27 December 2013

Sambal Nasi Lemak (versi baby)

Untuk menjimatkan masa.

Bahan bahan.
1. Ikan selayang/sardin(bukan sardin dlm tin) - buang tulang tengah.asingkan.
2. Setengah biji tomato-hiris kecil/dadukan
3. Selabu kecil bawang besar
4. Dua ulas bawang putih-ditumbuk
5. Dua inci lada hidup-ditumbuk
6. Bilis yang telah di goreng -ganti garam
7. Secawan air
8. Minyak zaitun untuk menumis

Cara cara.
1. Tumbuk semua bahan yang perlu ditumbuk dan ketepikan.
2. Tumis bahan2 sehingga naik bau, tambahkan setengah cawan air.
3. Masukkan tomato, biar sehingga mendidih.
4. Masukan potongan ikan
5. Masukkan bilis yang telah digoreng-tumbuk atau patah2 kan (kalau nak buh serbuk bilis pon boleh
7. Masukkan air setengah cawan lagi..biar sehingga ikan masak.
8. Siap.

Selamat mencuba :)

Pesanan: nasi lemak tu masak jangn letak garam la kalau nak bagi anak makan sekali..sesekali kurangkan garam bukankan sihat? Kahkahkah..okey..

27 November 2013

Garlic Butter Mee Wantan

Okey..satu resepi satu minggu okey la kan..anak pun makin besar.resepi pun dah berubah bnyak..

Bahan bahan
1. Mee wantan (better cari y muslim product sbb lg elok)
2. Mix vege ( lobak, kacang peas, sweet corn)
3. Telur
4. Stock ayam
5. Butter
6. Garlic and big onion
7. Olive oil
8. Tomato
9. Sosej

Kekdah masak
1. Celur mee wantan dan ketepikan.
2. Tumis garlic and big onion sehingga naik bau.
3. Masukkan stock ayam dan sosej dan kacau2.
4. Masukkan mix vege dan pecahkan telur.
5. Masukkan mee wantan dan butter (butter masuk kendian sebb nak kasi rase butter kau kau bukan aku aku)
6. Gaul sebati dan masukkan tomato..siap utuk dihidang..
*kalau utk tekak dewasa, buleh tambah garam and blackpepper..so, lepas masuk tomato, simpan portion utk anak and the rest taruk garam, chili powder/Blackpepper..nyum nyum

Estimate times: 10 minutes.

Ni bangun kul 7 pun sempat nak buat bekal anak, mandi mekap bagai!

23 November 2013

Resepi makanan Una

Hormon nak share resepi berkurang..yaaa..aku malas dah nak menaip..
Sekarang tiap2 pg g taska una akan bawak bekal nasi goreng, kuewtiaw gorwng, pasta keju and herbs, bubur nasi or mee sup. Tukar2 mcm tu lah menu nya.

Nanti la aku share ye..x de nafsu dah nak upload gambar bagai..maklum lah, hari2 masak benda ulang2 je..nak masak benda lain makcik kenit tu memng x nak makan.

Feberet dia nasi goreng dan pasta keju dan herbs..nanti aku share resepi okey..

Bye..

Amik syarat update blog yang berkarat..hahaha

22 October 2013

Official Kedai

Salam..just nak promote and mintak support from aku punye lovely reader..

Jom like aku punye FB shop..jual barang baby, tudung, milk booster dan sedikit perkakas dapur..seriously x reti nak explain panjang2..jom la..aku boleh bg diskaun baik punyer..kalo nak free memng x boleh la..name lagi meniaga kan..hikhikhik..

so, jom visit Great Moms Shop .. Harga boleh runding

SESAPE RAJIN BOLEY la tulung aku promote...
ala ala non official giveaway gittuew..
1. buat la post pasal FB shop aku ni and tag lah 1 org teman karib
2. bubuh gambo kat atas ni
3. like page tu
4. tinggal komen and link blog..
TUTUP: 08 NOV 2013


CENDERAHATI : 1 HELAI PRINTED SQUARE SCARFT material brocade :)



21 October 2013

Dinner Semalam

Lame aku x update blog kan..bukan ape, x de mase..mase senggang y ade terpaksa menelan jem2 di jalan raya..kelihatan sungguh sadis hidup..tp, ayuh bersyujur..ade y lebih susah di sana..kaaaannn..

Semalam macm terajin la kan..lunh masak lain..dinner masak lain..rajin sangat..hohoho..

Semlam termasak dinner untuk una jugak dan dinner untuk org dewasa..so, here we go!

10 October 2013

Anak mama

Bosan aih..opis dulu kerja melambak, opis sekrang x dak kerja..dah mcam mane? Syukur syukur..okey, aku bosan, maka, ayuh tamapal gambar anak...

Anak maaaaamaaaaa

05 October 2013

Madu kurma

Hai semua..lame jugak aku x upload post baru kan..bukan mls, tp rase mcm x de cerita..adooiii...aku dah berenti kerja kat tempat lame, sbb penat stress dan mengada, production susu pun merudum sikit..aduyai...

Sekrang aku duk amal honey dates ni..Alhamdulillah, susu bdan pekat,production okey dan una pun hepi semcam..

Itu je la aku nak share... Honey date as milk booster..boleh try..sebagai ganti buah kurma bg y malas nak mengunyah..campur dlam horlicks mahupun milo sebagai ganti gula...jom cepat2 order dgn aku..aku jual murah aje...bru nak blaja business..jual ni pun laki aku ckp x untung..hahhaa..

Wassap aku k.. 0193342290

19 September 2013

Buah Hati

Selamat pagi..grrr..makan jem la today..aku pg kerja harini somi y anto..jem ya amat..kanpe? Semua org laki anto pg kerja ke ape? Hahaha..

Bangun pgi2 tgk muka una bukan semangat nak g kerja, tp semangat nak brenti kerja..hahaha..

Buah hati mama...senyum, ketawa melalak memng boleh buat mama rindu bile duk opis..hoho..

Sambung makan jem..update blog sbg passenger dlm kereta memng cool lah kan...okes..bye

17 September 2013

Sutera Crepe

Hallo..anyone y berminat dengan kain sutera..aku buat promosi sikit..untung sikit je ni sbb baru nak blajar niaga..kalau berkenan, boleh wassap or sms aku : 019 3342290

Ni gambar n kod..sorry x teratur..anything just wassap aku k...price include postage..

Kedai Maya

Thinking of nak quit dr kerja sekarang..yeaahh baru dua minggu kerja dan aku mengalah..penat tuhan je tahu..seems like aku mengada lebih kan.,tp tubuh y merasa lebih mengerti..atleast, ade sedikit bekalan utk mencari firm lain...

Jadual kerja menggila dan tuntutan kerja y tinggi x tercapai utuk aku isteri beranak satu..grrrr..malu kat orang sangat kerja seminggu dua nak berenti..tp aku x peduli..this is my decision..mungkin rezeki di tempat lain..nak senang memng payah nak payah berenti kerja..hahaha

Okey, utk mengisi masa y bakal aku korbankan kelak, aku mulakan business kecik2..mudah mudahan berjalan lancar...do support me readers..thanks..

06 September 2013

Seminggu

Seminggu sudah aku kerja..ternyata aku cengeng sangat..5 hari kerja 4 hari menangis...over gile..penat, serabut stress semua ade..to the extend rase nak berenti keje terbongkang tido kat rumah je..gile!

Now i miss my bos, kawan opis, kwn court kat trg! Really miss them..btw, i set my own target..oh and aku pun ready untuk rase kecewa..pray to Allah everything will be okey..

Currently aku buat keje documentation sahaja..x de g cort..tp client semua speaking..terbelit lidah aku weh..nak x nak aku speaking je la..lantak la bunyi jerman ke, bangla ke..janji aku ckp..hahaha..

Itu aje..bos pernah pesan, duk kL jgn duk satu firm lame2..rajin2 kumpul ilmu...

Dan..paling pentinggggg i hope, i can go back to Terengganu! Any firm to hire me in future, please booked now..hahaha

Ok..itu aje..

03 September 2013

Minyak Naik

Hahaha

BirthdayUna

1 september is una birthday..x dan nak celebrate sbb aku buay handle adik masuk uni..anyway, kalau celebrate pun, kompem una x ingat moment indah..gitteww..hahaha

How budget i am kan..wakakaka..and tomorrow is my anivesari..ecece.2 tahun and masih mengira.anyway hidup ini sementara, ayuhgembira.. ok kuar topik..

Ayah una belikan sebiji kek utk una..syarat nak amik gambar..itu aje., una x makan pun kek tu..nah, gambo una..pakat2 la tgk.nak tido.,esok kerja dong!

:)

02 September 2013

Kumari Palany

Maka, bermula lah kehidupan sebagai seorang warga kolumpo pencari rezeki..hoish..very challenging u know..bangun awal, balik lewat..nice nice...

Here i go..x tahu berapa lame akan menetap di sini.. just counting..pray for me people..aku buat documentation aje..harap2 mudah..yeaaazzaa..

30 August 2013

Friday

Yeaaaa..dah friday...esok cuti..mueh mueh...

2 days lg peluang nak bergoleks pd waktu pg di weekday..lepas tu kene kerja dah..anyone in bangsar? Boleh la teman aku breakfast..cotcetcotcet sampai lebam..ekekeke..

Breakfat pg ni makan roti twlur je..una punye plain je..org dewase y duk dlm umah ni ber"cheese"..ok..

Resepi?? Nanti lah..lupe nak snap gambo..kang aku bg resepi x bergambor x best plak kan..

Utk hari ni meh lyn gambo una dgn roti org dewase..bye.

29 August 2013

Love Pancake

Name x bleh kalau x vogue kan..love pancake konon..padahal lempeng labu aje..haha

Bahan bahan
1. Labu
2. Tepung atta setengah mangkuk kecil
3. Sesudu tepung jagung
4. Sebiji telur sederhana saiznya
5. 6 sudu besar ebm
6. Unsalted butter
7. Setengah cawan air masak

Cara cara.
1. Rebus labu hingga empuk.
2. Lenyek labu bersama unsalted bautter sehingga sebati.
3. Masukkan tepung atta dan tepung jagung. Gaul sebati.
4. Masukkan telur dan terus gaul lagi
5. Masukkan susu dan air..
6. Kacau hingga sebati..dan perap dalam peti ais..
7. Masak dalam non stick pan..siap..

Selamat try tau..sedap tau tak..sedap!

28 August 2013

Shopping Pampers

Nak cakp..ade sale kat Aeon big Wangsa Maju..pampers drypers 2 pack RM 50 rgt..saize L 44 keping 1 pack..itu je nak ckp..hohoho

Tapi..aku x beli pun..aku p beli size L 68 keping extra 8 keping dengan harga RM 31.75.

Pk la y mane lg murah..ok tq

Resepi

Untuk hari ini..aku nak share lauk orang baru blaja masak..senang aih..hahaha..okey..lets go.

Tempoyak Fresh⊙
Bahan bahan
1. Isi durian fresh
2. Garam
3. Cili api

Cara cara
Tumbuk garam kasr dan cili api sampai lumat then campur durian..siap..
Sedap weh..sebb x masam mcm tempoyak..hahaha..

⊙Talapia Goreng Kunyit⊙
Bahan bahan.
1. Ikan talapia
2. Serbuk kunyit
3. Garam halus
4. Minyak
5. Asam jawa

Cara cara
1. Bersihkan ikan dan basuh dengan air asam jawa..x nak kasi hanyir.
2. Lumurkan serbuk kunyit dan garam halus..perap sekejap.
3. Panaskan kuali dan minyak dan goreng hingga garing..siap

⊙Tumis Bayam⊙
Bahan bahan
1. Bayam (asingkan daun dan batang)
2. Fishball
3. Lada hidup
3. Bawang besar
4. Bawang putih
5. Garam
6. Minyak untuk menumis
7. Air

Cara cara
1. Mayang bawang besar dan bawang putih, hiris lada hidup dan tumis.
2. Bile naik bau, masukkan fishball.
3. Kemudian masukkan air dan tunggu mendidih.
4. Bila mendidih, masukkan garam dan batang bayam. Kemudian barulah masukkan daun dan kacau 2 minit.
5. Tutup api dan tudung. Siap

Amik kau.. 3 resepi pejam mata pun kak enon boleh masak..hihi..ni lauk dinner kami..plus dengan ayam masak kicap..resepi ayam masak kicap aku pernah bg dah rase nya..okey..selamat cube..mueh mueh..

Oh, gambar tumis bayam tu aku taruk keropok rebus yang ade tu ha..x de fishball..hahaha..