomato sangat segar, maka aku yang malas ini, terus berazam untuk buat tomato sos untuk una..


so, here we gooo...

bahan-bahan bawang besar dan tomato...tomato tu korang toreh bontot dia macam dalam gambar..kenpa perlu toreh? untuk memudahkan kerja ibu yang malas lah..hahaha..
rebus semua tomato dan bawang sehingga empuk...bile empuk, kulit tomato akan merekah macam dalam gambar..maka senanglah kerja mengupas tomato..see..itu tujuan kite toreh bontot tomato tadi :)
selepas itu, bender mcam biase, tapis dan masukkan dalam kiub ais..siap..okey, sampai sini je..ni betol2 malas nak taip..bye :)

psst: reminder to all IBU yang menjage pemakanan anak secara teliti..tomato untuk seploh bulan..cume aku je kasi kat baby 7 bulan..sekian terima kasih :)

30 March 2013

Harapan Tinggi

Selamat malam semua...aku ngantuk, tp mcm x brape boleh nak tido..aku duk bace status kawan2 kat facebook..byk harapan y ditulis kat status tu...nak kawen cepat, nak kaya, nak anak, nak hidup senang, nak couple, y paling pelik, nak boifren hensem...adooii..

Biase lah,kalau budak baru nak up, aku pham lah kan..status nak glamour aje..tapi yang dah berlaki berbini pun aku tgk pelik aje...hiiii...maaf la...

Bg aku kan, x salah pun berharap..cume x pyah nak tinggi sangat..kang kalau x dpt, tergolek jatuh tersungkur sakit woo...kite ni merancang, Allah yang tentukan...jgn la pikir nak seronok, nak semua senang je...nanti bile ade mslh kecik, dah glabah..

Aku nasihat, hidup biar sederhana, harapan biar berpada-pada..usaha tinggi takpe..itu aje tazkirah malam ni..aku x harap mate ni dapat pejam dgn lebih cepat lepas aku taip 1 entry baru..tapi ade lah sikit harapan tu..hahahaha...
Okey, slamat malam n doakan aku bhagia selalu okey..eh, aku pun nak kaya :)

Una Shopping

halooooo..this week ayah una yang merangkap laki aku balik kampung..weehooo..langkah panjang ler nak round donia..hikhikhik..seronok noks...


oleh hal itu, una telah memilih untuk do some shopping..tgk gambar una, bergetar semua..buzy duk pilih barang x sempat nak posing..kohkohkoh..sepanjang shopping, ramai plak makcik-makcik duk tegur una ni..yang minh ni plak, eksyen sungguh, senyum pun tidak..muke sardin je...


mcam biase, mesti ade je org nak cubit pipi dia...labuh la pipi anak mak..hukhuk..aku kan rock, aku letaak je una dlm troli tu..una plak nampak enjoy sangat shopping..miahaha..tapi ade jugak lah orang duk pandang2 nape aku cam kejm je taruk una kat situ..hhahaha..una x de ckap sakit pun..okey lettew...




lepas je shopping minah ni jadi mnusia yang paling malas di alam semesta..eee...slmbe je sangkut dagu dia kt bahu ayah dia dan tido..konon letih sangat lah beli barng...eee..nyampes betol mak..ayah ko, x de nak layan mama macam tu pun..diskriminasi giler...ok..bye..

28 March 2013

Baby tomachiken Pasta

Mihmihmih..dah lame aku x post resepi makanan untuk dak gemok kan..alahai, mak bizi noksss..seminggu berkampung di court..penat pinggang mak..aku pun x de mood la nak hapdate resepi..apatahlagi, nak snap gambo mase prepare makanan untuk una...

Today, aku nak share resepi baby pasta...

Bahan-bahan:
1.pasta baby (aku pkai jenama heinz mcm dlm gambar)
2. Sebiji tomato
3.1/4 biji bawang besar
4.air
5.minyak zaiton
6. Stock ayam

Cara-cara:
1. Rebus pasta baby mcm biase..biarkan pasta empuk..aku rebus dlm 6 ke 8 minit mcm tu..
2.pastu masukkan 2 3 titik minyak zaitun dan sejat pasta...ketepikan..
3. Untuk sos, potong bawang, tomato menjadi dadu,..rebus sedikit air dan masukkan bawang dahulu..agak2 dah naik bau, masukkan tomato...
4.pastu bile tomato dah lembik, masukkan stock ayam (oh! Sampai arini aku x share resepi stock ayam)...
5.kacau2 sampai sebati..dan masukkan pasta y di tapis tadi...taraaaa..siap..

6months: jgn lupe blend okey :)

26 March 2013

Stroller Ayah Su

Una is very in love with ayahsu stroller even she got more stylish and modern stroller y boleh dilipat sebesar koman...

tapi biaselah, cite rase baby kan memng slalu nya pelik pelik..hikhik..x perlah, tukar lah stroller dengan ayahsu..mama redho..tengok ler, gambar budok galok pinjam stroller orang buat mcam stroller sendiri..nyampas mak nok! kalau aku tahu, taste una macam ni, soploh biji aku beli stroller mcm ayahsu dia punye..hahaha



Ayah su enjoying stroller UNA :) tangan tu dia kuarkan sendiri tau




24 March 2013

Driver Ayah

****************


una never apply for driving licence...tapi ayah dia memng slalu bg chance dia bawak kereta..aku okey aje...hahahha

budak gedik main stereng kereta..konon hebat lettew..hikhik

vrooommm..vrrooooommm...una teror bawak kete...

tengok kiri kanan sebelum masuk simpang :)

tunggu traffic light merah...boleh posing dulu..eee..geram nak tampo je budak ni..hahaha

dah dah..turun turun..dah sampai :)

19 March 2013

Makeup Perkahwinan

Salam...

aku ade lebih kurang 17 jemputan kahwin on 23/3/2013..phuuu..bnyak gilos kan..bankrupt aku nak g semua..mostly kawan yang kawen on dat day, kawan-kawan yang rapat.. huhu..nak tak nak, majlis orang kite kene raikan...ye dak..


so, dalam seminggu dua ni, ade orang tny aku lah kan about how to get anak comel. are u asking me sebb anak aku comel ke? yuhuuu..comel x comel tu kerja Allah tau..kang kalau aku suruh ko makan itu ini tapi x dapat anak comel, ko mesti kecewa kan..Alhamdulillah, aku dapat rezeki lebih dari Allah..semuanya kuasa Allah menciptakan dan menganugerahkan seorang bayi comel untuk aku dan suami...mudah-mudahan, akhlak dia pun secomel rupa parasnya...


ok..stop there..makeup dan perkahwinan..seriously aku duk perhatikan kan, bile dah mejlis kawen, susah kite nak tgk pengantin hilang sebab nak g solat..sori, aku tegur direct jer tau..sebenarnya macam ni, aku paham, kite bayar untuk makeup aja dah beratus, bersanding pukul 2, x kan pukul 3 dah nak kene buang make up sebab solat..tipu la kalau x der dalam kepla otak korang pk macam tu kan..ade kan? ade kan?


tapi, cube pikir jauh dan rational sebagai seorang hamba Allah..jangan pk rational sebagai seorang manusia...sebab ramai yang manusia pk mejlis kawen dan mata tetamu mereka lebih penting untuk dijaga..jadi hamba Allah yang takot akan api neraka, yang takot hilang berkat perkahwinan, yang takot akan murka Allah..kerana ratusan bayaran upah makeup secara tak langsung kita tempah tiket ke neraka? skip solat zohor sebab sayang makeup??


dah tu mcam mana hidup nak berkat? perkahwinan nak diredhai Allah? start2 kehidupan bersuami pun, ko dah hadiahkan catatan dosa pertama untuk ditanggung suami...x sayang suami? biarlah kita x lawa, asal berkat Allah itu ade..solat sekejap aje..lepas solat pakai lah bedak balik..wuduk tu kan penyeri wajah..kalau buatnya mati lepas sanding dan x sempat wuduk dan solat cemana? takoot tak?


aku cakap ajer..kadang-kadang kite terlepas pandang..kalau korang rase rugi, up to u lah kan nak cuci ke tak make up dan ganti dengan wuduk ke tak...hukum Allah jangan main-main..hal kecik, tapi kesan nya besar..nak mulakan hidup baru, biarlah dengan penuh keberkatan dan keredhaan Allah..alasan sayang makeup tu, cube ganti dengan alasan sayang kulit nak dibakar kat neraka...


so, kalau perkahwinan dah diberkati Allah, insyaALLAH akan dapat rezeki anak comel rupa paras dan akhlak..aku x cukup ilmu nak cakap pasal agama, aku just cakap berdasarkan ilmu hamba ALLAH yang cetek yang aku ade...biar orang kate kite ni outdated, x open minded, x modern..biarlah..hidup kita kat sini sementara je..maka, hargai setiap saat yang boleh kita buat pahala dan elak dosa..insyaALLAH semuanya selamat dunia dan akhirat..AMin..


to all my friends, lelaki dan perempuan, jadilah isteri dan suami yang sentiasa mengejar redha ALLAh..Alam perkahwinan, dugaannya tak terjangka..Selamat Pengantin Baru dan mudah-mudahan perkahwinan kalian ini sentiasa dilimpahi rahmat YANG ESA..insyaALLAH...

18 March 2013

Handbag Juwita

YUHUUU..AKU SHOPPING HANDBAG LAGI..tapi kali ini, shopping tanpa menggunakan duit sendiri..eh eh..mcam selalu sangat je shopping pakai duit sendiri..ekekeke..semenjak kawen, shopping perlu gune duit suami..baru boleh panggil shopping..kalau beli pakai duit sendiri kita panggil beli tanpa rela..kahkahkah....


cakap bnyak x guna, ni beg2 yang aku beli
ni bukan beg aku..ni opismate punya..hohoho..dia pun termakan hasutan aku untuk shopping beg baru..cantik u olls..

ni pun bukan aku punyer..ni adik aku punyer..lawa eh...

haaa..ni baru aku punyer..handbag merangkap beg baby..kohkohkoh..tq kepada ayah Una :)

lagi lagi...

ni free gift akak tu bagi..
hah? beli kat mane? yuhuuu..aku beli dekat satu blogshop ni..name tuan dia juwita..kelik link ni untuk tgk beg gojes beliau jual..harga murah layanan dan servis tiptop..tq akak juwita :)

okey, cepat2 pg shopping okey..bye

Pantai

semalam..habes kerja..pergi pantai..aku mcam biase, memng terror bab snap picas..harap apaknya, memang haroomm..hohoho..first time dalam idop una pergi pantai..nampak mcam dia suka..dia mungkin ikot pesen ayah, suke pantai..kalau ikot perangai aku, aku suke mall :)

muke mesti nak serius aje budak ni...x paham aku..nak cakap stress di tempat kerja, bukan dia yang kerja..aku yang kerja..mungkin stress kat sekolah kot..adooi una, kecik2 dah tahu stress..kerrlass sangat ko na..

aku dah mcam cik kiah jual satey ikan..una plak menten cun aje..nampak x permainan apaknya yang memng suke nampak anak lawa dari aku..sob sob sob..sedih betol lah macam ni..bawak diri ke tepi pantai sambil kesat ingus *

ni boleh tahan sikit..asal gigi aku besau sangat eh..una saje cover mulut x nak tunjuk gigi dia yang kecik..yeaaah..aku menang sebab ade gigi besar..hahaha

apaknya manja sangat..eh, ke terbalik? una x manja okey..una kental macam mama..apaknya kan anak bongsu..mestilah apaknya yang manja..kohkohkoh

ayah terlebih excited dari una..aku syak, ayah yang suke dora tu...una terpaksa ikot ayah..kalau ikot taste una, una lagi suke otromen..x pun power rangers merah..hahaha.. *padahal aku yang pilih dora..saje nak salahkan bapaknya jugak..

15 March 2013

Sweet Porridge

Yuhuuu..semua dah breakfast?una dah pun..aku pun dah...huhu..today, aku nak share resepi breakfast una..aku tibai je lah kasi name sweet porridge sebb memng sweet sangat lah wei...bahan-bahan akau x snap pic..x sempat ko...sibuk duk kelek una, duk kacau bubur, duk potong lobak..busy aih..aku snap, gambar bubur siap masak je tau...

Ni bahan-bahan yang aku campak dalam buur manis tu a.k.a sweet porridge:
1.tiga sudu beras
2. Air
3.lobak di potong kecik2
4.kacang peas sesudu
5. Stock ayam
6. Puree kurma sesudu..

Mula-mula korang tanak lah nasi u..letak skali lobak..kacau nasi tu sekali skala tau..make sure air bnyak berkali ganda dari beras..kang kalau air sikit, x jd lah bubur kan...pastu,bile air tgl separuh korang korang msuk kan kacang peas tu..kacau lagi lah..kacau kacau...

Pastu bile air nampak surut lagi, masukkan puree kurma tu..last skali, bile air memng nampak macm nak kering sngt tu, baru masukkan stock ayam..biar dlam 5 minit n tutup api...siaaap...

Kalau nak kasi una makan, aku tapis n lenyek la..nak teksture halus..baru tekak una boleh telan..hihi..okey..selamat mencuba :)

12 March 2013

Whipped patato for baby

yuhuuuu...ehem ehem...pagi tadi bangun lambat..serious lambat..6.30 baru bangun nak solat n prepare makan untuk una bawak bekal g sekolah...tapi, mcam biase kan, xcited nak kasi anak makan, aku gagh jugak prepare whipped potato untuk una..masalahnya whipped ke? hahaha..lantak lah, masakan aku, suke ati aku lah nak buh name ape pun kan..hikhik..


okey, ni cara-cara nak dapatkan whipped potato baby

aku lupa kentang ni name ape...tapi boleh beli kat giant..kentang ni cepat empuk...jadi, bangun  lambat pun x de maslah nak buat okey :)

then, kentang tu, kupas n potong kecik2..senang empuk..pastu aku letak baby peas dan jugak stock ayam..resepi stock ayam aku tak kasi lagi tau..

rebus kentang dalam soploh minit pastu masukkan baby peas dan stock ayam..sambung rebus lagi 10- 15 minit, masukkan satu sudu olive oil then tutup api...

yang ni dah lenyek2 dah..halus mulus je kentang ni..x berketol langsung..ekekee..lepas dah lenyek kentang ni, masuk sikit air rebusan tadi..oh, ye, aku lenyek atas penapis tau..so, mcam tapis lah..jadi tekstur halus..
pastu kat atas tu aku tabur sikit serbuk bilis sangai yang aku buat ari tu...bau memng best ler..ok..siap :)

10 March 2013

Una style 2

yuhuuu.. jom jom tgk...kalau oder today, dis week terus dapat okey.. please cepat sebab ramai yang berminat dengan cute hat ni..hat RM 15, hairband RM 12 je.. POSTAGE RM 5..jom jom..
1: blue grey
2. Maroon


3. mint
4. grey pink


5


6. purple
7. pink -sold


8


9


10


Bilis sangai

woot woot..bile mood rajin datang kan, jangan duk larang lah aku buat ape yang aku suke...ekeke..semase buat bilis sangai ni, jam di dinding menunjukkan pukul 10 malam rasenya..dan esok adalah hari bekerja..pukul 5.45 pagi dah nak bangun prepare bubur untuk una..wah wah wah, nampak x kerajinan berganda triple kat situ..kohkohkoh..


so, today aku nak share cara buat bilis sangai..eh sangai ke orang panggil? ye kot..goreng tanpa minyak = sangai...try korang google..kalo salah panggilannya, maap lah ye...hihihi..


bilis sangai ni patut ade dalam setiap freezer mak baby tau..sebab ape? sebab mudah sangat nak buat kerja bile ade bilis sangai.. masak bubur taruk bilis, masak kentang lenyek taruk bilis, masak pasta taruk bilis, masak mee suah taruk bilis, masak puree lobak pun taruk bilis..eh eh..x sure lah yang part lobak tu..ekeke..


so, this is my style preparing serbuk bilis for little una..

bilis di rendam, aku ramas2 sikit bilis ni kasi segala air habuk turun.. tgk air tu, langsung x jernih okey...lepas rendam dalam 20 minit, sejat dengan bakul penyejat dan bilas dengan air bersih...aku rendam bilis ni pun sebab x mau kasi masin sangat dan mahu bilis untuk una terase bersih dan suci.. eh terasa bersih? hoho
sebenarnya, aku tipu korang..mase sangai bilis ni, aku letak sesudu kecil minyak zaiton...
api memang kecik gitu jer..kacau2 ikan bilis tu sampai bertukar warna keperangan..
hati-hati jangan hangit okey..
lepas tu, biarkan bilis sejuk dan boleh blend...blend dan tapis..
my baby blender yang aku order x sampai lagi, so pakai blender opah dia..blender dapur x la  sehebat blender made for baby kan..so, aku tapis dengan penapis..dapat dua tekstur serbuk bilis sangai..satu kasar dan satu halus mulus serbuk bilis..bilis yang kasar tu aku selalu taruk dalam bubur nasi mase nasi menggelegak dan air x kering lagi..yang halus tu, aku buat macam bilis segera lah..nak makan, taruk terus dalam bubur..


okey..that all.. :)

Over Protective

Sorry! Tu je word y terlintas kat kpla aku lepas aku join satu group berkaitan solid food for baby ni..ya Rabbi, aku tahu, semua org nak y terbaik untuk anaknya..ade ke mak bapak nak tgk anak sakit...for sure x de kan...aku, anak batuk pun aku risau gaya singapura kene serang todak, ni kan purposely nak kasi anak sakit..ish, nauzubillah...


For a few days, aku duk perati mak bapak y duk bersosial kat group tersebut, ade several scenario y aku x berkenan...salah satu drnya, over protective..serious aku menyampah wei..itu x bleh ini x bleh...baby sifatnya x same...seriously berbeza...how can, kite kene ikot je ape y org bg makan kat anak dia, anak kite pun kene makan? X boleh lah wei.. anak hang x leh makan, anak aku mungkin bleh..please dont force people tu ikot cara ko! Nyampes je..


Yang kedua, sibuk duk kutuk nurse Kk tak tau buat kerja, x tau pasal Nutrisi baby...ko kan, kalau dah rase hebat sangat, dah rase byk sgt ilmu pasl nutrisi baby, how to give the best food for your baby, bleh x jgan duk maki org lain...aku rimas wei..group konon nak share info, tp sorang2 eksyen nak mati..x pham lah aku dgn ibu zaman sekarang ni..adooiii..skolah tinggi, adab x de..


Yang ketiga, keep complaining about their own family..x tau ke berckp kat blakang tu x elok.."stress la dgn my Mil, my baby bru masuk 6 months, tp dia sibuk suruh bagi makan bubur nasi, should be introduce puree dulu kan"..x payah nak stress sangat lah wei, laki ko dulu, kot kot umo 4 bulan dah bantai pisang lenyek! Menyakitkan hati je ade org mcm ni kan...huh!


Please la people, kerana anak sorang, ko lupe y ade hati lain nak kena jage..x de nya mati kalau anak ko makan secubit bubur tu..just untuk ambil hati MiL or ur own mum.. sikit2 nak refer internet, sikit2 nak quote ckap kawan kat fb...sedar lah wei, x payah over protective sangat anak tu...
Okey, till then..bye.

07 March 2013

Carrot Puree

semlam balik opis, lepas amik una, aku cek stock puree una dah habes..bukak frees jumpe benda kaler oren sebatang je yang comel ade dalam bekas sayur mak aku...kang kalu aku buat puree mak nak makan ape? kohkohkoh.. tapi disebabkan, makanan una lagi penting, maka, aku teruskan kan je buat puree karot tu...mak, makan benda lain okey...hohoho..sian opah una..


actually buat puree ni same saye..kalo ko x kukus, ko rebus..jangan goreng sudah..sebenarnya, mengukus karot adalah sangat lembab..tapi aku ni, ntah macam mane lambat berpikir yang karot tu keras, aku kukus jugak..lame jugak lah nak tunggu karot tu lembut...


peringatan kepada mommy mommy semua, jangan sesekali blend sayur y hendak dijadikan puree ketika sayur itu masih panas..kalau khasiat sayur x rosak, blender korang yang rosak..ekeke..


nak buat puree ni senang sangat..mule-mule sila kukus atau rebus karot..sebelum tu potong lah dulu..jangan bantai nak kukus seketul macam tu..kiamat dulu lah nak tunggu karot lembut...hohoho..pastu tu, bile karot dah lembut, sejuk kan karot, kemudian blend...kalau korang kukus, mase nak blend tu, tambah sikit air masak tau...jangan letak air paip plak..taun baby nanti..hukhukhuk..


lepas dah blend kasi lumat halus, korang buleh tapis..kalau baby dah besar, x payah lah tapis..boleh je kasi terus...kalau sesape yang pakai blender vcanggih manggis tu, x payah tapis pun x pe..macam aku, aku pakai yang cikai jer..maka, kene lah tapis..hihi...


okey..dah siap....meh meh makan anak-anak...eemmmm, kalau nak kasi baby nak nampak milky lagi, tambah EBM okey..nampak macam sedap..okey...kalau buat bubur kosong pun boleh campur puree ni satu sudu..daaaa..:)




1. sebatang karot  2. karot y dipotong /kukus   3.karot setelah di blend/ proses tapis
4. setelah ditapis  5. packaging untuk masuk freezer..save space :)

05 March 2013

Baby Cream

kan aku sibuk duk cerita pasal una selsema, hidung tersumbat, berkahak bagai sehingga terpaksa menghirup gas berbayar instead of sedut oksigen free of charge kan..phuhhhh..panjang... actually, aku dah tgk cream ni dah lame sangat dah..sakinah yang introduce kan..sakinah tu sape? ala, sakinah tu kawan kite lah..dia supplier this products.. tapi aku x beli dengan dia..maaf kina...


aku memng nak beli dengan dia, tp gile x sempat nak g bank in kat bank islam sebab aku kan pakai CIMB dan MAYBANK...payah lah nak g bank islam untuk buat pembayaran..namun, kutelah temui product ini di kuala terengganu.. oleh hal demikian, sebagai tanda mohon keampunan, aku saje pun buat iklan free untuk sakinah ni...kina, terimalah maaf org eh..hukhukhuk


sesape nak order boleh jer sms kina : 0196481735


gambar yang kat bawah ni aku capture sendiri..baru beli tadi..hihi


bau wangi and selesa sangat2..mak suke gileeer!

Kurma, Apple, Phisang Purees

Yezza...aku berjaya buat 3 lagi puree untuk una..favourite una, puree apple tu..hikhikhik..y kurma tu dia paling x suke..manis kot..

sepanjang aku duk kasi una makan kan, aku perati jer dia ni, dia ni memng suke makan ya amat, tapi kalo makanan tu dia x suke, takat 3 sudu jer dia telan..pastu dia start bukak langkah silat dia..terpelanting sudu ko tau..ganas betol anak sulong aku kan..hikhik..mak dia sopan jer..ni ikot peel ayah lettew..

aku perasan jugak (skali lagi perasan), una kalo makan puree kurma kan, dia mkan x mau tido..active semcam je..aku syak dia terlebih gula..budak terlebih gula kan aggresive..kahkahkah..hebat kan eksperimen aku kat anak sendiri...

dah dah..aku bukannya rajin nak menaip pepanjang nih.. layan kan gambar puree purian aku tu eh..semua buah aku steam dulu, kecuali kurma aku rebus...

okey..daaa...
Puree Phisang
phisang del montel..eh MONTEL je..del montel tu sos tomato
Puree Epal
Epal Fuji..mahal dowh epal ni..bencik aku
Puree Kurma
ni kurma free..muahahaha