18 August 2011

Sardine Roll

jom..hanim kongsi dengan korang, sardine roll special pulak..special ker?? okey.. x tahu...

bahan-bahan:
  1. sardine (ayam brand jer sodap)
  2. roti (gardenia jer sedap)
  3. kobis (yang fresh jer sedap)
  4. carrot (yang size sedang-sedang jer sedap..yang besar sangat x manis )
  5. bawang besar
  6. rolling pin
  7. cili api (sedap kalau suke pedas)
  8. telur
  9. minyak
car-cara:

mula-mula, parut carrot gune pemarot..kasi halus jer..kobis pun hiris halus-halus macam nak buat acar kobis tue.. bawang besar tu potong dadu okey..cili api, kalau letak, potong halus2 jugak..semua kasi halus..hahahha
pastu campur sume2 tu dengansardine..lenyek2 pakai alat yang anda sukai..kalau pakai tangan, pastikan kuku pendek, tangan bersih..kang ade yang taun pulak..

roti tu pulak, gelek kasi nipis pakai rolling pin.. kalau susah nak gelek, kukus sekejap..kasi roti lembut.. bile roti dah di lenyek, telak sardine dan gulung.. gunakan telur sebagai gam..pastu susun dalam bekas dan masukkan dalam peti sekejap sebelum goreng.. bile nak goreng tu, potong sardine tu kasi ketot2.. baru kiut..celup sardine roll dlam telur dan goreng..goreng kasi perang dan siap..sekian terima kasih :)



sape suke makan dengan sos keropok, makan lah dengan sos keropok..kalau western sikit, letak mayonis dengan sos cili :)
Glow text generator

3 comments:

eesyaheera said...

resipi ni paling best kalau nak pergi class pagi-pagi. Kenyang je perut masuk class

Beeha B. said...

saya puasaaa lah..ahaha...

haNem said...

ee: makan time bukak puase macam x der nafsu pun ade
beeha: loh..ingat x puase :)