pie tee nie lebeh kurang popia jer..cume x berbungkus..inti, nak pakai inti popia pun boleh jugak kot..tapi rase nyer, alang2 nak buat kan, buat ah ikot resepi betol..
okey..untuk kulit dier tu...
1. tepung gandum
2.sedikit tepung beras..(cikit jer tau..x same bnyak dengan tepung gandum..sikit sangat)
3. telur
4.secubit garam
5.minyak satu periuk
6.air (pakai ais kalau nak kulit bunyi kruk kruk)
7.acuan (bleh dapat kat kedai kueh..kalu kat trg, pasar kedai payang ader )
rendam macam nie..kasi tenggelam |
pastu untuk inti pulak:
1.Udang (udang lagi best dari ayamsebab rase manis)
2.Carrot (kene parout halus)
3.Sekuang (pun di parut)
4. cili merah, hijau (pakai cili benggala kalau x nak pedas)
5. lada sulah
6.garam
7.bawang merah/besar (dihiris)
8.bawang putih (ketuk)
9. minyak jagung
mula-mula, tumis bawang tuh,dah nampak layu dan naik bau, masuk kan udang tu..udang kan cepat masak, agak2 udang masak, masuk kan sume sayur mayur, lada sulah, garam..kacau kejap jer kasi rase sebati..pastu angkat..jangan bagi layu sangat.. x sedap nanti..nak best, tambah sos tiram satu sudu..tapi awas, takot masin :)
dah siap inti tu, sile lah dalam kulit pie tee..dan hidang...
amik sebijik untuk berbuka |
dier ade sos,tapi sebab saye malas,saye makan dengan sos cili life sahaja.. TQ :)
thanks for reading :)
4 comments:
goreng tu lame ke dok..ke agak2 garing terus angkat?
Yeyyyyy, salu ee makan Pie Tee kat Chicken Rice Shop.
beeha: x payah lame pon..biler perang teros angkat..
ee: k'hanim pun makan kat chicken rice shop jugok..huhu
perghh sedapnyer............teringin nk rasa nih
visit ok
http://myaleo.blogspot.com/2012/07/bawal-bercorak-buatkan-anda-lebih-ceria.html
Post a Comment