29 July 2010

Kawen itu seronok kah?

as promise..saye mahu bebel-bebel pasal kawen..kawen..kawen..lalalla~~sape nak kawen.. okey angkat kaki skang..angkat la..join saye..angkat ok..

skang nie kan kawen2 nie dah macam bukan tuntutan ibadah agama dah..kawen sebulan, next month cerai. giler senang nak kahwin cerai.. ntah kenape lah manusia skang nie.. suke ngat men kawen-kawen n men cerai-cerai..ape dah x der menan korang nak men?? bukan lah..tapi dah x der jodoh.. bnyak la korang punyer x der jodoh..

mase bercinta sume nak share, bile dah kawen, lantak la korang..suami ke kiri, isteri ke kanan..yang lagi best if ader anak..okey, ader anak dan sile anta ke rumah nenek dieorang.. suruh nenek jage..haprak tol mak bapak skang kan.. makcik yang tua tu bapak bosan besar kan mummy daddy, then, ader cucu pulak, dieorang yang kene handle..ingat bile mummy daddy dah besar atuk nenek belh honeymoon..tapi..oh..tidak..makcik-makcik dan pakcik-pakcik, sile jangan mimpi yang indah-indah..huhu

as a law student..(wah,benci tol statement nih),mengikut hukum Allah, bercerai tu x salah(apehal cite cerai dulu)..sukeati ah..sebab saye nak buat happy ending punyer post..ok.. dah kalu rase x sesuai tu buat ape nak simpan kan.. ok.. cerai..dah settle..harta sume bg ikot undang-undang..tapi nie x.. nak jugak tamak tu.. baik lelaki mahupun pompuan..saye x der lah menggalakkan bercerai, tapi dah kalu kenal baru seminggu, mentang-mentang lelaki tu hensem, poket tebal, terus ajak kawen...pas kawen tahu yang laki tu laki orang..mulah nak bercerai..yang lagi best, kawen lari..nak cerai pun kene main lari2..hah, korang ingat seronok ke kawen??hahhaa


pahami ayat nie:

 "dan janganlah kamu berkahwin Dengan perempuan-perempuan kafir musyrik sebelum mereka beriman (memeluk ugama Islam); dan Sesungguhnya seorang hamba perempuan Yang beriman itu lebih baik daripada perempuan kafir musyrik sekalipun keadaannya menarik hati kamu. dan janganlah kamu (kahwinkan perempuan-perempuan Islam) Dengan lelaki-lelaki kafir musyrik sebelum mereka beriman (memeluk ugama Islam) dan Sesungguhnya seorang hamba lelaki Yang beriman lebih baik daripada seorang lelaki musyrik, sekalipun keadaannya menarik hati kamu. (yang demikian ialah kerana orang-orang kafir itu mengajak ke neraka sedang Allah mengajak ke syurga dan memberi keampunan Dengan izinNya. dan Allah menjelaskan ayat-ayatNya (keterangan-keterangan hukumNya) kepada umat manusia, supaya mereka dapat mengambil pelajaran (daripadanya)".(al baqarah:221)

dah islam dah atur kan cane process nak kawen.. ikot lah..Insyaallah selamat dunia akhirat kan?? kenal hati budi mahluk tu.. memng dah kawen nanti baru thu da true kale,tapi atleast kite dah prepare based untuk tidak menjunam terus kebawah biler ape yang diimpi tidak secantik ape yang terjadi..kan?kan??jangan duk men hentam kromo jer..pasti kawen itu seronok...

oh yer, saye bukan ustajah ok..saye bebel ape yang saye perhati..sepanjang praktikel, kes cerai berlambak, suami kawen dua, isteri pertama mintak cerai, suami ceraikan isteri sebab pompuan lain dan sebagai nyer..huhu..

oh ok, pusing kepada bab kawen.. wohahahha..wee..weee~~ sonok kot bile kenduri kawen.. bunge2 di taman, pelamin cantek, hantaran penuh rumah,tetamu tak diundang pun turut datang..ee..x malu kan..

pasal bersanding tu issue lain..nant saye bebel pasal tu okey.. nie how to seronok kawen..xker rase rugi kan..kawen gile grand, pastu cerai.. oh my God..x suke lah..habes duet jer kan..dah start dengan something sweet, let finish it with something sweeter...tol x??

selalu lah berdoa mintak perkahwinan tu selamat dan diredhai Allah..satu lagi, jangan duk sebuk hal umah tangge orang, take care yang diri sendiri okey..Oh..seronok nyer kawen...lalalla...oh, kesimpulan yang terlampau pendek dan seperti bosan, sebab tibe-tibe baru perasan yang saye x kawen lagi rupe nyer dan idea bebel tetibe mati...OMG!!

hahaha~menarek kan men kawen2.. sumpah seronok

5 comments:

hannaani said...

nak kawen 3 tahun dari sekarang,bole?

Siti Nurhanim said...

ape x boleh nyer.. boleh jer...ikot turn ah..tahun depan hanis, tahun satu ag wani then awak..

Siti Nurhanim said...
This comment has been removed by the author.
NaniRostam said...

Berkahwinlah dengan orang yang mencintai kita sepenuh hati.....

Siti Nurhanim said...

auntie nani: thanks.. i will..mak pon pesan macam tue..hihi