28 August 2013

Resepi

Untuk hari ini..aku nak share lauk orang baru blaja masak..senang aih..hahaha..okey..lets go.

Tempoyak Fresh⊙
Bahan bahan
1. Isi durian fresh
2. Garam
3. Cili api

Cara cara
Tumbuk garam kasr dan cili api sampai lumat then campur durian..siap..
Sedap weh..sebb x masam mcm tempoyak..hahaha..

⊙Talapia Goreng Kunyit⊙
Bahan bahan.
1. Ikan talapia
2. Serbuk kunyit
3. Garam halus
4. Minyak
5. Asam jawa

Cara cara
1. Bersihkan ikan dan basuh dengan air asam jawa..x nak kasi hanyir.
2. Lumurkan serbuk kunyit dan garam halus..perap sekejap.
3. Panaskan kuali dan minyak dan goreng hingga garing..siap

⊙Tumis Bayam⊙
Bahan bahan
1. Bayam (asingkan daun dan batang)
2. Fishball
3. Lada hidup
3. Bawang besar
4. Bawang putih
5. Garam
6. Minyak untuk menumis
7. Air

Cara cara
1. Mayang bawang besar dan bawang putih, hiris lada hidup dan tumis.
2. Bile naik bau, masukkan fishball.
3. Kemudian masukkan air dan tunggu mendidih.
4. Bila mendidih, masukkan garam dan batang bayam. Kemudian barulah masukkan daun dan kacau 2 minit.
5. Tutup api dan tudung. Siap

Amik kau.. 3 resepi pejam mata pun kak enon boleh masak..hihi..ni lauk dinner kami..plus dengan ayam masak kicap..resepi ayam masak kicap aku pernah bg dah rase nya..okey..selamat cube..mueh mueh..

Oh, gambar tumis bayam tu aku taruk keropok rebus yang ade tu ha..x de fishball..hahaha..

No comments: