06 June 2013

JARANG

kita selalu perasan orang buat silap.. kita selalu perasan orang mengata orang, kita selalu perasan orang itu tidak sempurna dan kita selalu perasan KITA SAHAJA YANG BETOL.


aku yakin, ramai antara kita selalu menunding jari kat orang lain bile berlakunya masalah..kecik atau besar, mudah atau payah untuk diselesaikan, kita akan menyalahkan orang lain..berharap kesalahan kita dapat dikurangkan.


kita sangat jarang dan mungkin tidak pernah mengakui kesilapan diri sendiri, jarang melihat kekurangan diri sendiri, jarang mahu menerima kelebihan orang lain, jarang dan payah untuk terima kekurangan diri orang lain..itulah kita.. ORANG YANG JARANG TETAPI SELALU.


belajar lah untuk berubah..menerima dan memberi selalu, tidak kedekut dan bukan terlalu pemurah sehingga tidak tahu pezakan akan kemahuan dan keperluan..aku berpesan buat diri yang sudah bertukar status..KITA JUGA TIDAK MAHU ANAK BERPERANGAI BURUK? bukan kah begitu?so dont be a model for them :)

selamat hari khamis :)
Continue Reading

03 June 2013

Millet

haish..aku terskip lah cara masak millet ni..hadeey..seriously lah kan aku duk janji nak share cara nak prepare makanan untuk travel..last2 aku sendiri yang lupe..maafkan lah kesalahan aku ini...

apa yang korang perlukan adalah.

MILLET
ReadyMade Puree


THERMOS

Cara-cara:
Ya ampuun...mudah sangat.. korang letak millet dalam thermos, tambah air PANAS separuh .. kemudian tutop thermos ketat2..biarkan mileet masak untuk 10 minit mcam tu.. millet sedia utk dimakan apabila millet telah mengembang...kemudian, if ade lebihan air dalam thermos tu, korang buang la..lepas tu masukkan sedikit puree readymade..done..siap :)
aku tahu, puree readymade tu manis sikit, so, pelis jangan letak bnyak2..just kasi ade rase sipi2 jer..x der lah baby pelik makan millet kosong :)

Continue Reading

Almond Bread Finger

yeaaahh..another project.. kali ni aku buat bread finger..finger bread..hahaha..yang ni memng paling senang lah..pejam mate pun boleh buat mak noks...

korang intai-intai dulu gambar versi malas hapload bnyak2 aku ni...



bahan-bahan:
1. roti gardenia (aku suke ni sebab lembut sangat)
2. unsalted butter
3. serbuk badam

cara-cara:
mula2, sapukan butter kat atas roti tu..then, tabur serbuk almond..jangan banyak2...pastu kan kite buang bahagian keras yang tepi tu..pastu potong panjang-panjang macam jari..hikhikhik.. bakar pada suhu 180c dalam 15-20 minit. siap..


kalau tgk dalam gambar, koti tu aku cantum 2 keping.. ekceli x payah pun x per.. x cantum lagi sedap weh.. untuk buat almond finger ni, aku rase, x payah buat bnyak2 sebb takot cepat rosak dan x fresh untuk kasi kat prince or princess.. buat sikit2 bagi menjamin kualiti makanan anak..eceece..daaa...

menikmati  :)
Continue Reading