06 August 2011

kasik Recepi Pie Tee

ade makcik kocik mintak recepi pie tee yang x jadik tu..aiishh..malu pulok rasenyer..macam lah buat pie tee tu jadik..haram x jadi..mungkin sebab men rembat kulit pie tee yang x sedap tu kat giant..kalu nak sedap kene usaha lebih buat kulit pie tee sendiri..baru kruk2 bunyi nyer...

pie tee nie lebeh kurang popia jer..cume x berbungkus..inti, nak pakai inti popia pun boleh jugak kot..tapi rase nyer, alang2 nak buat kan, buat ah ikot resepi betol..

okey..untuk kulit dier tu...
1. tepung gandum
2.sedikit tepung beras..(cikit jer tau..x same bnyak dengan tepung gandum..sikit sangat)
3. telur
4.secubit garam
5.minyak satu periuk
6.air (pakai ais kalau nak kulit bunyi kruk kruk)
7.acuan (bleh dapat kat kedai kueh..kalu kat trg, pasar kedai payang ader )

rendam macam nie..kasi tenggelam
pastukan, bancuh sume bahan tu..jangan bekat sangat dan jangan cair sangat..kasi melekat dekat acuan tu sudah lah..pastu goreng dengan minyak yang panas..kasi acuan tu tenggelam dalam minyak hokey...

pastu untuk inti pulak:
1.Udang (udang lagi best dari ayamsebab rase manis)
2.Carrot (kene parout halus)
3.Sekuang (pun di parut)
4. cili merah, hijau (pakai cili benggala kalau x nak pedas)
5. lada sulah
6.garam
7.bawang merah/besar (dihiris)
8.bawang putih (ketuk)
9. minyak jagung

mula-mula, tumis bawang tuh,dah nampak layu dan naik bau, masuk kan udang tu..udang kan cepat masak, agak2 udang masak, masuk kan sume sayur mayur, lada sulah, garam..kacau kejap jer kasi rase sebati..pastu angkat..jangan bagi layu sangat.. x sedap nanti..nak best, tambah sos tiram satu sudu..tapi awas, takot masin :)

dah siap inti tu, sile lah dalam kulit pie tee..dan hidang...
amik sebijik untuk berbuka


dier ade sos,tapi sebab saye malas,saye makan dengan sos cili life sahaja.. TQ :)

thanks for reading :)



Glow text generator

4 comments:

Beeha B. said...

goreng tu lame ke dok..ke agak2 garing terus angkat?

eesyaheera said...

Yeyyyyy, salu ee makan Pie Tee kat Chicken Rice Shop.

haNem said...

beeha: x payah lame pon..biler perang teros angkat..

ee: k'hanim pun makan kat chicken rice shop jugok..huhu

Masmira Masri said...

perghh sedapnyer............teringin nk rasa nih

visit ok
http://myaleo.blogspot.com/2012/07/bawal-bercorak-buatkan-anda-lebih-ceria.html