30 July 2017

TIPS BAGAIMANA ORANG JEPUN AJAR ANAK MAKAN SAYUR

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Hai semua. 

Sihat ke? Bimbang tak bila anak makan tak menentu? Sayur tak makan, buah tak makan. Nak makan double decker je. Twisties, chocolate. Haish.

Macam mana nak ajar anak makan sayur? 

Susah tak?

Selalu orang tanya una makan sayur tak? She eats vege well. Tak tau la kot depan mama je. Tapi dia memang makan vege.

So, mama una ade baca tips macam mana orang jepun ajar anak makan sayur. Mama una simplify kan untuk korang.

Macam mana orang Jepun ajar anak makan sayur? Ikuti tips ini.




Info : kadar obesiti di jepun adalah 3% berbanding dengan Malaysia 27% 😉

Terukkan. Orang Malaysia suka sangat makan merepek. Hihi. Mama una pun.




Yang pertama. Elakkan untuk membeli makanan yang telah disediakan dipasaran. 

Walaupun kadangkala produk-produk yang dijual ini dilabel sebagai 'sihat, berkhasiat' namun ia masih merupakan makanan yang diproses dan mengandungi bahan pengawet untuk memanjangkan hayat simpanan. Jika kita masak sendiri di rumah, dah tentu tak ada bahan pengawet atau perasa tiruan. Kita juga dapat menjimatkan duit!

Ibu-ibu di Jepun sering memasak "okayu" atau bubur nasi yang dimasak dengan pelbagai sayuran seperti "endo mame" (kacang pea merah) dan juga ikan salmon.



Yang kedua. Mula awal bukan bermaksud mula beri makan sebelum waktu yang disarankan makan iaitu 6 bulan, tetapi mula memperkenalkan makanan sihat kepada bayi apabila bayi sedia menerima makanan pepejal.

Bayi akan mula 'memilih' keutamaan makanan kegemaran sebaik sahaja mereka mula makan makanan pejal. Oleh sebab itu, ibu bapa harus memastikan mereka tidak diberikan makanan junk atau makanan segera.

Pada usia 3 tahun pula, deria rasa dan tabiat pemakanan anak-anak sudah terpahat kekal dalam minda mereka. Jadi, pastikan kita sentiasa memberikan makanan yang seimbang dan bernutrisi tinggi sepanjang 3 tahun pertama ini.



Yang ketiga. Beri bayi makanan baru secara berperingkat. Elakkan daripada memperkenalkan terlalu banyak jenis makanan pada satu-satu masa. Cuba hanya satu jenis makanan bagi setiap minggu.

Menurut pakar pemakanan, ibu bapa perlu bersabar dan konsisten dengan cara ini kerana ia mengambil sekitar 15-20 kali sebelum anak betul-betul menerima perisa baru.



Seterusnya, kepelbagaian menu. Orang Jepun tidak mementingkan portion hidangan, sebaliknya mereka lebih suka dengan variasi. Walaupun mereka menghidangkan berbelas-belas jenis menu di atas meja, namun semua hidangan diisi ke dalam mangkuk-mangkuk yang kecil dan comel-comel sahaja.

Kita boleh buat yang sama, pelbagaikan menu anak. Ada buah, sayur dan protein yang berwarna warni dan pelbagai rasa.

Orang Jepun juga mengajar anak mereka untuk makan setiap jenis hidangan ini dan makan sehingga selesai.



Yang kelima. Cantik. Kanak kanak sangat cerewet apabila mereka diperkenalkan dengan makanan baru. 

Ibu-ibu di Jepun menghidangkan makanan dengan membuat bento secara berseni untuk menarik minat anak.

Mereka akan membekalkan anak dengan kotak bento setiap hari dari awal persekolahan sehingglah anak masuk ke kolej.



"Haji-no-bunka", atau budaya aib di Jepun adalah satu budaya di mana orang Jepun sering rasa malu dan aib dengan persekitaran. Orang Jepun sentiasa menjaga reputasi untuk dipandang tinggi oleh masyarakat.

Pembentukan karakter dengan rasa malu dan aib ini juga adalah salah satu bentuk hukuman disiplin di Jepun. Disebabkan itu, tiada anak-anak Jepun yang memilih-milih makanan atau membuat perangai di meja makan.

Kita boleh mengajar anak bahawa makanan adalah salah satu rezeki dan tidak boleh dibazirkan. Mereka patut berasa malu sekiranya tidak menghabiskan makanan yang dihidangkan kepada mereka.

Tapi budaya jepun dan budaya kita di Malaysia banyak berbeza.

Jika ibu masih bimbang anak tak makan sayur, mama una suggest Vitalea for Children. Multivitamin terbaik untuk anak anak daripada Shaklee.



Tablet mudah untuk dikunyah oleh anak anak.

Nak tahu lagi?

Antara 8 kebaikan vitalea for children 
  1. Mengandungi 19 nutrien penting untuk perkembangan sihat kanak-kanak
  2. Menyediakan 150% nilai harian vitamin D untuk kesihatan tulang dan gigi
  3. Memberi 100% nilai harian vitamin C
  4. Vitamin B yang menyokong fungsi sebenar proses badan manusia
  5. Berasaskan phytonutrien semulajadi
  6. Manisan semulajadi dengan Xylitol, tidak menggalakkan kaviti
  7. Kaya dengan sumber nutrien antioksidan
  8. Diperkaya dengan buah oren, anggur dan campuran perisa beri
Testimoni kanak kanak yang makan vitalea.



So, jika ibu masih bimbang kerana anak tak makan sayur, kurang selera makan, boleh dapatkan vitalea for children daripada mama una.

Hubungi mama una 0193342290 untuk dapatkan vitalea for children hari ini.

 

19 July 2017

KETUPAT SOTONG TERENGGANU

Assalamualaikum.

Hari ini mama una share pulak resepi ketupat sotong. Pernah makan tak? Ini versi terengganu.




Mama una buat 4 ekor sahaja. So resepi pun untuk 4 ekor lah.

Bahan bahan macam kat bawah ni.

1. Sotong
2. Bawang merah di mayang 
3. Halba 1/2 sudu kecil
4. Halia
5. 2 cawan Air
6. 1/2 kotak santan + 1/2 cawan air
7. Gula
8. Garam
9. Beras pulut direndam
10. Pencungkil gigi



Cara-cara:

1. Rendam dan toskan beras pulut.
2. Masukkan beras pulut kedalam sotong sebanyak 3/4 bdan sotong dan tutup kemas dengan pencungkil gigi. JANGAN PENUHKAN. nanti pulut mengembang terlebih.
3. Susun sotong yang telah di isi pulut di dalam periuk. Dan masukkan 2 cawan air bersama bahan hirisan dan halba.



4. Masak selama 15 minit.
5. Bila sotong nampak kembung, masukkan santan dan perasakan dengan gula dan garam. Kacau dengan api perlahan selama lebih kurang 10 min. 
6. Sedia untuk dihidangkan.



Yeaaa. Boleh makan.

Bagus tau untuk ibu menyusu. Sebab dia ada halba. Boleh jadi milk booster ni. 

Mesti meriah susu.

Kalau ibu tengah cari milk booster tapi tak boleh telan halba, boleh cuba supplement from shaklee.




Then kalau ada masalah penyusuan boleh wassap mama una. I am certified breastfeeding peer counselor.

Do contact me tau 🤗

Mama Una

18 July 2017

RESEPI DONUT GEBU

Assalamualaikum.

Hari ni mama una nak share resepi donut hari tu. Mama una buat donut ni last week tau. 




Donut gebu memang best. Pipi gebu flawless memang lawa😉

Okey, resepi macam ni

RESEPI DONUT GEBU 

Bahan 1:
1 paket yis kering
2 sudu susu pekat manis
2 sudu gula pasir 
1 cawan air suam
Campurkan bahan ini dan biarkan kembang




Bahan 2
4 cawan tepung gandum
2 sudu (b) marjerin/butter
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam




Ramaskan bahan-bahan 2 ini hingga jadi macam serbuk roti.
Macam gambar kat bawah ni.



Kemudian campurkan bahan 1 tadi dan gaul rata, masukan dlm bekas dan tutup biarkan selama 1 jam, Adunan memang lembik,tak perlu tambah tepung, lepas 1 jam tumbuk2 doh untuk keluarkan angin, kemudian canai dan terap menggunakan cetak donut,


Mama una tambah kaler kuning. Saja je 🤣





Biarkan Selama lebih kurang 15 minit, lepas tu boleh goreng dengan api perlahan. Angkat bila kekuningan.

Dan di salut gula.Siap.
Hihi.

Itu resepi donut. Kalaunak kulit gebu cantik boleh ambil collagen tau.

Collagen shaklee adalah yang terbaik tau. Mama Una pun amalkan collagen ni







Kesan collagen shaklee seawal selapas 5 sachet tau. 

Nak tahu lagi jom pm mama una. 0193342290.

Harga terbaik. 

Love,
Mama Una 

13 July 2017

CADANGAN SUPPLEMENT UNTUK IBU MENGANDUNG

Assalamualaikum

Mengandung penat kan. Selalu rase lesu.

So, mama una nak suggest 3 serangkai yang terbaik untuk para ibu yang mengandung.

Pertama 

✅Vitalea - ini adalah multivitamin. dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia adalah amat sesuai.



Kedua 

✅Vita C - Sustained Release Vita C. membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.




Ketiga 

✅B Complex - lengkap dengan asid folik dan 8 kumpulan vitamn B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’.




Ketiga tiga ini adalah tiga serangkai yang sangat membantu ibu sepanjang kehamilan. Insyaallah HB CANTIK, KULIT CANTIK dan IBU SUSAH JATUH SAKIT sepanjang kehamilan.



Dapatkan hari ini dengan mama una untuk harga terbaik! 👍🏻👍🏻

Mama Una

#besmartlivebetter

12 July 2017

SUP DAGING SIMPLE

Asslamualaikum.

Mama Una cuba update blog dalam kekangan masa yang sangat sangat teruk.

Tak sempat nak update sebab sakit hati tengok gambar jadi tak centre even dah centrekan.

Ada yang tahu nak buat tak? 

So hari ni kita share cara masak sup daging paling simple.




Bahan bahan

1. Daging
2. Halia
3. Sup bunjut daging / rempah 4 beradik
4. Bawang besar
5. Bawang putih
6. Garam
7. Air
8. Kentang
9. Asam keping
10. Lada hitam
11. Cili padi
12. Tomato

Cara cara:

1. Rebus daging hingga empuk bersama asam keping.
2. Masukkan halia, sup bunjut, kentang yang dah di potong. Reneh selama 15 minit.
3. Masukkan bawang putih, bawang besar, lada hitam yang ditumbuk serta cili padi. Reneh lagi 15 minit.
4. Masukkan tomato dan perasakan dengan garam. Siap.

Taraaa. Ini menu dinner mama una hari ini.







Selamat mencuba tau. Makan sup daging wajib ada omega sebotol. Untuk elak lemak lemak tu menempel kat badan.



Boleh whatsapp mama una untuk dapatkan omega tau. Bagus untuk bakar lemak dan bagi awak kurus 😊

Mama Una 

04 July 2017

TIPS MAKAN TAPI TAK GEMUK DI MUSIM RAYA

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Buat perangai lagi. 

Sibuk beraya, sibuk dengan business mama una sampai mengabaikan blog. 

Ada yang menunggu post terbaru mama una tak? Dah beli handphonebaru tapi masih tak update blog kan. Leceh sebenarnya dengan hp ni. Kalau dengan laptop senang sangat. Taip taip siap. 

Raya hari tu mama una enjoy gila. Makan sampai lupa diri. Naseb baik lecithin dan herblax ada. Tak adalah berat naik sampai bengkok jarum penimbang kan.

Alhamdulillah. Berat masih maintain 55kg tau. Mama Una makan banyak sangat. Tapi kolestrol terkawal dengan lecithin. Pastu malam nak tido telan herblax untuk flush out makanan yang tak sihat from usus. 



Korang raya macam mana? Berat berapa kilo naik? Mama una tak sabar nak share gambar raya. Tengah watermarkkan semua. Tak watermark nanti orang curi pulak kan. Mama una ni dah la jelita 🤣.

Okey, to those yang nak gurunkan berat badan, jom ler whatsapp mama una. Bajet kecik pun boleh kurus tau. Yang penting supplement lulus KKM. Tak merbahaya kepada buh pinggang awak.

Terus ambil hp tekan 0193342290. Mama Una ade je untuk guide orang yang nak kurus. 

Kalau nak order sendiri boleh klik byMamaUna dan shopping sepuas hati tau.

Jumpa lagi di lain episod. Doakan mama una rajin update blog 🤣

Love,
Mama Una