07 May 2013

Bubur Ikan Tenggiri Panggang


pagi tadi aku mcm rajin sikit lah kan..semlam kasi una bubur ayam style aku, hari ni aku buat bubur ikan panggang plak..akceli, makanan baby ni sangat lah mudah nye..ko campak-campak dah jadi..

so, aku nak share lah bubur yang aku buat..

bahan-bahan:
1. ikan tenggiri (ikot bnyak mane yang perlu)
2.minyak zaitun
3. beras
4. spices
5. jagung
6. carrot
7. bawang besar potong dadu

cara-cara. 
1. mula mula, aku potong ikan tenggiri tu nipis nipis dan perap dengan minyak zaitun dan sedikit spices (ikot korang lah nak letak ape pun)..aku letak oregano and lada sulah sikit.
2. pastu panggang ikan tu dalam pan dan masuk kan bawang yang dipotong dadu. panggang sampai ikan masak dan bawang layu.ketepikan.
3. masak bubur nasi macam biase, letak lah jagung dan carrot terus untuk make sure benda-bendu lembut, bila air nasi dah nak kesing, masuk kan ikan panggang tadi dan kacau .
4. masak lebih kurang 15minit dan tutup api. make sure pakai api kecil sahaja..


1 comment:

Kisah Si Dairy said...

sedapnya...sis pun nak try jugak la