nie nak kongsi satu petua yang bagus jugak lah untuk memastikan makanan kite masak itu sedap..masam, masin,masin..actually, mungkin x kan jadi all thetime..tapi kalau amalkan, insyaAllah makanan tu habes dimakan..
semalam, balik dari kerja pukul 4.15, sampai umah dalam 4.45, singsing lengan baju terus duk dapur..keletung,kelentang buat inti Pie TEe..nak jadi cite, garam tertumpah kot..then, termasen ah benda tu..buat kerja aci nak cepat jer memng ah..tapix per..dimaafkan sebab kesilapan teknikal dan memng haram pun kulit pie tie yang dibeli kat giant tu x sedap (test time bukak puase lah)..dan itu adalah fail yang terbesar untuk semalam...
Pie Tee |
lepas tu, basuh ikan pari nak buat asam pedas..errkk..first time buat tau x!..tapi x nak kalah,sebab, pie tee tu tahu dah fail sebab garam tumpah..so, tips yang yang kongsi ni macam ni, setiap kerja yang kite nak buat mesti ikhlas tau..IKHLAS...kemudian,setiappekerjaan itu dimulakan dengan BISMILLAH...then, bile nak basuh ikan atau ayam atau sayur, SELAWAT KEATAS NABI...then,bile semua benda dah masuk periuk, kite nak taruk garam kan, AMIK GARAM DENGAN TANGAN KANAN (garam kasar okey lah, kalau pakai garam halus, sile pakai sudu), selawat then yakinlah bahawa garam itu sudah cukup untuk hasilkan rasa makanan yang lazat.. :)
asam Pedas Ikan Pari..bleh tahan lah :) |
thanks for reading :)
2 comments:
Kak Hanim, share ah resipi Pai Tee.
nanti eden share hokeh
Post a Comment