kesibukan x menghalang aku masak di dapur. huhu..bunyi seakan hebat sangat etelah pulang dari kerja dan membanting tulang menyediakan jjuadah berbuka puasa di dapur.
aku just nak share resepi mee kari.
Resepi aku ikot kepala. Ni bahan2. Kalau x jadi x tau. Hihi.
Bahan2:
1. Bawang besar
2. Bawang putih
3. Lengkuas
4. Halia
Blend semua nya.
5. Serai di ketuk
6. Cili kisar
7. Santan
8. Minyak utk menumis
9. Serbuk kari campur dengan air asam jawa.
10. Garam
11. Daging/ayam/kerang(rebus dahulu), fishball
12. Telur direbus
13. Sawi
14. Taugeh
Cara2:
1. Tumis bahan kisar plus cili kisar plus serai sampai naik bau.
2. Masuk kan serbuk kari y dicampur air asam jawa. Masak hingga garing
3. Masukkan segal jenis daging dan santan. Kacau
4. Tambah garam dan tunggu sampai mendidih pecah minyak. Siap
5. Mee kuning, sawi, taugeh celur sebelum hidang. Siap
p/s: jangan tany kenapa x letak rempak adik beradik tu..hahaha..sebenarnya aku lupe nak masukkan.wakaka.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment