30 September 2011

Dugaan Perkahwinan

kalau buleh nampak tanggungjawab selepas berkahwin,mungkin ramai yang refuse kahwin sebab x sanggup nak pikul dose.errkk..tu pendapat ai lah kan...

terutamanya si suami, kalau terkahwin berkahwin dengan seorang pompuan yang soleh, dah siap pakej tutup aurat, solat tak tinggal, mungkin mudah sikit nak handle..tapi jangan presume orang yang tutup aurat tu x der perangai pelik-pelik..mungkin dier lebih suke bergaduh dengan ibu bapanya.. x ke tu name dugaan? macammane nak bentuk suapaya isteri menjadi lebih mendengar kata dan tidak lagi bertikam lidah dengan ibubapa??tanggungjawab suami kan?

namun, kalau dapat isteri pakej x lengkap, kepala dogol, kain sengteng cemana? ingat die anak patong nak suruh disarungnya kelubung tutup kepala..hey dey, die (isteri itu) mungkin akan jadi kan tudung sebagai fashion yang sangat eksotik dan menarik biler pemakaian tudung dihiasi dengn pin-pin kecil serata kepala..OMG..x kan buleh nak paksa isteri itu berubah serta merta..tapi, kalau suami ader niat dan berusaha nak ubah isteri untuk jadi yang terbaikuntuk dirinya, alhamdulillah..

tapi..kalau!!! suami tu x kisah pon, lantak p isteri nak pakai baju kain x cukup, baju jenis transparent, tudung pun sebagai fashion, ape nak dikato??sedih..sedih..sedih sangat..memng ler x bleh nak ubah isteri kamu tu terus kan..atleast make an initiatif..jangan duk claim, "kalau x ikhlas baik x buat"..ikhlas disisi Allah tu kite x tahu macam mane..kalau nak ikot ikhlas, x pg kije sebab kite x pernah ikhlas nak g keje kan..kite g keje sebab nak gaji jer hujung bulan..ya dak??

pk pk kan lah yer...ini, ingatan untuk ai.xsalah nak ikot fashion,tapi setiap kali anda berpakaian ingatlah, anda adalah isteri dan suami kepada hamba ALlah yang satu lagi..gerak geri,isteri adalah tanggungjawab suami kan?pelan-pelan ubah isteri yep.. part degil x dengar kata tu, pandai2 lah kontrol..ai pun degil..slow-slow lah..kalau harap nak change macam cite kartun yang bleh jerit "BERTUKAR" dan terus bertukar, baik jadi kartun jer..

p/s:habis lah kalau laki ai suruh ai pakai purdah lepas nih..errkkk

thanks:))
Glitter text generator

28 September 2011

Sakinah & Najwa's Wedding (Gambar sesat )


berikut adalah gambar-gambar yang berkaitan..sebab ai ni pro giler amikgambor, make, gambor ai tidak lah lawo mane..shaking all da wei..hahahha

husben mencari arah ke rumah najwa :)

santapan paling indah di rumah pengantin pink :)

erkkk..ai x tahu bile ai snap pic nie..tgk2 dah ader..candid kot :)

mungkin pengentin x cukup tido..nak makan pun dier lelap :)

same cantik same padan *ayat biase kan

same pink same putih *ayat luar biase

lawa kan?

pengentin dengan pengepit :)

hadirin :))
that's all that i have in my NIKON memory..pictures may be faded but memory remains..may Allah bless all of my frens :))..love to quotes this "  beautiful words from a friend" --> SYAHIDA :)

Dedikasi buat teman-teman. 


Yang dulunya masih bujang, 
tetapi kini sudah bergelar isteri orang. 
Semoga mahligai yang dibina kekal hingga akhir usia. 
Semoga akan lahir zuriat-zuriat yang menjadi penyejuk di mata.


Maaf dipinta kerana ada jemputan yang tidak dapat dipenuhi.
Maaf juga kerana hadiah tidak mampu diberi.
Cuma sekudus doa saja yang bisa mengiringi.
Agar bahtera yang dilayari dihiasi cinta nan suci.
Juga rahmat yang tidak putus-putus dari Ilahi....
Glitter text generator

27 September 2011

Perjalanan

semakin banyak hari semakin penat kot..final year final sem, cikgu pun nak xpect tinggi-tinggi x hengat pulak..hadooii...seram sejuk setiap kali masuk kelas..even lupe bawak course outline pun boleh dikire menempah maut untuk dihalau keluar..

haila, time first year dulu, rilek jer lenggang pg sane sini..x der orang nak marah pon...kalau silap jawab dalam kelas, lecturer boleh lagi senyum..tapi sekarang, kalau buat salah, boleh lah rase bebelan 8 oktaf tanpa henti..nyaring disitu..macam nie lah kan.."HABES MADU SEPAH BERPECAH"..

ish..x best pulak.boleh x nak skip fourth year nie, nak grade terus..pelis..pelis..dah nak muntah pakai baju black and white tgk nota hitam putih..cikgu jangan lah expect tinggi2..saye pun x der lah tinggi mane..kuikuikui :))

soon :)) *gambar hiasan

Glitter text generator

26 September 2011

Talian Hayat dengan yang Maha ESA

selepas diijabkabulkan, maka pelbagai tanggungjawab baru yang tergalas di bahu..kesabaran, keikhlasan dan penerimaan dalam semua perkara adalah sangat diperlukan..

mungkin kita sering lupa, bahawa merintih,merayu memohon kepada yang Esa adalah jalan terbaik selepas berusaha untuk mendapatkan sesuatu..DIA tidak pernah menghampakan hambanya yang tidak putus-putus memohon..

disini, sebgai seorang yang baru belajar menerajui alam perkahwinan, saya ingin kongsikan beberapa doa yang perlu dihafal,dan di amalkan:)


Doa memohon agar suami isteri saling menyayangi

اللَّهُمَّ حَبِّبْ عَبْدَكَ هَذَا إِلَى عِبَادِكَ الْمُؤْمِنِينَ وَحَبِّبْ إِلَيَّ الْمُؤْمِنِينَ

Maksudnya: “Ya Allah jadikanlah hamba-Mu ini mencintai orang yang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku.” (Riwayat Muslim no. 2491)

Doa agar diberi kesabaran dan kekuatan dalam rumah tangga dan kehidupan


رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْراً وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ

"Wahai Tuhan kami! Limpahkanlah sabar kepada kami, dan teguhkanlah tapak pendirian kami serta menangkanlah kami terhadap kaum yang kafir"

Surah Al Baqarah, Ayat 250

Doa agar suami isteri sekeluarga memperoleh kemudahan dan ketenangan

رَبَّنَا آتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَداً

"....Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan ugama kami".

Surah Al Kahfi, Ayat 10
mari kita sama-sama amalkannya :))
Glitter text generator

25 September 2011

Najwa's Wedding Pictures

ari tu dah tepek gambar kina dan suami kan..ari ni tepek gambar najwa pulak..huhu..jom tgk..gambar ai lamabt lagi..
korang men lawan sape makan banyak ke ape?


mak ai..law jeling..hoho

najwa x kasi tapau pun..hahaha


barisan bakal loyer!

Glitter text generator

24 September 2011

Peringatan Tegas untuk Suami TerCHENTA

kepada suami saya..berikut adalah peringatan tegas dari saya sebagai isteri.. ader perkara yang awak PERLU TAHU dan awak X PERLU PANDAI..
sile perhatikan ketegasan isteri disitu!*gambar hiasan
  1. awak perlu tahu macam mane nak mengemas sebab saye alergi dengan habuk, penyapu dan jugak alergi dengan program mengemas rumah.
  2. awak perlu tahu mane saye campak toothpaste yang baru, sabun buku, berus gigi, tuala dan lain-lain sebab saye malas nak jawab soalan same setiap kali awak memerlukan segala benda itu.
  3. awak perlu bangun awal pagi kejotkan saye untuk buat breakfast, dan lepas kejut awak boleh tido balik* ohh..i memng baik*
  4. awak tak perlu pandai memasak pun.
  5.  TAPI awak perlu telan segala apa yang saye masak.
  6. awak perlu tahu bile waktu kite patot shopping barang dapur..
  7. awak perlu jugak pandai tukar lampin anak, buat susu dan tahu macam mane nak tidor kan anak..
  8. yang las, xpayah pandai nak bodek saya untuk buat ape-ape sebab saye x makan bodek, saye makan nasi..TQ

23 September 2011

tompang tanya pasal Bintang

tanya..tanya..tanya..helo..helo..sape tahu erk, ape kesan bintang yang ade kat nuffnang tu?/selama nie tgk ade tige bintang jer..skang dah jadi 4..dah jadi macam nie..


any explanation..seyes x paham..buffered earning pun tunggang langgang agi nak paham..kohkohkoh..mintak penjelasan pelis..* jangan kerek cakap "sini bukan kaunter pertanyaan" lempang kang..errkk..joking
Glitter text generator

22 September 2011

Sakinah's Wedding Pictures

kuikuikui..gambar ai sendiri pun i x hapload lagi kan..dah rajin pulok hapload gambo orang..aiseh..nak buat cemano..photograper ai x bagi lagi gambo kat ai..yang kina nie, ai tangkap sendiri..so, buleh ah tepek kat cni pada waktu yang lebih awal..ya dak??

comel x kawan ai??hahha

in front of the room..perrghh..muke bulat lah!

lepas tgk pelamin ni, ade rase nak kawen x?

suami dan jelita :)

kawan-kawan

cam bhiasa, hantaran wajib kan :)

kin, ade simpan agi x kekni??mintak cikit

dats all :)) thanks
Glitter text generator

21 September 2011

Finally..i have to

berbulan jugak ah memendam rase..bersabar telan jer perasaan dan kehendak yang menggelegak tu..now...approval dah dapat..tapi bile pk komitmen lain, macam yang nie x layak masuk list pun..:((


what should i do..ni dah jadi keperluan atau kehendak nih..Ya Allah....
Glitter text generator

Cara nak dapatkan doodle FRee

mintak maaf kat doctor mira babanyak okey..seyes lupe nak letak doodle yang beliau buat untuk ai..ala,u ollkan tahu i ini pelupa..typing error pun banyak sebab lupe ejaan ah..kohkohkoh..kalau ikot cara ai, nak dapatkan doodle u oll kahwin ah..huhuhu..sebab i dapat doodle bile kawen..miahahahha

mase ai pakai baju pengentin, tangan ai x macam nie yep..hahahha
mungkin zaman dah canggih, hadiah pun bleh bg dalam bentuk digital sebegini..kompem x hilang kalo x delet kan??kuikuikui..

thanks to doctor mira yang baik hati sebab bagi hadiah ini..x der orang nak bagi hadiah untuk header pulok ker??huhuhu..

jom singgah belog doc mira untuk dapatkan treatment secara percuma..


Glitter text generator

20 September 2011

hadiah kawen tajaan Pensonic

perghhh..murah rezeki den..dah masukminggu kedua kawen pun, hadiah kawen mencurah-curah ke ladang gandum..kuikuikui..nie hadiah terbaru yang dapat special treatment sebab mungkin yang last dah kot..errkk,, or ade manusia di luar sane maseh mahu hulurkan hadiah kawen?? ai dan husben sedia menerima nyer..

today (19092011) dapat lagidua hadiah kawen dari teman..mungkin tajaan pensonic kot.kohkoh..satu dapat mixer, satu agi toaster..mixer tu koleksi kedua dan toaster adelah koleksi ketiga..pergggh..jimat beli barang elektrik untuk 5 tahun akan datang..boleh pakai buang x??hohoho..kejam...

yang bagi hadiah lain,jangan kecik ati sebab ai x bubuh pic hadiah korang erk..banyak hadiah nyer, yang tersesat nie jugak dapat treatment interframe masuk belok ai..ai hargai sume hadiah yang u oll bagi..x mau kecil-kecil heart tau..

nie ade sikit pic nak share..
sanggup datang memalam usung kotak nih.nakbalik baru kasik..ingat kalu kasi awal,
ai bukak awal lah tu..i matured ah..huhu

memng gaya loyer habes ah..belek & white..hahahha

taraaaa...suke..suke

toaster tu Mar and izzah bagi

p/s: cik husben, ai mintak maap sebab x tunggu u untuk bukak hadiah nih..nie i tepek gambo kat cni untuk tatapan u..say thanks to my prengs skang jugok..huhuhu.
hanis: buku pendidikan perkahwinan dah siap masuk kete husben...bace time jem kot..kohkohkoh
nani: hadiah u pun husben dah tgk jugak :)
kina: nampak x ai letak jugak hadiah u sebelah hadiah tajaan pensonic tuh?

Glitter text generator

19 September 2011

September wedding

blissful morning..weekend yang terisi dengan majlis kenduri kendara kawan-kawan..alhamdulillah, selamat berumah tangga sudah dua orang kawan..

menuju ke satu fasa hidup yang lebih teratur, bertanggungjawab mahupun memikul amanah yang baru terwujud dalm hidup..satu persatu halangan dan dugaan di tempuh..sekarang bermula episod baru sebagai seorang isteri menantu dan juga adik beradik kepada satu keluarga yang lain..

insyaAllah, mudah-mudahan, Allah s.w.t memberkati perkahwinan ini, mengurniakan zuriat yang soleh dan solehah, menjadikan kita  semua isteri-isteri yang mentaati suami..insyaAllah :)

kohkohkoh..termasuk skali gambar kawen sendiri *purposely ayte??

Glitter text generator

15 September 2011

sAje..suke-suke

baru sekrang rase nak buang terus jer column title tuh.. dah tak tahu nak campak tajuk ape kat blog..nak letak gempak-gempak pun pengisianbiase-biase jer..nak tulis dalam bahasa inggeris vocab pulak kelaut..

padahal bukan nak menceritakan sesuatu yang menarik..cume saje suke-suke nak tepek gambo makanan..kalu tepek gambo teruskan macam x syiok pulak..straight sangat arah tujuan nyer..nampak sangat macam x da modal nak menulis..

pastu dengan bangge, bebel2 sikit..daannn.................

hamik lah tgk gambar nih..
makanan suami isteri x ade rumah--->> patot nie jadi tajuk kan??


Glitter text generator

13 September 2011

Kepenatan dan Kediaman

persoalan sekarang..apekah perkahwinan tanpa rumah yang tetapamat memenatkan..tiada pilihan jawapan..hanya jawapanKEPENATAN yang terkeluar dari mulut ini..penat sangat...dah jadi suami isteri bukankah seelok nya mempunyai satu kediaman yang sempurna..

sempurna bukan seperti ini....

atau ini....



tapi cukuplah sekadar berbumbung, bermesin basuh, berpeti sejuk, television berwarna, sebuah dapur berasap  dan juga beberapa pinggan mangkuk, sudu garfu dan pencuci pinggan mangkuk..barang basic yang lain tidak lah perlu dinyatakan...

mungkin amat menjengkelkan bile setelah berkahwin hanya post mengenai perkahwinan menjadi topic yang terbincang..namun macam mane mahu dibuat..itulah yang berlegar-legar di dalam kepala hotak ini..penat-penat dan penat..tiada perkataan excited untuk memasak kepada sang suami..nak makan singgah kedai sudah...

sekarang sedang berharap, berdoa dan merayu kepada YANG ESA agar dipermudahkan kehidupan dan diberikan kesabaran yang lebih...

:)
mahu sambung buat kerja sekolah...esok sekolah dari pagi sampai tengah hari ..till then..

thanks untuk bacaan anda :)
Glitter text generator

kelas dah mule

semalam dah stat 1st class..final year final sem bermula...perasaan gundah gulana..takot, hepi cuak, sume ade..doakan semua berjalan dengan lancar.. mahu pass semua paper dan berganjak ke padang kerjaya pula...

semester ini seperti keseorangan.."lone ranger".mungkin lebih mudah bergerak sendiri tapi dalam hati tak siapa yang tahu..insyaAllah mudah-mudahan Allahpermudahkan segala urusan..mahu kan yang terbaik untuk keluarga dan suami..cheewaah..dah ader perkataan suami dalam post..hahahha

bersiap sedia ke kelas..internet ade..insyaAllah akan hapdate selalu..

thanks for reading:)
Glitter text generator

06 September 2011

Alhamdulillah

segala puji bg Allah..selesai satu majlis..insyaAllah segalanya di permudahkan..

lame jugak x dapatnak hapdate belog...visitor@reader pun dah lesap entah kemana..tapi nak buat macam mane..telah bersuami..maka segala nya kelihatan bukan mudah seperti dahulu kala lagi...kemana di mana dengan siapa semua perlu dikhabarkan..oh..indah memng indah silap langkah lain jadi nyer..

will update more soon..focusing on preparation pulang ke uia dan segala hal yang lain lagi:0 thanks for those who still spent time reading my writings :)

 no more make up..after solat:)

Glitter text generator