30 September 2010

Ikan Sedap

actually dalam tahun ini,belum sepinggan nasi lagi hanim sentuh.. konon dalam process diet..Alhamdulillah target tercapai.. cume skang saye try not to take so much lauk untuk ganti nasi.. btw, diet ade macam2 cara kan..ikot korang la nakcare ape skali pun..who cares??

untuk makluman, kalau nak diet, please take ikan..even ZACK ZUkhairi x suke ikan, pedulikan dier okey..hahahha.. dier x jual ikan.. sebab tu dier x suke ikan.. ikan bagus yer..sangat bagus. cube korang pg kedai,ader x minyak ayam??x der kan.. minyak ikan adelah.. see..ikan bagus...akan tetapi antara ikan dan ayam, saye juga maseh meminati ayam..bukan saye xsuke ayam macam mane Zack x suke ikan..SAYE ADALAH PEMINAT AYAM!!!

korang dengar cni k,..oh ok.. xleh dengar, korang bace jerlah,..sebenarnyer, saye tulis post ini bile saye terbace yang makan ikan bleh dapat anak lelaki dengan senang berbanding makan ayam.. so, tergerak hati nak post n share info ini.. saye juga pernah mendengar kecintaan menyatakan bahawa pompuan elok makan ikan kerna membantu faktor jantina anak kelak..

bnda ini saye x dapat kepastian dari mana-mana pihak yang mengamalkan pemakanan ikan, tapi daripada pemerhatian saya, orang yang duk tepi pantai biase nyer ramai anak lelaki..ini kerana mereka nelayan dan sebagai nelayan mereka bnyak makan ikan..hahahha..best x analogy saye??ok..x best :)

ok..itu shaj..lepas ini sile makan ikan..kalau nak tunggu bukti tunggu zack kawen dan tgk dier ramai anak pompuan ke laki.. if info saye salah..mmm..hohoho.. makne nyer info x bleh pakai..hahaha..
mak x makan ikan ke??

psst: saye ade sorang jer adek lelaki, manakala kecintaan ader 6 adik beradik lelaki..adakah ini bermakna mak saye x suke makan ikan dan mak kecintaan peminat ikan??

29 September 2010

terima kaseh Daun Keladi

kehADAPAN penganjur rancangan sendeloka bersama singa..eh2..bukan..kehadapan sihatimerahjambu..saye ingin mengucapkan berbanyak-banyak terima kaseh dengaN penyampaian hadiah giveaway melalui posmen..mak sudah msg tadi dan dier yang bukak hadiah itu dahulu...

mak berkata, baju macam tali bra..kahkahkahkah..kekem betul mak ini..nanti pakai mesti lah dengan inner..apedaa,mak cakp okey lah bleh pakai kerna muat..hahha..kalau x muat memng x bleh pakai..selain itu, mak juga cakap akan membawa hadiah itu ke KL pada minggu ini kerana emak yang duduk jauh di terengganu datang melawat saye yang sedang berperang dengan buku-buku untuk menjawab soalan exam yang tidak kurang senang nyer... oh tipu bukan lah.. mak datang untuk hadiri rumah terbuka..

okey lah..kepadabeliau-beliau yang agak blur dengan pengeposan post yang secara tiba-tiba ini, di harap dapat menekan HANIMMENANGLAGI untuk membaca post hanim yang x seberapa itu tetapi menang..

okey lah..sampai disini shj bebelan hanim untuk kali ini.. moga ketemu dilain lembaran..akhir kata, gambar dress akan ditepek lain kali :")
sori..no picture please :)
Sekian Terima Kseh :)

nak shopping tekan cni k .. (",)

28 September 2010

Kenape selalu tidak pikir

harap maaf, ini adalah post di kala saye sangat busy dengan tuntutan keuniversitian.. tidak mahu melupakan belog dan berkongsi Ilmu dengan para pembaca, saye maseh disini untuk memberi dan berkongsi ilmu..walaupun ia nampak remeh dan orang mencemuh saya kerna saya copy jer dari mane2 tempat yang berguna dalam web yang saye suke saye maseh tegar melaku kan nyer.. :)..nah marah marahlah..hahaha.. x suke jangan bace..


pernah kah anda terpk..


oh..jap..interprem gambar kawan2..
1) Dari bujang-kahwin No 1 ---- no.2 ----- DLL.

2) Dari pakai moto kap --- kancil-wira --- Honda ---- seterusnye..

3) Badminton ----- Golf ----

4) Rumah sewa---- rumah murah ---rumah teres --- banglow...

5) Technician ----supervisor ----- engineer --- manager...

6) Tv 14' --- 21' --- 29' ---- Home theather...

7) Sg Danga --- Tanjung Leman --- Langkawi ---- Hadnyai --- Bangkok ..

8) Dalam semua segi kita mau kanperubahan kearah yang lebih baik dan
glamour...

9) mancing kat parit /longkang ---- sungai --- kolam (bayar punye)----
laut dalam (sewa bot mewah)...... Kalong


TETAPI...

KITA JUGA LUPA...
SEMAKIN BANYAK KITA KECAPI KEJAYAAN, SEMAKIN HAMPIRLAH SAAT KEMATIAN
KITA....

DITAKUTI SEMAKIN BERJAYA, KITA SEMAKIN LUPA, SEMUA YANG KITA DAPAT
ADALAH
PEMBERIAN TUHAN...'ON LOAN'...

SETIAP KALI KITA BUAT ACTION PLAN ATAU BUAT REVISION, BERAPA BANYAKKAH
KITA MASUKKAN ITEM-ITEM YANG MEMBAWA KEARAH 'PERSEDIAN UNTUK MATI'

Umpamanya:

1) tak sembahyang ---- pastikan sembahyang-- -jadikan amalan.....

2) banyak maksiat ----- kurangkan ----- hapuskan...

3) Bangi ---- madinah ---- mekah---

4) sedekah RM1.00 ---- RM10.00 --- RM100.00/

5) sembahyang dirumah --- sembahyang di surau/mesjid. ...

6) 5 jam sehari menonton TV ----- 3 jam TV & 2 jam majlis ILMU....

7) 3 jam baca suratkabar/majallah /internet ----- 2 jam majallah/surat
khabar/internet & 1 jam membaca AL QURAN /selawat , zikir.

8) Apa apa aktiviti yang hasilnya adalah untuk AKHIRAT.

Tetapi apa yang banyak berlaku pada ZAMAN AKHIR ini ialah PERSONAL
improvement banyak kepada kearah KEDUNIAAN SEMATA. Perkara berkaitan
AKHIRAT slowly di ketepikan... .

Contohnya:

Kalau dulu rajin dan tak tinggal 5 waktu, tetapi beransur-ansur. .......

Kalau dulu tak kenal DANGDUT/KARAOKE. .. bila tuhan beri kenaikan pangkat &

gaji lebih benda seperti ni dah jadi biasa... Macam macam lagi yang kita
pun sedia maklum dan tahu... malah berlaku dikalangan ahli keluarga kita,
jiran, rakan-rakan, DLL. Jadi samalah kita membuat BALANCE ACTION PLAN,
BALANCE OBJECTIVE & TARGET dan BALANCE IMPROVEMENT.

Tuhan beri semua makhluk didunia ini 24 jam sehari, tiadalah seorang pun
yang mendapat kurang atau lebih barang sesaat pun... Tuhan juga memberi
kita peluang untuk menggunakan masa yang ada untuk di manafaatkan. ..

dengan sebaik mungkin.. Tuhan hanya mahu kita beramal selama lebih
kurang 40~~50 tahun demi untuk mendapat balasan Syurga untuk selamanya...

infiniti...

beramaL laH sebeLUm tErlambaT..
hiDuP di duniA hnayalaH pinjamaN sementara...hargaI yanG dataNg..doakaN keamaNAAn UntuK yang telaH tiada

_AlLah akaN memBerI apEr yanG kitER perlukaN di duNIa..bukaNNya apa yaNg kita ingInkaN_
waLLaHu a'LAm..

26 September 2010

Ini Adalah saya

tadi saye jalan2 kat facebook kawan..jumpe satu aplikasi..trylah..and the jawapan is like this...saye tepek jawapan kat cni sebab ini belog saye dan its mine storagebox..lalu saye boleh menletak ape2 hakperibadi saye disini..
untuk pengetahun saye dan pembaca, saye suke sangat analysis a.k.a jawapan ini..


For Siti Nurhanim whose their name start with letter S, below are the analysis result :
For you, it is pleasure before business. You can be romantically idealistic to a fault and is capable of much sensuality. But you never loose control of your emotions. Once you make the commitment you stick like glue. You could get jealous and possessive (this always happen). You tend to be very selfish often regarding yourself as the only human being on the planet(basic of human being is selfish).. You like being the center of attention. You are very caring sensitive, private & sometimes very passive. Turned on by soft lights, romantic thoughts. When it gets down to the nitty-gritty, you are an expert. You know all the little tricks of the trade, can play any role, or any game, and take your love life very seriously. You dont fool around. You have the patience to wait for the right person to come along. You are very generous & giving, often selfless. You are kind nature & sweet, which is found to be attractive by many. You are a good friend (i'm not really a gud friend because i have bad experience about friendship).

25 September 2010

contest Bersama Si Kecil

yang paling penting untuk korang tahu, kontest nie expired pada 10 Oktober..sepuluh okey...

untuk itu, mari menatap gambar saye comot dan sikecil comel dahulu...

:)
ok..name beliau adalah SIti Nurhanim..oh salah..itu name saye.. Beliau ialah Ahmad Rakin bin Ahmad Hafez..seorang anak kepada kawan sekolah rendah yang paling tinggi dan paling awal kawen...nenek Rakin cakap, rakin nie ikot muke mak dier..oh, x kan saye nak tepek gambar muke mak rakin kan..nanti kontest ini bertajuk "kontest bersama mak si kecil" dah kompem penyertaan di riject...

selain itu, untuk pengetahuan,pic nie snap time reunion skolah rendah ari tu.. bertarikh 15/9..x silap 5or 6 Syawal..macam tulah lebey kurang..mak Rakin satu-satu nyer geng skolah rendah saye yang dah kawen..woooiii..macam cite mak Sikecil dah.hoho..

time reunion, saye dukung budak kecik ini..kalau x dukung x kan ader pic macam nie..huhu..kawan-kawansaye cakap, saye dah boleh kawen..dah boleh jadi mak orang..sume sibuk suruh saye kawen cepat..tapi saye cakap :

"ape ko ingat kawen arini esok bleh dapat anak"

ok..sekian terima kaseh...

****************
sile tekan untuk menyertai Kontest...

dan untuk memenuhi kehendak penyertaan..saye menTag kawan2 yang saye jumpe semasa blogwalking..hoho..sile sertai kontest cik penganjur..

Again..ini Keputusan yang Salah

sungguh x sangka..cempedak jadi nangka..huh..dah lame sungguh kenal..tapi rase mungkin perkenalan x mematangkan..dan ia memusnahkan perhubungan..hahahha..ape ntah nak cite.. mungkin sepatot nyer tulis tajuk , KAWAN SAYE YANG KEDEKUT ... :)

today, i go for a movie with kawan..being so xcited, even x dapat nak tgk muvie yang di impikan, saye memilih cerita Charlie St Clouds shj..okey lah..not bad..namun..merasakan ini adlah keputusan yang salah apabila, kegembiraan menjadi malapetaka terburuk..

layak kan dipanggil teman??walaupun sudah di pesan, jangan mengungkit dan jangan berkira about money, tapi maseh juga dibuat perkara yang dibenci saya..saya bukan sangat cerewet, tapi i got rules..kalau nak berkawan, biar ikhlas jangan buat ape yang saye x suke kerna saye pun x buat ape yang awak xsuke..anda tahu, tiada service panggung wayang diberikan secara percuma..tiket perlu dibeli..dibeli dengan duet..ia..money..uang..tapi biase lah..duet, bleh bawak malapetaka..x da duet bawak bncana..

tiket saya dibayar teman.. at counter, dier cakap, la, dier kena bayar..saya buat2 pekak..later saya blanje makan kat KFC..mungkin lah x setanding dengan harga tiket dier yang di bayar tadi..tapi..OMG..one more time.dier cakap saye x mau bayar tiket wayang tadi..bukan saye x mampu bayar..tapi .., selama ini bukan saye berkira pun kalu kuar makan same2..

haish..sungguh sedih..sampai x kuar air mata nak nangis..ape daa..macam maner bleh kwan dengan dier..Incik Belog..sori, i terpost bnda yang i sendiri x suke..tapi x per..kawan selama nyer.. saye trime cara kawan saya tapi..give me time..i'm also an ordinary human being like u :) i'm sori to post dis at public, but u know me well..

psst: kecintaan..u know better.Thanks For the happiness..

Cantik x?


24 September 2010

Cerita Kontest Nadia

nie kisah 22/9..hanim terjumpa kontest kat blog seorang rakan..mule2 ingat x mau sertai ini kontest..namun begitu...apekan daya biler diri ini menyukai barangan free..hah??korang cakap ape?? x dengar lah?? saye nie ape??ape??-abaikan bile korang terbace ape yang korang x paham kerana kadng-kadang saye pun x paham..hahaha

*******************************


mari2 anak-anak berjalan2 di belog ciki nadia ini.. yang menarik nyer, background cik nadia aderlah kain baju kurung..hah??x paham.. ni haa...nadia nie guna kain baju kurung dier yang xtra buat background untuk blog dier..menarek x??hahha...nanti ader lah tu nak tiru...sebenarnyer bukan macam tu.risau pulak saye takot ader blogger yang pg kedai jahit untuk mintak perca kain untuk dibuat background blog..hahaha..sile jangan..yang sebenar macam ini...background blog dier tu, dier pakai gambar bunge tecik-tecik..tomey ngat..huh..tetibe jadi pelat..pang sket..huhu..so,pade firasat saye background sebegitu menampak kan seperti kain baju kurung yang belum dijahit..nice bangat..huhu

hanim tag beberapa orang untuk support kontest nadia k:)
untuk join,klik jer nadia punyer kontest tu yer..untuk syarat-syarat yang lain hanim memng dah kompem ikot dan layak untuk menyertai..

oh..sungguh..hanim dah mati kutu untuk cite pasal blog nadia.. x tahu ape yang nak tulis..knape x tahu sebab ini kontest ad hoc.. x sempat nak xplore bnyak-banyak kat blog nadia tu. ;).yang hanim tahu pasal background jer..-ape la hanim nie, sume orang bleh cite pasal background..kechoh..hoho.x per lah..nak tulis surat pendek untuk nadia..

kepada nadia;
kontest ini hanim sertai atas dasar untuk men'support'rakan-blogger yang x jemu nak buat kontest dan menaja hadiah free untuk orang-orang seperti hanim..lantas..untuk itu, hanim mengharapkan agar usaha hanim ini dihargai..cheewaah..hahahaa..sebelum berakhirnye warkah ini, bacelah serangkap pantun ciptaan hanim..hahahha

kaen baju kurung pilihan background nadia,
pilihan dipuji cantik oleh si hanim
hari ini hanim join kontest nadia
esok-esok nadia join la pulak kontest hanim

terima kaseh :)
psst: ape ntah pantun tu..shhh..diam..jangan komplen x sedap..hahha

23 September 2010

a smaLL reminder

reminder to myself: (and sharing with frens) 


sometime when the people we love are sick, they don't need our sympathy. they don't need our cries. what they need is people who treat them like a friend and not like a patient. someone who cheer them up and do things for them. lighten their emotional burden and other burdens. sometime is just better to stay away than to be near.

22 September 2010

Bersahur Bersama sang Suami

tepat pukul 4.30 pagi, suami mengejutkan saya..oh..dah boleh sahur katanya..saya terus bangun, cuci muka ,gosok gigi dan turun ke dapur..bukak peti ais, keluarkan ayam yang dah diperap dengan kunyit dan garam..amik kuali, panaskan minyak.. lantas menggoreng ayam..

mendengar orang menuruni tangga, oh, suami sudah turun..mesti dia sudah tergoda dengan bau ayam yang sedang digoreng..nasi dalam periuk, lebih waktu berbuka semlaam saya panaskan..oh senang nyer..pastu saye meneruskan penggorengan ayam..suami masuk ke dapur.. duduk dikerusi..saji di atas meja di bukak.. dia bangun, berjalan ke almari dan mengambil kicap..

suami: Makan ayam panas-panas dengan kicap sedap..timun ada??



saya hanya menggelengkan kepala..tanda tiada..suami senyum shaja..10 minit kemudian, ayam masak..saya hidang kan..sekali lagi bukak peti ais, kuarkan jus oren..sahur dengan jus oren pagi itu..hebat sekali..tibe-tibe terpandang salad..oh ader salad..boleh makan..saye cuci salad dan hidang..

kemudian..tiba masa makan.. suami makan penuh berselera..saya hanya memerhati..entah mengapa saya merasa kenyang melihat sang suami makan..tiba-tiba..terdengar lagu Maher Zain di dendangkan..saye cuba mendengar dengan teliti..mencari dari mana arah bunyi itu..sape pulak yang pasang lagu pagi2 ini.. dirumah hanya kami berdua..

agak lama lagu itu dimainkan..tiba-tiba saye tersedar..ooo..alarm clock rupe nyer..tgk jam dah pukul 6.15 a.m..

puase macam ner nih..dah imsak rupenyer??yang tadi semua itu ape??haish, saye x kawen lagi..dah sah itu hanya mimpi.dan melihat alam sekeliling, saye maseh di atas katil di dalm bilik kecil di UIA...MISS SAHUR hari tu :)

psst:gambar ayam tu goreng time bulan puase tahun lepas :)

20 September 2010

gA dari SihatiMerahjambu

sejak akhir-akhir ini saye slalu lupe untuk memberi tips kepada orang ramai..huh, ape kamu pikir ade orang nak dengar tips dari kamu itu?? oh..sungguh menyampah!

tapi ape boley buat..hanim yang kurang kesedaran sivik tentang suke perasaan sorang2 maseh ingin memberi tips..ape tips nyer??

begini: apakah fesyen yang sesuai untuk makhluk berbadan gempal seperti saya??

bentuk mcm kita ni mesti pandai balance kan yg atas dgn bawah...means kalau pakai seluar mesti cari yg boot cut....elakkan pakai baju yg lengan tiga suku cos it'll make ur upper torso shorter. seeloknya pakai blouse atau shirt long sleeve.

avoid details like gathers, laces and such pada bahagian atas baju. neck line v adalah yg paling flattering...avoid boat neck sbb it'll make us look even wider up there.
sile suka pada princess cut blouse....slim cut dari bahu ke bust dan flare out ke bawah lepas punggung.
 
-bernama-
 
**********************
 
ok..yang sebenar nyer saye nak join GA seorang teman.SIHATIMERAHJAMBU. jadi untuk menunjuk kan bahawa saye layak menerima hadiah dari beliau, maka saye telah memukadhimahkan post untuk Entry Ga dengan tips yang sangat berguna untuk saya kerana....anda akan tahu selepas ini..tungguuu~~~



ader beberapa perkara yang perlu dilakukan oleh saye..

1.Proud to be MALAYSIANS...others than that are NOT ALLOWED!
saye memng rakyat malaysia yang sejati

2.Tekan butang FOLLOWERS...mestilah kene jadi my followers..kalau tak,nanti camne nak tahu menang ke tak..betul tak kawankawan?
dah pun.. sebelum join saye dah jadi follower

3.POST ENTRY ab0ut this giveaway and LINK to my blog
ookk..nanti kite men link2 k..

4.Put this BANNER AT SIDEBAR blog u0lls and LINK to this giveaway
tepek banner pun sudah

5.Setelah post..POSTKAN LINK YOUR ENTRY kat comment box entry ni supaye senang untuk saye terjah blog uolls..
lepas post ni saye buat :)

6.Yang terakhir TAG 2 ORANG rakan bloggers anda."sharing is caring"

oh..teruja nyer saye..hadiah nyer pulak boleh pilih yer anak-anak..tapi saye x mau pilih lah.. saye suke akan suprise(tipu)..sebenarnyer...saye rambang mate nak pilih yang mane.. so.. kepada penganjur, apekah kirenyer anda menghadiahkan kpda saye dress yang anda rase menawan bile dipakai oleh saye.. selain itu juga..pihak penganjur, saye tidak pernah memakai dress..maka, indah sungguh moment bile penganjur dapat menjadi orang yang menyebabkan saye memakai dress..aw..aw..aw..Hebat x saye mengampu untuk menang??

ok..itu saye.. sekian terima kaseh :)

Hanim Suke tido Merata-rata

maka, bermulah lah perceritaan Siti Nurhanim...pada satu hari..saye bangun bagi..mandi..gosok gigi..kemudian...ah..sambung sendiri...

okey..pada hari itu saye ke mCD..kerna mahu ketemu samarakan-rakan sekolah lama.. pg nya di ambil oleh rakan di rumah seorang rakan...bace bnyak kali baru paham kot :)..saje buat korang pening...

lepas itu make ke MCD.. biase lah..jumpe rakan..lame x jumpe rakan..menu utama..mestilah makanan mCD.. xkan nak makan ayam KFC..ape dah tebiat?? oh tidak..maseh waras..kemudian..bersembang sampai hampir pengsan...

lebih kurang 5 jam..tinggal; di MCD bersama rakan-rakan..bergelak ketawa sampai ader orang pandang sebab jeles tgk kami gembira..kemudian order makanan sampai penuh meja dan kami mampu habeskan nyer kerna kami bukan dari golongan syaitan iaitu suke membazir...

topic hangatyang dibincangkan ialah perkahwinan..oh..si Alya mahukan lelaki dari keturunan Arab??saye?? melayu pun cukuplah..Ayie..suke kan perempuan yang putih pucat seperti mayat..Nik..entah ape taste maseh mencari mungkin..yang pasti berakhlak terpuji..MaS..ingin kan yang berpendidikan..adekah benar??Anum..hanya memerhati dan gelak sekali..Ezzah..saye xtahu..ape lelaki pilihan mu rakan?

APER KAITAN DENGAN TAJUK POST??

mempunyai kamera canggih (kawan saye) dan saye yang raut wajah langsung x jelita terus menjadi maken x jelita bile saye dibuktikan suke tido dalam gambar..mari menatap wajah saye tido dalam iman :)

otw nak tido niee..;)
tengah panas dan tengah salam..maseh boleh tido..:)
tido sambil pegang eskrem style jugak..ya dak??

nie dah puas tidoo :)
thanks to all girl friends..to ALya, i'm taking these photos from uR facebook and i acknowledged ur works..hoho..no plagiat okey?? i'm da future lawyer :)...hahahha

ini ayie..sume gambar dier buat muke pelik2 :)
psst: kisah ini mungkin ade sambungan..tapi x tahu bile lah

Saye Menang moto

a short post but meaningful..
tobat mengada biler bace tajuk post..penipu betul.. sejak biler ntah saye masuk kontest permotoran ini..hahaha..
arakian diceritakan tentang saye memenangi kontest GiveAway anjuran UMNo bahagian Lahad Datu..oh..menipu lagi..dah la..

saye dapat duet raye soploh ringgit hasil usaha nkeras mencipta post KAD RAYA  untuk menyertai kontest yang dianjurkan oleh INcik Asy..hoho.hadiah disampaikan melalui posmen..lihat..ini lah hadiah nyer..sekian terima kasih :)
hahha.. x nampak kan..mane bleh bace kadraye orang.rahsia lah :)

Duet itu penting ;)


18 September 2010

terima Kasih bLoggEr

untuk sekian kali nyer hanim sudah bersiap sedia segala baju dan kueh mueh rya.. semua disumbat ke dlam beg.. sudah habes cooti raye maka hanim pun pulang ke rumah singgah di Gumbak..Hoh..x suke cooti..mengape?? sebab lepas cooti kompem kene pulang ke penjara UIA..oh.. x suke.. tapi.. kadang2 suke jugak.. ah.. dah macam ape cakap belit2.hahha

ok.. untuk pertama nyer, jangan salahkan hanim biler hanim x sempat nak berkunjung ke blog2 kalian walaupun kalian meninggalkan jejak secara tegar di tempat meninggal kan jejak.. terima kasih berkunjung yer sayang2 semua..hanim bukan x mau singgah..tapi busy.. x sempat..post nie pun buat cepat2..nak tido..esok nak balik Uia.. kucar kacir punyer ayat..dah..jangan pK banyak2..

nie hanim nak share pic raye yang kunun nyer best sebab hanim beraya sakan..hah..x paham lagi??x per lah.. tgk gambar jer lah okey..saye pun x reti nak cakap aper lagi nih..kepala duk pk keje skolah kat asrama tue..macam budak skolah sungguh saya! hahaha

okey2..jom tgk gambar hanim yang di edit kerna gambar saye x cantik kalau saye edit..ADER MASALAH ke??hoho

x paham motif gambar??sile jangan tny..


terpaksa gune frame besar nak tutup dinding umah buruk :)


saye jer single..hihi

kecik-kecik dah ajak pakwe datang beraya.. naseb baik baju x matching..kalau x, saye humban masuk baldi..gatal!
sopan lah konon datang rumah..padahal ari2 lingkup jer..

kompem makcik nih marah letak gambo dier kat cni..hahaha at least bukan kat fb kan??


psst: ni jer gambar sebab x der orang nak layan saye berpotosoot..exclusive sebab saye x upload gamabr nie kat pesbuk..kalu budak2 umah upload x tahu yer.. itu tetap bukan saye :) maseh exclusive!

15 September 2010

a lot of story

sungguh hanim banyak story nak cerita tapi x mampu nak berblog pada zaman dirumah.. busy dengan kerja rumah hasil daripada kerajinan cikgu dekat uia bg kerja.. 

adooii..
tunggu.. hanim ader bnyak cite nak story especially cerita hanim handle reunion untuk kawan2 mase skolah rendah.. oMG.. next time i nak datang jer.. x mau handle.. x reti..pening..susah nak puaskan hati semua.. ashhh..

ok.. x sempat nak bebel dah.. mate penat, mulut letih.. daa~

:)

photoshoot memalam :p

14 September 2010

Ape dah jadi??

sungguh sebook beraya sampai blog terabai.. kesian blog.. mesti kecik hati dengan saya.. dah jadi anak tiri bile raya datang.. ish2.. x per belog.. sabar.. jangan sedih2 yer belog.. hidup nie macam nie lah.. ader up and down.. kadang-kadang awak hepi..kadang-kadang awak x hepi.. belog paham ke x ape yang saya cakap ini.. hah?? x paham??

dah la.. penat jer saye cakap panjang2.. blog x jugak amik peduli..padanlah blog di anak tirikan bile raya sesekali datang :)

******************************

raya tahun nie x tau nak komen aper.. macam2 kisah ngeri terjadi kan?? bapak kesian biler dapat tahu Datuk Sosilawati kene bunuh.. kene bakar pulak tu.. pastu abu buang kat sungai.. hadooii.. dah macam praktis of orang hindu.. buang abu mayat kat sungai ganges.. eh betul ker??

manusia kat bumi sermkin kejam kan?? alo2.. dan2 nie jugak saye raye nak naik filgt pg pluto ke, marikh ker..tapi kang nant orang cakap saye kufur nikmat pulak.. dah elok2 Allah bg duduk kat bumi gatei pulak nak pg duduk kat planet lain.. ape hal nyer.. ish...

korang perasaan tak, bulan puase banyak kes bunuh kaN?? ada 2, 3 kes yang still x tahu motif pembunuhan..best sangat ke men bunuh2..pelik kan??manusia semakin bertamadun semakin kreatif.. dah tu semkain suke mencuba bnda pelik2..sume lupe Allah biler dah terlalu pandai.. ish.. konpius nyer...biler dah jadi macam tu mula lah, kill here..kill there..

oh.. saye merepek di pagi hari.. Hobi kOt..hoho..dah la..

sebab raye tahun nie x berape macam nak raya, maka saye sampai hari ini x upload gambar raya.. 

psst: dah..memng x der gambar pun untuk post kali nie.. jangan duk scroll atas bawah.. :p

10 September 2010

Ingatan Copy paste untuk saye

SAYANGI IBU, BAPA, MENTUA SAMA RATA..

ini artikel kecintaan yang bagi. slow and steady tapi sungguh menusuk hati sanubari.. tapi x per, dalam bulan syawal yang penuh keberkatan, mari kite berkonsi ilmu yer anak-anak.. tentang menjaga hati orang tua..perlu?? yer.. sangat perlu sebab kite semua akan tua dan tiada antara kite yang suke dilayan tanpa hormat atau ditendang kekiri dan kekanan tanpa layanan minimum..bnda copy paste.. sile jangan bising cakap saye malas nak buat post menarek..hoho
mari saksikan..

JIKA Allah menurunkan hidayah, segeralah bertaubat tetapi apa caranya jika orang tua sudah meninggal dunia sedangkan ketika hidupnya kita pernah menderhaka kepada mereka?
Maka ziarahilah pusara ibu bapa dan bacakan ayat suci untuknya. Jumpa kembali kawan baik ibu bapa atau jiran yang masih ada dan berbuat baik kepada mereka. Sedekahkan kepada masjid atas nama ibu bapa. Walaupun ibu bapa sudah meninggal, minta maaf berkali-kali semoga mereka berdua reda dan Allah mengampunkan dosa. Allah Maha Pengampun dan luas rahmat-Nya tetapi jangan pula mengambil kesempatan untuk berbuat jahat, kemudian baru hendak bertaubat. Hidup tidak tenteram atau bala akan diterima. Cuba kita perhatikan kemalangan yang berlaku setiap hari. Contohnya, tayar kereta pecah, jangan lihat dengan mata kasar, tetapi cuba selidiki kesalahan yang kita lakukan hari ini. Pertama, bagaimana hubungan kita dengan Allah? Jika semuanya baik, turun ke peringkat kedua, bagaimana pula hubungan kita dengan ibu bapa? Pastikan hubungan kita dengan ibu bapa sentiasa harmoni dan lancar. Tidak rugi menjalin hubungan baik kerana hayat mereka bukanlah terlalu panjang untuk bersama kita. Lazimnya dalam hubungan ini, ibu yang dilebihkan sedangkan bapa menjeruk perasaan kerana tidak dipedulikan anak. Hubungan dengan bapa sepatutnya sama dengan ibu tetapi dalam konteks Islam, kalau berlaku pertembungan, Rasulullah meminta ibu didahulukan. Tiga kali ibu memanggil, barulah sekali kepada bapa. Bagaimanapun, sebaik-baiknya kasih sayang dan perhatian biar sama agar kedua-duanya tidak berkecil hati. Begitu juga dengan nenek, walaupun kata-katanya ada yang mengarut tetapi jangan melawan di depan mereka. Sebenarnya, golongan nyanyuk dan tua mencabar kesabaran kita. Walaupun Allah tidak mengambil kira kata-kata mereka, kita wajib mentaati dan menghormati golongan tua. Mentua juga mesti dimuliakan seperti kita menghormati orang tua sendiri. Jika mereka berkecil hati, samalah seperti tersinggung hati ibu bapa kita. Kita sayang anaknya, jadi mengapa tidak turut menyayangi orang yang melahirkannya? Saya tahu, ada menantu berkecil hati dan memendam rasa terhadap mentua yang terlalu mengambil berat terhadap anaknya. Bersabarlah dan jalin hubungan baik kerana taraf mereka sama seperti ibu bapa kandung. Kewajipan anak lelaki, pertama kepada Allah, kedua kepada Rasul dan ketiga kepada ibu dan ibu mentua manakala keempat bapa dan bapa mentua. Kelima barulah isteri. Jadi, isteri kena faham jika suami sayang dan melebihkan ibu bapa kerana itu memang wajar. Sebaliknya, anak perempuan, yang pertama Allah, kedua Rasul dan ketiga suami. Jalan pintas ke syurga bagi anak selain Allah adalah ibu bapanya. Perasaan mentua perlu dijunjung kerana mereka berhak ke atas menantu. Seperti kisah Nabi Allah Ibrahim dengan anaknya Nabi Ismail. Suatu hari Nabi Ibrahim ke rumah anaknya dan kebetulan Nabi Ismail tidak ada di rumah. Isterinya pun tidak mengenali mentuanya. Menantunya berkasar, menyebabkan Nabi Ibrahim berkecil hati tetapi sebelum pulang, Nabi Ibrahim berpesan kepada menantunya itu, meminta suaminya menukar alang rumah kepada yang baru. Apabila Nabi Ismail pulang ke rumah, isterinya menggambarkan rupa lelaki berkenaan yang menyampaikan pesanan. Nabi Ismail sedar, itu adalah bapanya. Nabi Ismail insaf di sebalik simbolik kata-kata bapanya bahawa isterinya bukan daripada kalangan wanita yang berakhlak, lalu diceraikan. Kemudian Nabi Ismail berkahwin kali kedua dan bapanya masih tidak mengenali menantu. Sekali lagi Nabi Ibrahim melawat dan menantunya melayan dengan bersopan santun walaupun tidak kenal siapa baginda. Nabi Ibrahim tertarik dan sebelum pulang, baginda berpesan lagi, dengan mengatakan alang rumah anaknya sudah cukup baik dan jangan ditukar kepada yang lain.

***********************************************************

ok..sudah..renung-renungkan lah..saye pun bukan berhati mulia sangat.. maseh belajar.. esok2 dah kawen x der ter'DERHAKA' sebab jeles bile suami lebihkan mak beliau..sang kecintaan juga turut perlu mengingatkan diri agar menjaga hati mentua seperti hati ibunya..janji Allah itu pasti..aturan nya suatu yang hakiki..bersyukur selagi bernafas..dan menghormati selagi berkesempatan..

lastly..may Allah bless all of u with Hari Raya yang Sungguh Meriah..
saya lukis..pandai x??

07 September 2010

Lelaki x kan ingat bnda remeh temeh

hari tu datang sorang hamba Allah nie.. datang ke bilik.. buat ape?? oh mesti la datang untuk menggunakan printing service yang diprovidedkan oleh saye.. dari first year kot buat service printing nih.. hasil nyer?? dah 3 biji printer saye gune..

latest one nieh, modal dalam setengah ribu jugak..agak2 boleh ke cover balik modal tu??berbaloi ke x?? oh itulah name nyer business.. kene berani amik risiko.. bgus jugak kan saye nih.. kecik-kecik dah pandai business-business..
*perasaan kecik kot..dah layak jadi mummy orang dah.. hoho

***********************************

berkaitan dengan tajuk post.. baru2 nie, terengganu dikejut kan dengan letupan yang sungguh membawa padah sehinggakan merAGUT NYAWA SEORANG BUDAK LELAKI..budak pompuan panjng umo sket time budak-budak sebab x men mercun pelik-pelik..tapi dah besar free-free mati time nak beranak anak luar nikah..yang konpius nyer, kalau mati time beranak kire syahid kecik kan,tapi dah kalo mati sebab beranak anak luar nikah dan x sempat tobat tu cane pulak??

tgk..saye selalu berlari-lari dari tajuk itu.. ee..piat telinge kang...

ok..kite sambung yer..focus..focus..
mase kecik-kecik dulu kan, kalau raye wajib beli lilin kaler-kaler tue.. kalau dulu rase nyer harga dier 50sen jer..tu mase saye darjah 2..biler dah masuk tahap dua harga lilin dah jadi 60sen..eh harga lilin ikot tahap sekolah ker??jangan tny.. saye pun x tahu..
amik lilin adek untuk masuk blog

pastu bnda lain yang wajib ader ialah tanglung..tanglung tu kene bawak pakai kayu.. biase nyer lepas beli tanglung, operasi keliling kampung cari kayu terus bermula..pastu jumpe bawak balik umah.. banding dengan teman seperkampungan kayu sape lagi cantik..kayu tu buat "holder" lilin tanglung lah.

yang paling famous nyer bunge api lah.. sungguh femes.. kalau men bunge api mesti batuk-batuk lepas tu sebab terhirup asap bunge api..huhu..kisah saye bermula dengan bunge api..
maseh snap gambar harta adek untuk belog
jangn cepat bosan biler bace belog saye, sebab saye mudah deviate from the title of the blog post..yeaahhaa...

mase saye umo dalam 5 tahun, umah nenek maseh ader serambi lagi.. kazen-kazen yang duk KL balik kampung awal untuk beraya dengan kazen yang sungguh comel (saya)..owh..perasaan sangat..

maka, malam sebelum raye, kami sempat men bunge api atas serambi umah nenek..bukan saye panggil nenek..tapi panggil Tok..cross nenek sekarang..ssreett...ini gambar tok.
cik kazen yang kecik, tok, dan saye..
mase tu seronok sangat men bunge api kan.. tetibe kazen saye tercucuk bunge api yang panas dan sedang menyala tu kat telinge saye..bnda tu jadi mase saye duduk kat atas serambi dan die berdiri sambil melompat-lompat kegumbiraan kerna baru jumpe bunge api.Kl x der bunge api mase tu..huh, penipu! aduuuuhhh.. sakit..tapi x der paper.. saye melalak jer...

setahun selepas itu, kejadian same berulang, tetapi mase dan mangse bertukar, kazen saye pula yang dicucuk bunge api oleh saye.. woha! dendam terbayar cash.. delay 1 tahun jer..kah..kah.kah..

tobat, saye x niat nak buat jahat macam tu..tak tersengaja..bile raye saye ingat kejadian itu..tapi beliau mungkin langsung x hengat..knape?? sebab kazen saye lelaki dan Lelaki x kan ingat bnda remeh temeh ini..sekian terima kaseh..

06 September 2010

Award from Stranger

hoyeh..hoyeh.. seperti sedkit glamer setelah dapat award suke berjalan dari Simple yani.. first time tgk gamabar saye rase nak gelak.. hahaha.. sejak biler buat blogwalking pakai kaki??or kasut kat kaki.. kadang2 buat blogwalking dengan baju tido, kain batik dan kadang-kadang x sempat cuci muke..gigi??weh.. gosok lah.. adooii..jangan jadi PENGOT sangat lah..hahahaha

sudah!
****************************************
award kaki jalan

misi hanim untuk hari ini aderlah membeli award kepada orang yang memang hanim x kenal.. okey..kawan-kawan yang terkenal dan fofular jangan bersedih..oh..ko x kisah..okey..

sebelum itu mari saye memperkenal kan rakan blogger untuk pengunjung dan pembaca serta peninggal jejak tegar kat belog saye..

mempersembahakn..SIMPLyanie...okey..sile klik sekarang..S>E>K>A>R>A>N>G...

sudah.. ini soalan yang perlu saye jawab...

1.apa yang bermain di fikiran skarang ni?
kalau saye modify soalan untuk award nie boleh??


2.apakah nama samaran aku?

sepet..sebab mate sangat bulat :)


3.berikan 3 orang yang anda sayang
3 jer??maner cukup??sebab tu saye cakap nak modify soalan..hahahha

4.panggilan aku untuk si dia
si dia??sape??
mak? i panggil mummy timah
ayah??- daddy hassan
pakwe??- my gebu..oh TIPU

5.hadiah yang u all impikan dari seseorang yang istimewa.

x pernah impikan..sumpah! ikot lah nak percaya ke x..hahaha

6.blog mane yang anda suke visit.

blog...blog...oh..rase macam betul2 nak modify soalan

7.tagkan 15 blogger.
limo belas???
x mau.. nak buat 5 jer.. yes..hanim sungguh degil dan x menjawab soalan.. sape marah cepat cakap!!

izzati..pink love-love..ader 105 follower setakat hari ini
huda..ader background bintang...post terakhir bosan kalau orang x pedulikan kita..pg bace
atira..background belang-belang..ader lagu..suke makan bnyak-banyak
cik pieka..budak nie pun pink..ader 445 follower
tuan nurAtirah..nie lagi pink..siap ader robot2..pg blog dier skang

saye bukan tag jer.. siap dapat ulasan lagi..huhuh..kalu buat untuk 15 orang kompem bengkak jari..MELAMAPU!

Selendang Raye yang Panjang


ok..adek-adek sekalian.. kakak hanim telah pulang ke kampung halaman untuk menyambut anak bulan yang bakal lahir suatu hari nanti...ohh..macam seperti metafora sungguh ayat kakak hanim.. mengape yer?? oh.. ini kerana kakak hanim sungguh gembira.. mengapa??

wah..wah.. sungguh ingin mengetahui yer adek2 sekarang akan kegumbiraan kakak hanim.. ah.. sudah.. itu rahsia mengapa kak hanim gumbira seprti ini..

ok..
hari ini saya mahu menjelaskan beberapa perkara yang tidak jelas..
pertama.. saye pompuan yang belum monopus dan kompem2 saye saye telah meninggalkan puase..dah jangan tny lagi lepas nie.. x suke soalan macam nie..JELAS KAN??
yang kedua..kepada abang-abang yang layak dipanggil pakcik dan kakak-kakak yang dipanggil makcik.. anda semua perlu menyediakan duet raya kepada saya..JELAS JUGA!!
yang ketiga..saye x pernah buat kueh raya selama hidup 22 tahun..hoyeh..hoyeh.. kakak hanim bukan seperti mak Hamis jalikha yang mampu buat kueh yang sangat sodap sampai tgk gambar perot dah bunyi2.. ok..saye telah mempromote sebuah blog untuk kalian..pahala-pahala come to me..hoho..

promosi tamat!

***************************

sebenar nyer nak cite pasal selendang panajng yang perlu dibelit2 untuk dipakai.. dua tiga hari sebelum pulang ke rumah..saye telah mencuba pesen sebegini.. huh.. susah doh.. saye x berpuas ati untuk memakai pesen seperti ini.. selepas itu saye memulakan perjalanan mengg"google" cara pakai selendang panjang agar x terbelit-belit macam ular sawa belit ayam katik..oh..itu melampau..

yang saya perasaan.. selendang yang panjang2 yang nipis dengan corak giler sungguh cantek itu telah menyebabkan saye jatuh cinta untuk mencuba nyer.. selendang itu murah sahaja okey.. satu 8rgt, 2 15rgt.. kalu malas nak pg kat pasar malam beli, sile bukak pesbuk dan beli online.. cume perlu tambah kos penghantaran sebanyak dua tiga posen.. okey..itu tipu..

bace lagi..jangan bosan..

nie cara pakai tudung yang saye suke.. comel jer sbab tutup aurat..tapi bile saye pakai saye modify sikit..sikit ajer.. x banyak...
yang penting beli tudung yang cantik.. nanti hang pa bleh nampak tudung tu cantik..kah..kah..kah..
oh..jangan lupe beli anak tudung cotton untuk mengelak kan tudung anda tercabut time makan rendang yang keras macam ubi kayu x empuk..oh mesti bukan rendang mak korang :)
cara ini cantek..kalau dah tahu..diam2
ini saye..okey x??
biler agak-gak korang x cantik pakai selendang pnjang.. sile edit.. tapi jangan macam ini
psst; kompem bukan bnda ini saye pakai untuk raye kali ini... skang bleh stop bace :)