31 July 2010

jangan kentUt Merata-Rata okey!!

giler ah.. ader orang hobi dier fart everywhere.. sengal x sengal mengentut di mana sahaj mahu kentut.. behave lah sikit sayng ooii...sayang?? bukan makna saya x sayang orang yang suke kentut.. kentut tu kan fitrah manusia.. x baik tau x sayang orang sebab suke kentut.. auucchh.. auuchh.. :)

cuba dibayang kan korang ramai-ramai duduk dalm lif satu malaysia..paham x?? ala, makna nyer satu lif tu sume ade, melayu, cina, india..wah.. semngat Mr. najib dah masuk blog saye.. hebat bukan??ok..pastukan ader orang kentut.. andalah manusia yang mempunyai hidung yang paling peka dalam lif satu malaysia itu dan merupakan orang pertama yang mengesan bau yang sungguh kurang enak itu.. ape yang akan anda lakukan??pk-pk kan lah..

situasi kedua, sedang enak duduk dalam Bas Metro ikan sardin untuk ke Ong Tai Kim (pasaraya yang paling dekat dengan Uia)..tetibe ade orang kentut.. adekah itu anda??oh mesti bukan dan tak mahu mengaku.. cube tny saye, adekah saye mengaku jika terkentut..jawapan saye??/oh tidak, saya belum berani nak buat pengakuan sebegitu..hohoho.. eh, tapi nape nak malu dah kalau terkentut.. bukan sengaja Bro..ilek la.. Fitrah manusia Kot..hahahha

situasi seterusnya, di kedai makan.. sungguh gelikan.. dah la dinding kedai makan itam..pastu ader hamba Allah yang berfitrahkan akhlak manusia terkentut pula.. adekah maseh berselra??haha..

oh.. sudah la.. kentut itu tidak salah.. lagi bgus tahan kot.. kentut perlahan-lahan..(i gelak kah kah kah tulis nie)..hahahha.. kentut pelan bau lagi busuk kot.. pengotor lah Post kali nie.. Post yang pengotor okey.. bukan saye.. atleast if dah terlepas fitrah manusia yang satu nie kat khalayak ramai, cubelah bersopan, say i'm sorry ker, ape ker..kalu naseb baik orang senyum jer, kalau dah memng naseb malang..sendiri mahu ingat lah..hahha..

psst: post nie x dapat nak bg pic cz kentut tu angin. dah try google,tapi x der lagi orang upload gambar KENTUT..cari in english pun x der..try la korang google pulak. :p

29 July 2010

Kawen itu seronok kah?

as promise..saye mahu bebel-bebel pasal kawen..kawen..kawen..lalalla~~sape nak kawen.. okey angkat kaki skang..angkat la..join saye..angkat ok..

skang nie kan kawen2 nie dah macam bukan tuntutan ibadah agama dah..kawen sebulan, next month cerai. giler senang nak kahwin cerai.. ntah kenape lah manusia skang nie.. suke ngat men kawen-kawen n men cerai-cerai..ape dah x der menan korang nak men?? bukan lah..tapi dah x der jodoh.. bnyak la korang punyer x der jodoh..

mase bercinta sume nak share, bile dah kawen, lantak la korang..suami ke kiri, isteri ke kanan..yang lagi best if ader anak..okey, ader anak dan sile anta ke rumah nenek dieorang.. suruh nenek jage..haprak tol mak bapak skang kan.. makcik yang tua tu bapak bosan besar kan mummy daddy, then, ader cucu pulak, dieorang yang kene handle..ingat bile mummy daddy dah besar atuk nenek belh honeymoon..tapi..oh..tidak..makcik-makcik dan pakcik-pakcik, sile jangan mimpi yang indah-indah..huhu

as a law student..(wah,benci tol statement nih),mengikut hukum Allah, bercerai tu x salah(apehal cite cerai dulu)..sukeati ah..sebab saye nak buat happy ending punyer post..ok.. dah kalu rase x sesuai tu buat ape nak simpan kan.. ok.. cerai..dah settle..harta sume bg ikot undang-undang..tapi nie x.. nak jugak tamak tu.. baik lelaki mahupun pompuan..saye x der lah menggalakkan bercerai, tapi dah kalu kenal baru seminggu, mentang-mentang lelaki tu hensem, poket tebal, terus ajak kawen...pas kawen tahu yang laki tu laki orang..mulah nak bercerai..yang lagi best, kawen lari..nak cerai pun kene main lari2..hah, korang ingat seronok ke kawen??hahhaa


pahami ayat nie:

 "dan janganlah kamu berkahwin Dengan perempuan-perempuan kafir musyrik sebelum mereka beriman (memeluk ugama Islam); dan Sesungguhnya seorang hamba perempuan Yang beriman itu lebih baik daripada perempuan kafir musyrik sekalipun keadaannya menarik hati kamu. dan janganlah kamu (kahwinkan perempuan-perempuan Islam) Dengan lelaki-lelaki kafir musyrik sebelum mereka beriman (memeluk ugama Islam) dan Sesungguhnya seorang hamba lelaki Yang beriman lebih baik daripada seorang lelaki musyrik, sekalipun keadaannya menarik hati kamu. (yang demikian ialah kerana orang-orang kafir itu mengajak ke neraka sedang Allah mengajak ke syurga dan memberi keampunan Dengan izinNya. dan Allah menjelaskan ayat-ayatNya (keterangan-keterangan hukumNya) kepada umat manusia, supaya mereka dapat mengambil pelajaran (daripadanya)".(al baqarah:221)

dah islam dah atur kan cane process nak kawen.. ikot lah..Insyaallah selamat dunia akhirat kan?? kenal hati budi mahluk tu.. memng dah kawen nanti baru thu da true kale,tapi atleast kite dah prepare based untuk tidak menjunam terus kebawah biler ape yang diimpi tidak secantik ape yang terjadi..kan?kan??jangan duk men hentam kromo jer..pasti kawen itu seronok...

oh yer, saye bukan ustajah ok..saye bebel ape yang saye perhati..sepanjang praktikel, kes cerai berlambak, suami kawen dua, isteri pertama mintak cerai, suami ceraikan isteri sebab pompuan lain dan sebagai nyer..huhu..

oh ok, pusing kepada bab kawen.. wohahahha..wee..weee~~ sonok kot bile kenduri kawen.. bunge2 di taman, pelamin cantek, hantaran penuh rumah,tetamu tak diundang pun turut datang..ee..x malu kan..

pasal bersanding tu issue lain..nant saye bebel pasal tu okey.. nie how to seronok kawen..xker rase rugi kan..kawen gile grand, pastu cerai.. oh my God..x suke lah..habes duet jer kan..dah start dengan something sweet, let finish it with something sweeter...tol x??

selalu lah berdoa mintak perkahwinan tu selamat dan diredhai Allah..satu lagi, jangan duk sebuk hal umah tangge orang, take care yang diri sendiri okey..Oh..seronok nyer kawen...lalalla...oh, kesimpulan yang terlampau pendek dan seperti bosan, sebab tibe-tibe baru perasan yang saye x kawen lagi rupe nyer dan idea bebel tetibe mati...OMG!!

hahaha~menarek kan men kawen2.. sumpah seronok

28 July 2010

updated esok luselah

oh..
sekarang ingat nak update belog dengan cerita yang menarek..
tetapi mals ag nak tulis..
rase nak tido dulu..

oh..
tido..sedap nyer tido lepas subuh..
tido lepas solat subuh okey..

oh..
akan update esok luse..
akan..janji..
dengan cerita yang best dalam mood yang hepi gembira..

oh..
sile tunggu..
akan...

26 July 2010

Sangat murah

oh sungguh murah.. sangat suke.. okey, bukan jualan murah seperti yang anda impikan setiap kali musim perayaan k.. bukan juga pompuan murah yang suke beli barangan time sale..oh salah eh, tu bukan pompuan murah,tu pompuan yang suke beli barang murah..

hujung minggu yang sangat ajaib dan memberangsangkan..sangat seronok dijamu dengan pelbagai makanan yang sungguh menyelerakan saye. sedap sungguh hujung minggu kalau macam ini selalu.. oh yer, sudah jahanam program diet saye.. x tahu ape akan jadi.. (okey,mulai menyesal kerana makan manyak)..terus redha jer...
ok.. nie betul-betul lemak...
<>
sangat excited makan kat Cozy Place..pamplet tu gambar eskrem yang sangat sedap (berdasarkan pamplet yer), tapi x terase sebab flavour yang saye nak tu xder stock..poodaah!

ok..air nie untuk buang lemak..sedaap

 dua bijik muffin jer saye makan.. ah.. sungguh diet.. (penipu giler)

mase duk dalam kete pun maseh sempat melantak maggi cup..
heaven kan makan maggie mase hujan..sedapp woo~

acara terakhir..penutup untuk sesi menjelajah kedai mkan pada hujung minggu.

okey, sekian laporan saye untuk tuan puan.. sungguh saye makan bnyak..tapi hanya gambaryang macam x related dengan MAKANAN yang terpaksa saye paparkan..kalau letak gambarbombang-bombang orang cakap saye berlagak.. x pun cakap, erk eleh..makan kat situ pun nak kechoh..

eh.eh.. apehal pulak saye nih merepek.. senanyer, gambar yang saye snap sume dalam hP kesayangan..hukhuk.. x sempat nak transfer masuk lappy..next time lah.. kedai-kedai yang saye lawat aderlah seperti Kenny Roges yang sungguh ayam sedap (ape nih), Cozy Place yang gaye macam British (saye x suke sangat) tapi korang patot try,dan restoren kunang-kunang kat MRR2 (thumbs up)..link promo tu yang tahun lepas punyer..hahaha..yang baru xjumpe.. actually best sangat tempat tu..eh, knape sebook promote?ntah.. saje kot, dan megi yang saye beli kat kedai mesra petronas (sungguh sedap)..

psst: minuman dan sedikit makanan tu semua saye x beli.saye mampu beli maggi jer dan terpaksa berkongsi kerna itu jer yang saye mampu..okey,bukan mampu..tapi terpaksa jimat dan catu duet..hahaha 

25 July 2010

Oh..dapat award Kot...

tanpa mengetahui kisah sebenar tetibe mendapat award dari BINTANG..oh terima kaseh kepada bintang. dan juge tanpa mengetahui ape gunenyer award, ambe pong tepek la post yang same macam ader kat blog bintang kat belog ambe ning..

oh..ok..mendapat award Cutest dari bintang..bukan saye yang cute.. belog saye lah..merepek jer korang nie.. maluu aii..hahha *perasan giler

~ award from bintang: CUTEST BLOGGER AWARD


1) Give thanks to the blogger for this award and tag.

Syukran ya Miss Bintang :)

2) ROLLERCOASTER AND CHILDREN AT THE PLAYGROUND. make 15 words from the sentence above. Dont repeat the words n make sure have meaning,
easter,chill,roster,rooter,tea,child,man,end,done,sit,ran,coast,cost,lay,rest

3) Put your transport picture when u go to school,work or campus.
picture??oh, x sempat nak snap kete bapak yang antik itu..ke kampus pula, x der sengal saye nak snap gambar Bas sani or transnasioanal.. :)

4) Put your fevret sandal or shoes.



kesukaan yang kaler merah tu..yang lain x leh nak suke sebab tu bukan sandle saye.. mak marah suke barang orang..hahaha

6)Pass kpd blogger yg lain.

1. anda mesti beri pujian kepada pemberi award..
Miss Bintang :- si puteh gebu yang baik hati

2. sila beri awards kepada 10 blogger yg lain....


(ribena belog kot cz kaler purple)
- Orked -

(feeling meeling punyer belog)
eesyaheera -
(light belog with smiling all da time)
( x mampu buat sepuluh kerna hanya tiga ini dipikirkan layak..ok..reason accepted by the owner of this belog..Trimas..)
3. anda mesti memberitahu kepada 10 blogger ini...
bukan sepuluh..tapi hnya tiga ok!! di ulang 3 shaja..kalu x bagi tahu jadi ape eh??okey2..men2 jer..jap g bagi tahu true surat layang..wee..wee~~

4. bagaimana anda boleh digelar blog yg best & great...
ala, belog saye x best pun.. bintang tu kawan saye.. dier bg lah award..promote kawan..kan?kan??hahha..
giler ah.. saye sungguh jujur..baik nyer..

-TheEnd-

23 July 2010

* Kepadamu K E K A S I H *

KepadaMu Kekasih
Aku berserah
Kerana ku tahu Kau lebih mengerti
Apa yang terlukis di cermin wajahku ini
Apa yang tersirat di hati
Bersama amali

KepadaMu Kekasih
Aku bertanya
Apakah Kau akan menerimaku kembali
Atau harus menghitung lagi
Segala jasa dan bakti
Atau harus mencampakku ke sisi
Tanpa harga diri

Hanya padaMu Kekasih
Aku tinggalkan
Jawapan yang belum ku temukan
Yang bakal aku nantikan
Bila malam menjemputku lena beradu

KepadaMu Kekasih
Aku serahkan
Jiwa dan raga
Jua segalanya
Apakah Kau akan menerima penyerahan ini
Apakah Kau akan menerimaku
Dalam keadaan begini

okey..adekah ini jiwang..tidak yer anak-anak..tidak jiwang ok..definisi jiwang bukan seperti yang saye lakukan ini.. ini name experiment diri..bukanlah..ekspresikan diri lah..

kenape tibe-tibe??hah, ingat kekasih biler x der duet..oh yer.. duet dah kering.. biler nak g cucuk nih..
ingat kekasih sebab ader masalah.. oh yer..biler masalah nak selesai..
ingat kekasih sebab lagu nie..oh naseb baik bukan sebab M. Nasir nyanyi lagu ni kan...
ingat kekasih sebab sakit.. oh, alhamdulillah saye sihat..
habes tu sebab ape??

Ok.ingat Kekasih sebab saye hambanya..hamba kekasih..okey??dah puas ati..jom same2 ingat kekasih yer tuan puan sekalian..Semoge Kekasih tidak lupekan saye..oh..manakan die penah lupekan saye.. saye jer kadang-kadang lupekan dier sebab seronok dengan hidup kat dunia yang dier bg tumpang nie..
ok..saye sayang kekasih saye..The All Mighty..yang kuat dan gagah perkasa..
dan untuk makluman tuan-puan..kite semua sedang berkongsi kekasih..Harap Maklum..

Psst:
Kite Bermadu :)

22 July 2010

sepetang bersama bantal dan tilam

wah-wah.. enak sungguh beradu di petang hari.. peluang yang selalu ader tetapi jarang-jarang dipraktikkan oleh saye.. oh mengape??bukan saye seorang yang baik, namun saye x reti untuk menidurkan diri pada waktu petang dan oleh itu malam menjadi singkat kerna waktu jam soploh mate telah layu..:)

petang khames every week for this sem, memng free giler ah.. ke"free"yan itu bersambung untk keesokan ari nyer..jumaat kelas start pukol 3..wow, kalau lah unah  umah sebelah uia..tapi apekan daya, umah wa kat Terengganu nuh hah..kompem kalau balik x sempat nak balik uia balik..hohoho..

sepetang saye menikmati tidur..semua msg, call dan ape2 lagi x der dipedulikan..ah seperti sudah duduk di luar kawasan penerimaan tiada coverage pulak..nant bangun saye reply..oo..maknanya bukan bangun terus update belog okey!!baiklah..u turn kepada topic asal yer..kalau nak tido mesti ader bantal..kalau x der bantal nant leher saket.biler leher sakit kepala x centre..okey ape yang kamu bebel hanim..cut if off..

oh, tido petang mesti tido atas tilam uia yang empuk keras itu..sebut pasal tilam kan, uia tukar tilam baru sem lepas..mak aii.. kerass woo.. tapi bukan keras macam papan.. jangan lah imagine macam tu.. kalau ia begitu maka, saya x akan ada nikmat tido petang yang memng susah nak create tuh.. hoho

sekarang sudah bangun mengdap laptop..tapi biler pandang tilam dan bantal rase macam nak sambung tido balik ajer..tapi x boleh..sebab??saye orang islam..hah??ape kaitan ko orang islam bai??orang islam x bleh sambung tido ker??

eh..eh.. bukanlah.. saye x solat asar lagi nih..sebab tadi bangun tido kul 4, maner asar lagi.. actually x lame pun saye tido..satu jam jer kalau dikira tido pukul 3.. :) aderkah itu panggil sepetang??oh mesti sebab waktu petang n bukan pagi.  :)

this thing x der gambar nak attach sebab x kan nak letak gambar rumate tido..macam kejam pulak..kenape perlu gambar rumate?? :p

psst: perlu pergi solat skang sebab nak g bukak pose sunat kat Kenny Rojes..sape nak ikot sile sms..yelah.. x main2..

20 July 2010

nah..amik ko

akkpk..ooppsss.. silap.. cube lah pk nape saye nie x suke susu.. sesuke ati jer kondem orang yang x minum susu macam saye.. ah.. susu.. saye x suke lah.. korang suke korang minum la...tapi saye x suke.. ok.. paham x?? x suke..

hoho.. ape ek isu sebenar??hah.. cani..pasal susulah..orang cakap kalu x minum susu x der kalsium..tulang x kuat.. mudah reput..gigi x cantik..ok.ok..part gigi tu i mengaku ok.. gigi saye x cantek.. adooii.. sape ade masalah??saye x suke susu nih..x suke.. dusshh.. amik ko.. sebuk..(kene tumbuk)
budak nie sah2 minum susu kan..tapi gigi x cantek jugak..thee :)

nape orang pelik kalau orang x minum susu??memng la susu bagus..bnyak khasiat..dah tu saye x suke.. nak buat macam mane..ecece..suke ati jer ikot kepale awak kan hanim?? thee :)

ape kata korang kalau orang x makan sayur?? hello, saye ni susu jer x minum tahu.. tapi sayur semua jenis saye telan..oh yer..petai tu sayur ke??tu x masuk dalam list la yer.. x bleh makan petai pening..tapi kenape orang x bising pun biler orang x makan sayur..hamboooi2..pilih kaseh r korang.. aku x minum susu bising..

dulu kan saye tgk kotak susu pun nak muntah..tapi biler dah besar citerase dah berubah.. ok.. victory!!!saye boleh tgk kotak susu dan pegang ia.. wah2. sungguh bangge..pedehal ko!pegang kotak susu pun nak bangge..eh..suke ati lah..(sungguh saye suke bergaduh dengan diri sendiri)..bla..bla..bla..

ok2..sudah2..memng susu bnyak khasiat.. akan tetapi..saye maseh tidak suke.. ohhh...tidakk..tidak suke...tidak..

sesungguh nyer saye x suke susu..ade masalah??tapi saye tidak lagi takot kepada kotak susu..lalalala..
nah buktinya..amik ko!!


nah,...amik Ko...2 gambar kot . :)

18 July 2010

hanya GambaR

~okey saye suke gambar ini~
~ini pun saye suke~
~saye suke juga ini~
~candid pun kadang-kadang jer suke~
~ni gambar xjadi name die~
~cili ini untuk satu kampung~
~gambar ini ade cerita~
~die yang menginterframe diri~

di Floria 2010 Putrajaya...
sangat suke..
mood: ketawa tanpa ade air mata yang biase mengalir
kesihatan jiwa: mengkagumkan
credit untuk: sedare Nik Azlam
untuk tontonan: Umum..

17 July 2010

L.O.V.E

Adapun orang-orang yang beriman amat sangat cintanya kepada Allah. ( Al Baqarah:165).

adapun cinta kita cukup untuk mencintai Allah??hanya Dia?? setelah diuji dengan pelbagai ujian, dan menemui pelbagai halangan,Alhamdulillah, cinta kepada Allah terase sangat tidak merugikan..x rugi ape2 pun..

mengapa?

cinta kepada Allah memberikan ketenangan yang hakiki.. berhubung dengan Allah tanpa sebarang kegagalan dan selagi itulah ketenangan dan kemarakan api cinta itu dapat dikekalkan. semua kuasa Allah yang memberikan hidayah serta petunjuk untuk mencintainya. perjanjian pernah dibuat, mungkin kah ia disedari atau hanya syarat semata-mata untuk dilahirkan dari perut seorang ibu?

saya pun tidak ingat tahu biler kah perjanjian antara saya dan yang MAHA pencipta termaktub??namun sebagai seorang muslim yang berusaha menjadi pencinta setia, saya yakin perjanjian di Loh mahfuz itu memng wujud dan itulah perjanjian yang tidak penah dikhianati oleh pihak satu lagi.. namun, apakah mungkin saya yang beriman lemah ini kekal dgn perjanjian yang tiada hitam putih ini??InsyaAllah..he knows better..

*****
pada satu masa dahulu, sebelum menjejakkan kaki dibumi Allah, segala-galanya telah ditetapkan oleh Allah yang maha berkuasa di Loh Mahfuz.. segala-galanya telah dititipkan untuk segala apa yang bakal berlaku.. semuanya nya menjadi bukti kebesaran Allah. tapi insan lemah iman yang maseh terumbang ambeng dalam percintaan dengan Allah, maseh tidak yakin dengan apa yang berlaku pada hidup nya akhirnya mati dalam keadaan yang sia-sia.Ujian perit dirasakan seperti hukuman yang tidak bersuai padan dengan keadaan nya.

"Allah hanya menguji dengan keupayaan yang kamu miliki"

Pada kejadian Lauh Mahfuz, allah s.w.t menciptakan daripada mutiara putih dan kedua tepinya daripada Ya’kut merah warnanya bersinar dan kepalanya daripada Manikam. Jarak/besarnya di antara dengannya itu bagaikan langit dan bumi dan panjangnya antara Masyrik dan Maghrib/kutub utara dan kutub selatan. Tersuratlah segala nasib amal-amal manusia, untung baik dan untung jahatnya, amal baik dan amal buruknya dan sebagainya. Allahu a’lam bissawaab. Lauh Mahfuz itu dapat dilihat oleh Malaikat ‘Izrail hanya bahagian sebelahnya sahaja dan sebahagian lagi hanya Allah yang lebih mengetahuinya. ya, itu lah loh mahfuz...kalau lah tibe2 mempunyai kuasa melihat perjanjian yang penah termeterai dahulu, mungkin kah kita merasakan ketenangan??rasanya tidak cz we always breach dat contract.

*****
dan hari ini, sekali lagi iman diuji, percintaan dengan Allah semakin dirasekan terisi, semakin beerti dan semkin manis. Percintaan kita dengan Pencipata tidak pernah sama dengan percintaan kita dengan objek yang tercipta. pengisian yang berlainan, cara layanan yang berbeza, tiada hadiah ketika hari lahir, tiada saguhati untuk usaha belajar bersungguh-sungguh, tapi sile tny diri kita, adekah kite merasa satu perasaan yang manis, yang tidak dapat digambarkan pada hari-hari tersebut. ya, itulah pencinta Special, dia mungkin tidak pernah memberikan apa yang kita mahu, tetapi sentiasa dibekalkan dengan apa yang kita perlukan. yes, oleh itu sile enjoy da Ujian..why?? sebab kite perlukan ujian untuk menjadi lebih kuat dan untuk menikmati kenikmatan syurga yang tidak dapat dibayangkan dengan kenikmatan dunia.siler enjoy sedari sedara...

iman lemah, belajar menyayangi hidup yang begitu indah. jangan mengeluh..belajar dari kesilapan dan jangan menyimpan dendam.. semua tu mkanan rohani untuk kekuatan iman. insyaAllah.. Percintaan antara saya Dan Maha Pengasih akan kekal hingga ke akhir hayat.iman yang senipis kulit bawang ini akan menjadi setebal sabut kelapa yang tebal dan boleh menyelamatkan diri ketika kelemasan dengan dugaan Allah..

be strong,
keep on smiling,
he knows better
he loves you more than other..
:)

be funny,
be beuty..
be friendly
but
don't
don't be jelous as it is a serious bad virus..

be kind,
be helpful,
be bee..
but..
don't fooling around

think about it,
faced it, and
solve it as,
avoidance is a cowardly thing to do...
:)

14 July 2010

AkuDia&Kamu

Cakap sorang-sorang :)

A sad story, but trying to make a hepi ending… =)


Saya budak baru sedang belajar..kalau salah sila maafkan (sila-sila)..salah gear

Dah lame x jumpe dier.. last jumpe she said dat dier saket.tu ke yang last?? ntah. xpasti lah. saket ape?? Ntah la.. xtahu..eh tipu.. saye tahu..sungguh saye tahu.. die saket.. badan dah kurus.. saye?? Dier dah cukup baik layan saye for 2 years time sekolah.. nie lah geng buat jahat.. but, dier manusia biase yang lakukan kesilapan.. forgiven..okey2.. dimaafkan.. memng skang nie saye x mau simpan dendam dalam hati.. meng I have a bad experience, bad story..bad fren(oh tu saye).. tap itu yang dah lepas.. now, saye berjanji nak jadi baik.. x mau jadi budak yang x matang.. gaduh2.. biar orang nak buat saye.. saye redha.. hukuman cash dari Allah kat Dunia.. Atleast saye sempat berubah before mati kan?? Oh mati..bile yer?? Awak tahu?? Tipulah..oh silap gear.. okey, sile jangan menipu saye..


Okey, baru sahaja msg saye semalam cakap nak datang bilek..berapa lame eh?? Seyesly saye terharu, why she can forgive wat saya buat kat dier tapi tidak saye (buat-buat paham lah)..hukhuk... oke2.. byk potong pulak :) cara dier, macam kiter orang x penah gaduh..oh suci nyer…suke2..tapi penah ke gaduh?? Perang dingin mungkin.. dah lame dah.. as sally said “mase boleh sembuh kan keadaan”.. ok fine.. accepted…

 
Esok, 15/7 dier nak datang bilek.. trust me,saye memg maseh suke dier tapi part perangai dier yang pelik2 tu xtahu la.hanim sile behave..xder orang prefect..perfectlah. “sometimes, kite kene time perangai buruk orang, just look at da best side of her” - quote NIK AZLAM…

“maafkan orang, jangan simpan dendam, kalau dier x mintak maaf pun,maafkan jer”-quote emak

“jangan balas ape yang orang buat kat kite, kite x rugi ape-ape pun”- quoted, jiran depan bilek

“doa senjata awak, tu jer orang bleh cakap” – quote ...

Banyak kan saye quote..dier mungkin dah berubah. Hei..awak dan berubah ke???
Hopefully..see u tomorrow evening.. Hepi Ending maybe..

Aku-saya
Die-dia
Kamu-quoted people

wat a hepi ending.kahkahkah... gelak sile2..esok sile jangan buat terharu dengan aku yer.. sekian terima kaseh.. :)


dier salah sorang disitu

10 July 2010

~MEK~

"mu cari lagu nice tajuk metafora -dgr lrik die" - soul -

Metafora by NICE

Sekerat akar mampu kuhulur padamu
Di saat dikau terkapai dan kelemasan
Di arus hidup yang tinggal sejengkal cuma
Katamu kau tak bisa berenang ke sana

Engkaulah teman tanpa sangsi dan curiga
Setelah aku mendengar lirih ratapmu
Harumnya sekuntum melati di embunan pagi
Sewaktu kita melewati sebidang tanah perkebunan
Persahabatan

Tersasar aku di dalam mentafsir
Aksara jujur dan ketelusan yang terpamer di wajahmu
Terlalu naďf untuk ku fahami
Metafora puisi dusta dan personafikasi

Sukarnya untuk aku membuktikan
Kebenaran yang berpihak padaku
Kerna peluang langsung tiada padaku
Sedarlah aku erti senyuman
Ada dendam yang tidak pernah padam
Pada lirik matamu ada pedang tajam yang merejam
Ohh….

Terima kasih atas pengalaman itu
Mengajak aku kembali mengenal diri
Terpaksa lagi menyusuri jalan-jalan sepi
Masih bisakah kutemui sekuntum melati mewangi yang tidak berduri

nak dengar lagu?? kat cNi..Klip kuat2..hahha

saya mungkin x mengerti secara keseluruhannya.. tetapi sedikit kebenaran terselit dlm lirik itu.. i thinking u want to make me understnd about something?rite soul?? i'm trying...Sesekali Diuji.. mungkin Ini lah kemampuan yang Allah berikan dan inilah ujian yang sesuai untuk saya setelah saya leka dengan  nikmat Allah maka sedikit ujian diberikan.... Got it.. All about life.. i should berdiri sendiri untuk berjaya.. masalh x pernah selesai if x hadapi..saya mungkin jahat untuk satu ketika dahulu dan bukan lagi sekarang.. BERTUKAR (jerit kuat2 macam cite kat tV tu).. .got problem?? sile hubungi talian yang anda rasa mahu.Thanks a loT for dat lyrics..i'm still trying to understand the main point...With that, i'm smiling =)

09 July 2010

hati

Cakap sorang-sorang:

nape saye selalu tak tenang?
sebab saya selalu melakukan silap.. sedar atau tidak tiap2 hari saya melakukan silap..
tanpa sedar juga saye yakin untuk tidak buat silap lagi..dan tanpa sedar juga saya mengulangi silap saya lagi...yes.. why?? semua tanpa?? because i'm human?? got Prob?

susah nak puaskan hati semua orang.. semua yang terjadi perlu diambil iktibar.. buang yang buruk amik yang jernih.. tapi x semua orang sedia nak buat.. saye?? pun mungkin susah nak maafkan orang.. then tanpa sedar itu buat hati x tenang.

rasulullah pernah pesan, jangan dikhabar berita ttg keburukan orang lain tika bersama nya.. why? because itu punca hati x tenang, senyuman tak terukir, dan pekerjaan tidak ikhlas..

kawan pernah pesan.. jangan cite aib orang..jangan hebah kan.. saye??entah.. stop.. dulu mase zaman kekanakan memng buat.. tapi dah besar.. hidup ini perjalanan yang perlu ditempuhi.. kadang2 kite hepi kadang2 kite sunyi dan kadang2 kite rase kite x der yang menyayangi.. tapi percaya dan syang pada diri sendiri adalah perkara yang paling susah dan paling penting untuk dibuat...mencari kebenaran itu x salah dan kebenaran itu penyembuh segalanya..(saye dah mengarut)

hati...
kulit hitam x semesti hati hitam.. manusia x penah lari dari lakukan kesilapan.. kalau orang buat salah kat kite kite maafkan dan if kite buat salah harap orang pun maafkan.. tapi bukan senang orang nak maafkan kite..itu bukan di bawah kawalan kite.. Hati milik Allah.. doa senjata untuk ketenangan hati.. slah besar atau kecil itu tetap salah. x der orang suke disalahkan dan ramai orang suke menyalahkan..

hati.. orang putih x semestinnya ade sekeping hati yang suci..orang putih(oh yer mat salleh) mereka putih, tapi hati x tenang sebab die maseh x terima cahaya Islam.. cahaya Iman.. tapi believe or not, kadang2 orang macam nie ebih senang memaafkan.. kenapa?? sebab mereka sentiasa cakap life is too short so, enjoy it.. kalau simpan dendam dalam hati sampai bile pun hidup x tenang.. mungkin boleh pura2.. bagi nasihat kat orang, tapi cuba tny hati...try skang.. setenang mana kamu??

saya;
xtahu la.. hidup panjang.. harapan semoga sentiasa dilindungi.. janji Allah itu pasti.. Kontrak hidup itu hakiki.. saya mahukan ketenangan hati.. bersih dari prasangka, bersih dari dendam dan bersih dari rasa untuk menyalahkan orang lain ttg kesalahan masa lampau.. kalau masa ini boleh diundur sekalipun, tidak berani untuk saya kaakan saya tidak akan melakukan kesilapan yang sama sedangkan masa itu saya tidak tahu apa yang bakal terjadi pada masa hadapan...

sahabat;
ini saya tujukan khas untuk kalian.. yang membaca diharapkan memaafkan segala kesalahan saya. tidak mampu untuk saya kembali kepada masa lalu dan berjanji untuk tidak melakukan kesalahan itu..saya maafkan kesalahan  kamu.. hanya mengharapkan ketenagan hati.. tanpa kite sedar, tanpa diketahui, saya x mampu untuk memuaskan hati kalian. saya manusia biasa yang hanya hidp untuk seketika..saya harap kalian tenang dengan Rahmat Allah...Amiin..

p/: hati...may allah berikan ketengan yang hakiki untuk saya meneruskan pengajian. semester baru bermula..cabaran dan dugaan yang baru.. semoga dilindungi Allah..
Hannaani: if u read this, saya harap awak tidak tersalah paham untuk apa2..
untuk sekelian kali, saya x mampu menyekat siapa2 membuat tafsiran akan coretan saya..HANYA DIA MENGETAHUI SEGALA.. :)

07 July 2010

SopinG lagi :)


Long cardi Drape -dark Choco

ekekeke...oppss.. salah gelak.
amik ko! saye soping lagi..
beli ini baju la..
tapi kali nie mak x tahu.. Beliau tahu sebab dier yang perlu amik dari penjual...

sudah jatuh cinta sama ini baju.. huhuhu..senang di pakai nak g cafe beli food..
oo maa aaii..saye pakai ini nak g cafe..kahkahkah..

berminat.. amik nie, cuci mate kat cni..

05 July 2010

Da Great JoB

Cakap sorang-sorang:

i asked for strength
And Allah gave me difficulties to make me strong...

i asked for wisdom
and Allah gave me problems to solve...

i asked for courge
and Allah gave me obstacles to overcome...

i asked for love
and Allah gave troubled people to help...

i asked for favours...
and Allah gave me opportunities...

maybe i received nothing i wanted but...
i received everything i needed...

tahniah untUk sarah For yoUR bEsT Performance in the exam..
Proud of u.. GReat Job..
work harder For more....
(she gOt No. 1 in mid exam)
macam promoter kan i??oh x.. i seyesly bersyukur n gumbira..
x salah pun kan... :)

Dolu-dolu dan sekarang adalah Berbeza

Teringat masa saya kecik-kecik..bosan duk dalam rumah kuar jalan2…kayuh basikal.. tapi skang x bleh dah..
Bagi yang duduk kat kampung, x der anak dare merendek petang2, kayuh beskal pusing kampung..yeahhh..itu mungkin riadah n kolot bg anak yang membesar di kota..tapi itu adalah dunia yang tercipa untuk saya. Maseh bersekolah di bndar besar kerana tuntutan hidup..namun, adat n cara didikan kampung tetap di kekal kan..

Sesekali pulang bercuti, kampung dah banyak berubah…sume dah x macam dulu lagi.. tapi saye maseh percya, adat itu maseh di amalkan

******
Dulu2 jodoh yang ditetapkan oleh orang tua itulah yang terbaik.. mak ayah x penah kenal pun b4 mereka kawen.. ya..itu saya sangat pasti..sampai dah ade sorang anak, dieorang maseh lagi belajar mengenal hati budi.. tapi hubungan kekal.. sampai ari ini.. x payah nak heboh kat orang, tgk cara mereka pun, dah tahu mereka bahagia dengan pasangan masing2…

Tapi…

Sekarang sume dah berubah.. kalau x bercinta orang cakap kolot.. tapi bagi saya itu bukan kolot. Cinta itu kurniaan Allah.. dia yang menciptakan rasa kasih dan sayng itu.. bercinta tidak salah.. itu hanya pada pandangan saya.. bukan berdasarkan mana2 hadis.. tapi biarlah cinta beralas.. mahu berjalan jauh, biarkan cinta di alas dengan Agama yang kuat dan niat yang betul. yang boleh membawa ke syurga..same seperti kita memakai alas kaki yang bersesuaian..jangan pakai heels kalau nak jogging.. nescaya itu membawa padah. Betul kan??

Namun masa berubah, bercinta seperti satu kemestian. Bercerita ttg cinta seperti satu kewajipan dan menangis kerana cinta itu mungkin satu perkara yang harus di lakukan..ADAKAH???

Mengerti hidup ini singkat, menikmati itu tidak juga salah.. tapi biar berpada-pada.. berkawan itu perlu tetapi bukan untuk kemusnahan.. cinta itu perlu di kawal dan hanya perkahwinan jalan terbaik..

Zaman sekarang, anak mudah bercinta bertahun dan berkahwin hanya sebulan.. dulu kenal sebulan dan bercinta berpuluh tahun…

semampu saye :)

03 July 2010

Ur DescripTioN Is too Much

Wee…wee…latihan Industri dah tamat.. addooiii..(eh silap)..yahooo…sungguh suke sangat.. Rase nak melompat jer lah…saye lompat awak sambut nak??
Ekekkekke.
Ni makhluk yang spent 3 months dengan saye..
Name: wanie (tapi die lagi suke orang panggil sally)
Asal: trg
Umo: tua 2 bulan dari saye..

Nah2..sile tgk..

Huhuhu.

Sadis ngat kan biler dapat description yang langsung x kene ngan diri kite..(mmg x de kene mengena pun)
Giler sedih..rase nak pg DBP nak suruh orang bg meaning dengan word yang describe kite (bukan Saye) tu..hukhuk..
dah la bnda tu x bleh cakap.. kesian die.. dier bukan bisu.. tapi memng x leh cakap..dari kecik ag macm tu..

Saye sedar bnda nie time ikkOOt si wanie nie lah…nak g tempah baju kate nyer.. tapi bawak saye pg kedai potostat..

Langsung x kene kan.. Too much lawak yang dier buat tu..
Tapi sebab tompang kete dier, saye redho jer lah,,
Ikoot jer…
Nie bukti nya…NAME KEDAI: PhOToSTAT…



KAN BETUL SAYE CAKAP.. TOO MUCH KAN…

Kat dalam tu sume baju..

Satu mesin potostat pun saye x jumpe..eee.. terang2 menipu kan..

Sedeyla…J