18 July 2017

RESEPI DONUT GEBU

Assalamualaikum.

Hari ni mama una nak share resepi donut hari tu. Mama una buat donut ni last week tau. 




Donut gebu memang best. Pipi gebu flawless memang lawa😉

Okey, resepi macam ni

RESEPI DONUT GEBU 

Bahan 1:
1 paket yis kering
2 sudu susu pekat manis
2 sudu gula pasir 
1 cawan air suam
Campurkan bahan ini dan biarkan kembang




Bahan 2
4 cawan tepung gandum
2 sudu (b) marjerin/butter
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam




Ramaskan bahan-bahan 2 ini hingga jadi macam serbuk roti.
Macam gambar kat bawah ni.



Kemudian campurkan bahan 1 tadi dan gaul rata, masukan dlm bekas dan tutup biarkan selama 1 jam, Adunan memang lembik,tak perlu tambah tepung, lepas 1 jam tumbuk2 doh untuk keluarkan angin, kemudian canai dan terap menggunakan cetak donut,


Mama una tambah kaler kuning. Saja je 🤣





Biarkan Selama lebih kurang 15 minit, lepas tu boleh goreng dengan api perlahan. Angkat bila kekuningan.

Dan di salut gula.Siap.
Hihi.

Itu resepi donut. Kalaunak kulit gebu cantik boleh ambil collagen tau.

Collagen shaklee adalah yang terbaik tau. Mama Una pun amalkan collagen ni







Kesan collagen shaklee seawal selapas 5 sachet tau. 

Nak tahu lagi jom pm mama una. 0193342290.

Harga terbaik. 

Love,
Mama Una 

13 July 2017

CADANGAN SUPPLEMENT UNTUK IBU MENGANDUNG

Assalamualaikum

Mengandung penat kan. Selalu rase lesu.

So, mama una nak suggest 3 serangkai yang terbaik untuk para ibu yang mengandung.

Pertama 

✅Vitalea - ini adalah multivitamin. dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia adalah amat sesuai.



Kedua 

✅Vita C - Sustained Release Vita C. membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.




Ketiga 

✅B Complex - lengkap dengan asid folik dan 8 kumpulan vitamn B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’.




Ketiga tiga ini adalah tiga serangkai yang sangat membantu ibu sepanjang kehamilan. Insyaallah HB CANTIK, KULIT CANTIK dan IBU SUSAH JATUH SAKIT sepanjang kehamilan.



Dapatkan hari ini dengan mama una untuk harga terbaik! 👍🏻👍🏻

Mama Una

#besmartlivebetter

12 July 2017

SUP DAGING SIMPLE

Asslamualaikum.

Mama Una cuba update blog dalam kekangan masa yang sangat sangat teruk.

Tak sempat nak update sebab sakit hati tengok gambar jadi tak centre even dah centrekan.

Ada yang tahu nak buat tak? 

So hari ni kita share cara masak sup daging paling simple.




Bahan bahan

1. Daging
2. Halia
3. Sup bunjut daging / rempah 4 beradik
4. Bawang besar
5. Bawang putih
6. Garam
7. Air
8. Kentang
9. Asam keping
10. Lada hitam
11. Cili padi
12. Tomato

Cara cara:

1. Rebus daging hingga empuk bersama asam keping.
2. Masukkan halia, sup bunjut, kentang yang dah di potong. Reneh selama 15 minit.
3. Masukkan bawang putih, bawang besar, lada hitam yang ditumbuk serta cili padi. Reneh lagi 15 minit.
4. Masukkan tomato dan perasakan dengan garam. Siap.

Taraaa. Ini menu dinner mama una hari ini.







Selamat mencuba tau. Makan sup daging wajib ada omega sebotol. Untuk elak lemak lemak tu menempel kat badan.



Boleh whatsapp mama una untuk dapatkan omega tau. Bagus untuk bakar lemak dan bagi awak kurus 😊

Mama Una 

04 July 2017

TIPS MAKAN TAPI TAK GEMUK DI MUSIM RAYA

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Buat perangai lagi. 

Sibuk beraya, sibuk dengan business mama una sampai mengabaikan blog. 

Ada yang menunggu post terbaru mama una tak? Dah beli handphonebaru tapi masih tak update blog kan. Leceh sebenarnya dengan hp ni. Kalau dengan laptop senang sangat. Taip taip siap. 

Raya hari tu mama una enjoy gila. Makan sampai lupa diri. Naseb baik lecithin dan herblax ada. Tak adalah berat naik sampai bengkok jarum penimbang kan.

Alhamdulillah. Berat masih maintain 55kg tau. Mama Una makan banyak sangat. Tapi kolestrol terkawal dengan lecithin. Pastu malam nak tido telan herblax untuk flush out makanan yang tak sihat from usus. 



Korang raya macam mana? Berat berapa kilo naik? Mama una tak sabar nak share gambar raya. Tengah watermarkkan semua. Tak watermark nanti orang curi pulak kan. Mama una ni dah la jelita 🤣.

Okey, to those yang nak gurunkan berat badan, jom ler whatsapp mama una. Bajet kecik pun boleh kurus tau. Yang penting supplement lulus KKM. Tak merbahaya kepada buh pinggang awak.

Terus ambil hp tekan 0193342290. Mama Una ade je untuk guide orang yang nak kurus. 

Kalau nak order sendiri boleh klik byMamaUna dan shopping sepuas hati tau.

Jumpa lagi di lain episod. Doakan mama una rajin update blog 🤣

Love,
Mama Una