26 November 2010

aYam dan Helang

helang dan ayam..tahu x??kisah mase kecik2 kot..kesah macam mane ayam dan helang bergaduh??hukhuk..

dulu ayam dan helang baik2..baik..pastu ayam pinjam jarum kat helang dan ayam hilang kan jarum tu..pastu bile helang claim jarum..ayam x dapat bg sebab jarum tu dah hilang..sampai hari ini ayam duk kais2 tanah nak carik jarum tu..tapi memeng x jumpe la kan..

kalau kite pandai, kisah helang dan ayam nie dekat dengan kehidupan kite seharian..bile yang berkuasa memberi pertolongan kepada yang lemah, sile lah hargai dengan sebaik-baik nyer..jaga amanah..jangan ambil sambil lewa jer..jangan pk mentang2 orang tu berkuasa berharta, baik budi, dier x pk nak kan balasan baik lepas dier bg pertolongan..ingat, semua yang memberi pasti ingin menerima..bukan yang same tapi mungkin yang setimpal..

itu sahaja..

thanks for reading

2 comments:

THE LEKAT LEKIT STORY said...

maybe kamu sedangkan point kan seseorang dari kiasan tu kan???

haNem said...

mmm..mungkin yer dan mungkin jugak tidak..perangai manusia x bleh agak..kadang2 bertindak tanpa sedari kite adalah ayam :)