31 May 2013

Banana cookies

Ecece..bersarang blog aku..sibuk sangat lah seminggu dua ni kan..court matter byk sangat, pastu dpt rezeki temuduga bagai, memng blog terus dilupakan...
Ok...today aku share.resepi cookies.plak ye...hihi...


Bahan bahan
1. Secawan tepung atta (tepung capati)
2.setengah cawan tepung jagung
3. 2 sudu tepung gandum
4. Sebiji pisang
5. Cream cheese sukatan ikot perasaan sendiri
6. Unsalted butter sukatan pakai andaian sendiri

Cara cara
Mudah dan sangat senang, lenyek pisang dan gaul kesemua bahan2 tu sampai sebati...dah jadi doh y x lekat kat tangan, korang rehatkan doh selama 15 minit..then bleh canai and tekap dgn acuan kuih y korang suke. Bakar pada suhu 180c selama 15-20minit..


masuk kan pisang y dah di lenyek dan terus adun
perap 15 minit
ade 3 bentuk je y aku guna



tara..siap...

Korang layan la gambar aku snap ni ye..aku x pkai rolling pin bagai nak canai doh tu..hohoho..aku pkai tangan y dicuci bersih aje..hahaha...okey bye..



19 May 2013

Bayou Lagoon Park Resort Part 4

Ni la post last pasal bayour lagoon park resort.. wee wee..this is lagoon dia..agak best kalau korang bawak anak yang dah tahu jalan, dah tahu berlari..tapi malang bg una..x tahu jalan atau berlari..dan dia hanya tahu terbang..eh eh...

una adelah makhluk yang tidak sukakan air..oleh demikian, jangan di minta gambar una bermain dalam air..mak x ade gambar una berkicauan dalam air..tgk lah pemandangan lagoon yang lenggang tanpa kunjungan sesape..hahaha..sebab aku p lagoon untuk amik gambar  mase lunch hour iaitu pukul 12 tgh hari, jngan ko tny knape x der orang mandi hokey..


okey..happy viewing people :)












13 May 2013

Kak ngoh konvokesyen

11 may..adik aku y no 2 tu konvo..di MSU..mak datuk, aku suke la environment MSU tu..mak aii..selesa bangat habaq hang...facilities sume tip top.. but, aku brani makan kacang mentah la, the fees is kompem gedebamdebom!

Today just nak ucap congratulations tu her on her convocation..may Allah always bless..

So, aku share ler gambo barang sekeping dua y aku snap tru tab..yang dalam camera, tahun 2020 la kot aku upload..hikhik..

07 May 2013

Bubur Ikan Tenggiri Panggang


pagi tadi aku mcm rajin sikit lah kan..semlam kasi una bubur ayam style aku, hari ni aku buat bubur ikan panggang plak..akceli, makanan baby ni sangat lah mudah nye..ko campak-campak dah jadi..

so, aku nak share lah bubur yang aku buat..

bahan-bahan:
1. ikan tenggiri (ikot bnyak mane yang perlu)
2.minyak zaitun
3. beras
4. spices
5. jagung
6. carrot
7. bawang besar potong dadu

cara-cara. 
1. mula mula, aku potong ikan tenggiri tu nipis nipis dan perap dengan minyak zaitun dan sedikit spices (ikot korang lah nak letak ape pun)..aku letak oregano and lada sulah sikit.
2. pastu panggang ikan tu dalam pan dan masuk kan bawang yang dipotong dadu. panggang sampai ikan masak dan bawang layu.ketepikan.
3. masak bubur nasi macam biase, letak lah jagung dan carrot terus untuk make sure benda-bendu lembut, bila air nasi dah nak kesing, masuk kan ikan panggang tadi dan kacau .
4. masak lebih kurang 15minit dan tutup api. make sure pakai api kecil sahaja..


Hanin

Huihuihui..orang sibuk hapdate pasal PRU13 aku sibuk nak hapdete makhluk comel tuhan dua ketol ni..yaa..naurah haninah in the house.. last week, after several attempt nak jumpe dis bambam girl, aku berjaya ketemu dengan dis super cute girl..geram rase nak golek2 hanin ni..


kami jumpe hari jumaat..baba n mama hanin, pick up aku n una kat umah then we spend sedikit masa di Kuala Lumpur Festival City..mahu x kaku mak masing2 duk kelek dua orang baby..Ya rabbi rase menyesal keluar sendirian tanpa ayah ayah mereka pun hade...


seb baik dua2 x meragam sangat, nak tido je buat perangai sikit, overall, it was a nice meeting.. aku plan nak ajak hanin, mama n baba dia makan kat umah next week..tapi x tau lah berjaya atau dak..


okey, just several pieces of photos.. have a look people..

tq :)
buat cAption sendiri
taaruf dengan suasanA mall dan kawan baru
ustajah hanin yeaahhh..
una budak eksyen
bukak tudung..grrr..hanin mengganas..hahaha
finally, hanin dan gojes mama :)

06 May 2013

Bayou Lagoon Park Resort Part 3

bilik, dah settle, now, aku share pasal tempat makan kat sini..or, mungkin lebih glamer kalo kite panggil coffee house.. maaf ya ibu bapak, aku ni kejakunan, maklum lah, bukan selalu duk hotel, datang pulak dari kampung diterengganu.. bnyak benda tak tahu..tapi, x per boley belajar kan..kaaaannnn..


okey, sebab somi beli kupon resort tu, maka dia datang sekali dengan pakej makan pagi atau omputeh cakap bekfast...aku x sempat nak snap gambar menu bekfast sebb pepegi aku memng sentiasa blur..yang tak blur mult dan perot jer..mihmihmih


so, hari ni, aku share pic makanan ..di selit jugak sekeping gambar budak una pipi laboohh...


enjoy okey :)

siap sedia nak terkam makanan..ekceli dia sedang merayu mintak food dekat ayah :)
nasi lemak is soo sedap.waiter kat sini insist suruh kami order nasi lemak..
poach egg with baked bean, sausage and hashbrown 8tomato n salad nak kene seboot jugak keww?
boiled egg dan........ also tamato and salad
fruits and tropicana twister..nasi goreng cine kat blakang tu amik dekat buffet..

04 May 2013

Fish Dinner

Yeaahhh..feveret aku masuk dlm perot semalam..Alhamdulillah..rezeki drpd Allah.tq somi sebb blanje aku n anak makn..

Sedap dan sesedapnya..kalau org y biase bace blog aku, agaknya mesti perasaan ade 2 3 post pasal pasar ikan ni..hihihi..aku suka benor nokkss..cume x bleh selalu makan sebab kolestrol tinggi kot..eh eh..kalo setakat kolestrol tinggi okey jugak kot..ni harga juga merobek wallet suami..

Mihmihmih..sebb u la aku syg somi..sbb slalu bawak pg makan dekat pasar ikan manhattan..wee..wee..bnyak best wooo..kali ni aku makan dekat wangsa walk..

Sebb aku hapdate tru tab, maka, aku malas nak tulis caption setiap gambar tu..korang tgk gambar pastu reka caption sendiri boley?

Okey..tq

02 May 2013

Bayou Lagoon Park Resort Part 2

Semalam aku share gambar mukadhimah resort tu je.. so, hari ni aku nak share bilik la plak..
Bilik y kami duduk adalah hilik y paling kecil disitu..dengan harga RM480, itu lah bilik y kami dapat.pakej skali dengan pakej main dekat waterpark for two and breakfast for two jugak..gambar2 yang tu aku tepek kat next post ye..
Bilik ni even harga 400++ tp sebb suami aku beli ticket kat groupon malaysia tu, maka, kami dapt haraga rm 200 per night..okey lah..bilik dengan harga mcm tu, aku rase ckup mewah lah..dengan breakfast and waterpark ticket jugak...
So, here we go..ini bilik kecil kami