15 August 2012

Paru Goreng Berlada

ntah kenapa, saya sangat suka akan masakan yang berlada ni..segala jenis sambal memng saye suke..now nak share cara masak sambal paru goreng, atau ade orang paggil paru goreng berlada..

bahan-bahan:
1. paru
2. asam jawa
3. gula
4. Garam secukup rasa
5. serbuk kunyit
6. minyak untuk menggoreng


BAHAN-BAHAN DIKISAR HALUS :
1. cili kering
2. bawang merah/besar
3. bawang putih
4. belacan

cara-cara:
1. mula-mula nak kene rebus dulu paru tu sebab paru tu sifat nye lembek, susah sangat sangat nak hiris nipis-nipis. rebus sampai masak atau 3/4 masak kemudian, tos dan dihiris nipis-nipis.
2. gaulkan paru yang telah dihiris dengan serbuk kunyit dan garam halus tu. kemudian goreng sampai garing dan toskan.
3. tumis bahan-bahan yang dikisar sampai naik bau. 
4. masukkan paru yang telah siap digoreng tu dan gaul sampai sebati. biar selama 5-10 minit dan siap untuk dihidangkan.

maaf kualiti gambar rendah :)

Glitter text generator

No comments: